Engin ÖNEN
Anlayış aynı semboller farklı...
20 Şubat 2024 Salı

Bir süredir iktidar ve muhalefet partilerinin kente bakışı ve kent yönetim anlayışları birbirine çok benzemeye başladı. Bazı istisnalar hariç tabii.

DEM’in ve TKP’nin belediyecilik anlayışları AKP, CHP ve MHP’ninkinden belli ölçüde ayrılıyor. Öte yandan Kanal İstanbul Projesi örneğinde gördüğümüz gibi, CHP’li Belediye Başkanı ile AKP karşı karşıya geldi. Ancak İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan Çeşme Projesinde, İktidar ile CHP’li belediyeler, mahkeme bilirkişi raporu yayınlanıncaya kadar, mutlu ve mesut bir şekilde kol kola yürüdüler.

Genel olarak AKP ve CHP’nin kente bakışı ve kent yönetim anlayışı liberal bir anlayışa dayanıyor. Hizmete odaklanmış ve marka kent kavramı ile cilalanmış tanımlar hem iktidar hem de muhalefet belediyelerini bir arada buluşturuyor.

CHP’li belediye başkanları da kendini bu akıma kaptırdıkları için kimlikli kent yerine marka kent kavramını tercih ediyorlar ısrarla. Piyasa kavramı olduğunun farkında değiller mi, yoksa bilerek mi tercih ediyorlar bilemiyorum ama sonuç aynı kapıya çıkar.

Marka piyasa kavramıdır oysa ki belediye yönetmek şirket yönetmek değildir. Her ne kadar bir süredir belediyeler aile şirketi gibi yönetilse de. Kenti yönetmek, şirket yönetmekten farklı anlayışları içerir. Kar ve rant, şirket için önceliklidir ama kent yönetiminin önceliği kamu yararıdır.

Belediyeler piyasa mantığı ve şirket anlayışı ile yönetildiği için, yerel iktidar eskisinden oldukça farklı anlama gelmektedir. Kamu yönetimi ve ortak yararı artırmaktan öte alınan kararlar sonucu oluşan rant ve diğer olanakların paylaşımı belediyeciliğin en önemli dinamiği haline dönüşmüş bulunmaktadır.

Şirket mantığı ile dediysek de hiçbir şirket sahibi, şirketini bu kadar hoyrat yönetmez. Şirket yönetir gibi hareket etse de Belediye Başkanları, şirketin sahibi değil de yöneticisi olduğu için, daha çok iktidarını korumaya yönelik çaba sarf etmektedir. Yoksa akılcı bir şirket yönetimi, bu kadar çok personel alır mı, bu kadar ballı ihaleler verir mi? Delege satın almak ve kongre kazanmak için her türlü harcamayı göze alır mı?

İktidar ve muhalefet belediyeleri uzunca bir süredir, eş dost kapitalizminin yerleştiği kurumlar haline gelmiştir.

İktidar ve muhalefet belediyelerinde yönetim açısından diğer önemli bir benzerlik de, tek adam yönetiminin yerleşik hale gelmesidir. Bu açıdan da bir belediyeleri incelemeye kalktığınızda farklı bir yaklaşım görmek mümkün olamamaktadır. Belediye meclisleri, parti il veya ilçe örgütleri, kent konseyleri ve hatta dernekler bile bir tek adama bağlanmış durumdadır.

Tek adam yönetimi ile eş dost kapitalizminin sosu, bazılarında Mehter Marşı ve dincilik olurken diğerlerinde İzmir Marşı ile Atatürk oluyor. İşte size fark.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cemal Girgin 23 Şubat 2024 Cuma 10:29

Hocam. Bu kadar kelimeyle bu kadar güzel anlatılır...Gelinen nokta tam da budur. Bundan sonra iyi olacağını gösteren en küçük bir işaret de yok. Maalesef...

Yorumu oyla      0      0  
Öncelik hangisi olmuş ? Kamu yararı var mı ? 20 Şubat 2024 Salı 21:47

İzmir toplu ulaşımı için yazıyorum : Karar verdik , İzmir çevre ilçelerdeki otobüslerde de uygulanan 90 dk. aktarma hakkını iptal ederiz . İzmir merkez ilçelerde 90 dk. aktarma hakkını devam ettiririz . Sebep : “ Ama her şeyin bir ölçüsü var . Belediyenin de bir maliyeti var . Kırsalda oturan vatandaşlarla merkezde oturan vatandaşlar arasında kira , harcama gibi farklılıklar var” mış . 2016 - Şubat ————————-Karar verdik , İzmir merkez ilçelerinde belediyeye ait metro , otobüs , vapur ve tramvaylarla toplu taşıma hizmeti verilirken , İzmir çevre ilçelerdeki belediye otobüslerini ( ESHOT ) tamamen hizmetten çekerek , İzmir çevre ilçe toplu ulaşımını İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) adı altında özelleştirme projesini başlatıyoruz . 2019 Aralık - Seferihisar ilçesi . Sebep : “ İzmir BB’si tasarruf edecek “ miş . Ancak özelleştirmelerde şöyle bir seyir var . Seyir 1 - Seyir 2 . Seyir 3 ? ? - Özelleştirmelerde kazanç ön planda olduğundan , yapılan yatırımlarda buna göre şekilleniyor . Kamu hizmeti olan toplu taşımadaki bu uygulamada ayrımcılık var mı ? Yok mu ?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalplerde yaşıyor!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Zurnanın ‘zırt’ dediği yer!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İzmir’in Vahşi Batı’sı: Katırcı Yanni belası
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Attends-nous PARIS
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva