Engin ÖNEN
Belediyenin başkanı mı? Başkanın belediyesi mi?
28 Eylül 2022 Çarşamba

Kitleler alıştı ama bu gerçekten önemli bir sorun haline gelmeye başladı. Bir süredir Belediye Başkanlığı imkanları abartılı bir şekilde kullanılıp, kişisel iktidarı pekiştirme ve devam ettirmek için değerlendirilmeye başlanınca, yasal ve etik açıdan çok sorunlu bir yönetim anlayışı ortaya çıkıyor.

Kutuplaşma ve popüler kültür olanakları ile uyutulan kitleler de bu durumu yadırgamak bir yana destekler hale geldi. Bizim başkan, bizim takım, kahrolsun karşı mahalle, bütün eller havaya…

Belediye Başkanı, bir kurumun başkanlığı için geçici süre ile temsilci olarak seçilmektedir. Ama gelin görün ki, o koltuğa oturan kişi kısa bir süre sonra, sadece koltuğun değil, kurumun sahibi gibi hissediyor kendini. Gelsin reklamlar, billboardlar, TV programları, gazete reklamları ve konserler.

Birçok ilçede bu yüzden biz, belediyeyi değil de başkanı görür olduk. Bir kaldırıma taş konacak olsa, reklam malzemesi, bir anma veya sıradan konser olsa nutuklar…

Bazı belediye başkanlarının üç dört korumanın yanı sıra bir o kadar da kameraman ile gezdiğini görüyoruz ne yazık ki… Sokakta yürüyor kaydediliyor, esnafı selamlıyor kayıt devam, toplantı yapılıyor kayıt, eğlenceye veya yemeğe gidiyor kamera orada.

Bu görgüsüz tavır iki açıdan önemli. Birincisi kurum değil kişi yüceltiliyor. Doğu toplumlarına özgü bir şeflik anlayışı ile. Bunun en uç örneği Erdoğan’dır. İkincisi ise yasal ve etik açıdan doğru olmayan kamu kaynağı israfıdır.

Kurumsal çöküş sadece liyakatsiz kişilerin buralara yığılması ve özerkliğin kaybolması ile ortaya çıkmıyor, belediyeler söz konusu olduğunda kişinin kurumun önüne geçmesi de kurumsal çöküş anlamına gelmektedir.

Sıkça belediye yönetimlerini eleştiren biriyim. Bu konuda kişisel değil, tutarlı bir tutum almaya da gayret ediyorum. Kutuplaşmış ve fanatikleşmiş partili veya seçmenlerin bundan pek hoşlanmadığının farkındayım. Ancak amigo zaten yeterince var, bazı aydın veya yurttaşlar da bırakalım bu uyarı görevini yapsın.

Birkaç kez Narlıdere’de dikkatimi çeken bir durumu notlar şeklinde yazmıştım. Belediye proje ve ilanlarında, billboardlarında, sokaklarda ısrarlı bir şekilde başkanın ismi değil, Narlıdere Belediyesi ibaresi yer almaktadır. Ölçülü bir şekilde bazı ilanlarda “Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin” yazsa da, ne boy boy fotoğraflarına rastlıyoruz ne de kendi kişisel iktidarını pekiştirmeye veya popüler olmaya yönelik gayretler görüyoruz.

Bu tesadüf mü diye düşündüm önceleri ama yıllar geçti durum değişmedi. Yapılanlar sessiz sedasız yapılıyordu. Merkez cadde ve sokaklarda yeni düzenlemeler, rekreasyon alanları, temizlik hizmetlerinin belirginleşmesi ile belediye hissediliyor ama Başkan reklamına pek rastlanmıyordu.

Sonra geçen gün, EgedeSonsöz’den gazeteci arkadaşlarla yaptığı röportajdan gördüm ki, bu tesadüf değil oldukça bilinçli bir tavırmış. Ali Engin bu durumunu ifade ederken, “Başkan Belediye’nin Önüne Geçmemeli” demiş. Arkadaşlar da bunu manşete taşımış.

Böylesi popülist bir siyaset ve yönetim anlayışının egemen olduğu bir dönemde çok ilgi çekici geldi bana. Bunu Belediye Başkanlık makam odalarına asılacak bir tabela olarak düşündüm bir an. “Başkan, Belediye’nin Önüne Geçmemeli.”

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim Yüncü 1 Ekim 2022 Cumartesi 05:16

Gerçekten de ilk kez böyle bir durum ile karşı karşıyayız. Çok asil bir davranış Sn. Ali Engin bey, çalışmaları ile tanınıyor, kendi adını değil kurum kimliği kullanıyor. takdir dolu tebriklerimi sunuyorum.

Yorumu oyla      2      3  
Nihat Ercan 29 Eylül 2022 Perşembe 23:22

Ali Engin Başkan Adam gibi Adamdır.

Yorumu oyla      2      3  
RızaGök 29 Eylül 2022 Perşembe 20:20

Yıllarca topluma hizmet etmiş partinin değerlerini ön planda tutmuş, kişiliği ve mütevaziliği ile tanıyıp bilenlerin sevgisini saygısını kazanmış, belediye başkanlığlndada azami gayret ve çalışkanlığı ile Narlıderelilerin sevgisini kazanmış değerli bir başkan yolun açık olsun başkanım .

Yorumu oyla      2      3  
ALİ İNANÇ ÜLKÜ 29 Eylül 2022 Perşembe 13:11

Medarı iftiharımız belediye başkanımız sayın Ali Engin

Yorumu oyla      2      3  
Güzelbahçeli abi 29 Eylül 2022 Perşembe 11:08

Güzelbahçe Bel. Bşk. bu anlattığınız gibi ego patlaması yaşıyor, altınada peyzaj mimarı yazıyor ama ağaç kestirmekten geri kalmıyor , her yer çöplük bakımsız , çiçekli bir alan yok , önceden biraz yeşil alan yapar gibi oluyordu ama sulamaz bakılmaz olunca bir ay geçmeden ot çöp olup paralarada yazık oluyordu şimdi o bile yok, daha otoban girişinden girerken karşımıza çıkıyor kocaman tabelelarla , artık midemiz bulandı görmekten yeter ya, bizim paralara da yazık suratını her yerde görmek zorunda değiliz.

Yorumu oyla      2      3  
zfg 28 Eylül 2022 Çarşamba 18:27

cok güzel bir yazı.Kocaoğlu dönemiminde basın odasında VE PİAR calışanı kaç kişiydiŞimdiTunç başkan döneminde kac kişi acaba.Garanti ıkı mıslıdır.Fazlası olur eksiği olmaz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva