Nedim ATİLLA
Cahille sohbeti kestim
28 Ocak 2022 Cuma

İnsanlığın en büyük derdi 21. Yüzyılda da cehalet… Cehalet her zaman köleliği getirir. Kolomb’un hikayesi bilinir:

Kristof Kolomb, uzun yolculuğunda gemilerin zorunlu tamiratı için bugünkü adı Jamaika olan adaya uğrar. Oradaki yerliler tamirata yardımcı olur, gemi tayfasına yiyecek içecek verirler. Ancak aradan haftalar geçmesine rağmen tamirat bitmez.

Üstelik gemi tayfası, yerlilerin yiyeceklerini yağmalamaya başlamıştır.Bu duruma kızan yerliler, yardımı ve yiyeceği keser.Çaresiz durumdaki Kolomb, o dönemlerde gemilerde bulunan ve yıldız pozisyonlarını da içeren takvimi karıştırırken,ertesi gün “ay tutulması” olduğunu öğrenir.

Aklına parlak bir fikir gelir ve hemen yerlilerin şefine gider... Şefe, Tanrı ile haberleştiğini ve Tanrı'nın yardımın kesilmesine çok kızdığını, bu kızgınlığını da Ay'ı kan kırmızıya çevirerek göstereceğini söyler.

Ertesi gün akşam Ay tutulması başlar ve Ay'ın rengi tutulmadan dolayı kızıla döner. Kolomb'un oğlu, o anı günlüğüne şöyle yazmış: İnleme ve feryatlarla birlikte, her yerden gemilere doğru geldiler, yiyecek ve içecekler getirdiler, Tanrı'ya onları affetmesini söylemesi için amirale yalvardılar"

Kolomb kum saatine bakar, bugünkü teknolojilerle 48 dakika sürdüğünü anladığımız tutulma bitmek üzeredir.

Onlara Tanrı'nın kendilerini affettiğini ve Ay'ı birazdan normal rengine çevireceğini söyler... Tutulma biter, Tanrı tarafından affedilen yerliler de mutludur, evrenin işleyişini bilen Kolomb da... Defterine not düşer: “Cehalet her zaman köleliği getirir.”

***

Gençlerle yaptığımız sohbetlerde George Orwell'in el yazısıyla 1984'ün taslağından bir sayfayı gösteririm sunumlarımda; Savaş barıştır, Özgürlük köleliktir, Cahillik güçtür.

***

Aman karıştırmayalım: Cehalet ile bilgisizlik farklı şeylerdir. Bilmeyene anlatırsın öğrenir, ama cahile anlatamazsın çünkü o zaten biliyordur.

Cehalet kötülük ve güçle birleşince, insanların umudu örseleniyor. Güzel olan her şeye düşman, iyi olan her şeye mesafeli bir toplumun ileri gitmesi mümkün olabilir mi?  İşin fenası ders almayı da başaramaz.

Cahillik, bir insanın bilmeden ve çok düşünmeden yaptığı yanlış işlerin toplamıdır. Bir de cehalet var ki artık bu, toplumda yaygınlık kazanmış bağnazlığın, kör inadın, akılsızlığın ve kulluk derecesinde bir şeye bağlanmanın kutsanmasıdır. Memleketin birinde bu yaygınlaşmaktaymış sözde…

Bazı cahillerin akademik unvanlarının olması da başka bir dert. “Bu kadar cehalet yüksek tahsille mümkündür” sözü neredeyse her gün yeniden doğrulanıyor.

Cahillik, insanın başına beladır. Cehaletse, toplumların başına bela… Cehalet söylemi, bir bakış açısı değildir ve saygıyı hak etmez. Slogan, komplo, klişe, safsata ile bezenmiş, bilgiden yoksun fikirler değersizdir. Cahilliğin söylettikleri düşünce özgürlüğünden sayılmaz. Cahillik bir eğitilemezlik durumudur, eğitimsizlikten farklıdır.

***

Nadiren TV açarım: İlber Ortaylı Hocamız ile Kafa TV’de her hafta yayımlanan “Cahille sohbeti kestim” söyleşilerini kaçırmıyorum.

Bu sözün Neşet Ertaş’ın bir bozlağından geldiğini sanıyordum. “İnan değil sana kastım/ Cahille sohbeti kestim/ Dost, dost…”

Sözün sahibi müzisyen – besteci Hüseyin Karakuş imiş. Ahmet Kaya da zamanında seslendirmiş. Ben ilk kez Neşet Ertaş ustadan dinlediğim için öyle sanıyordum.

Sözün arkasına geçtim, cahille sohbeti kestim ve inanın kendimi çok iyi hissediyorum

***

Cahillik eğitilebilir, sarhoşluk ayıltılabilir ama aptallık sonsuza dek sürer!...  Aristoteles

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Ocak 2022 Cumartesi 12:37

Hayırlı olsun!

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva