Metin ÖNEY
Anayasa üzerine…
2 Aralık 2022 Cuma

Anayasal Devlet ve Anayasası olan Devlet.

Çok farklı iki kavram.

Anayasal Devlet, en kısa tanımı ile Hukuk Devleti’dir. Dünyada pek azdır.

Anayasası olan Devlet ise, Anayasa adı altında yazılı bir metni olan Devlet’tir ki, düyada pek çok Devlet bu kavramın kapsamı içindedir.

Türkiye de, en çok tartışılan hukuksal metinlerin başında Anayasa gelir. Bu sebeple 1982 Anayasası’nın hemen hemen bir kaç maddesi dışında bütün maddeleri bir kaç kez değiştirilmiş ve fakat yine de tartışması devam edip gidiyor.

Oysa..

İngiltere’de yazılı bir Anayasa yoktur. “Teamüli Anayasa” vardır ve fakat İngiltere, kurum ve kuruluşları ile bir Hukuk Devleti’dir ki; 1215 Magna Karta ile başlayan süreç içinde…

“Millet İttifakı”, birkaç gün önce bir Anayasa taslağı açıkladı.Basından takip edebildiğim kadarı ile,söz konusu taslakla ilgili bazı görüşlerimi paylaşmak isterim..

Barajın %3 olarak tespitini doğru bulmuyorum. Bu siyasi tablonun daha da parçalanmasına yol açar ve adeta bir partiler enflasyonu doğurur. Zaten yüzden fazla parti varken,bu hal,onlarcasının kurulması sonucunu doğurur. Oysa esas olan yakın fikirleri aynı çatı altında toplanması ve istikrarın sağlanmasıdır..

Cumhurbaşkanının, bir dönem yedi yıl için seçilmesi yerine, beşer yıldan iki dönem seçilmesi daha isabetli olur diye düşünüyorum.

Yine, Cumhurbaşkanının Veto hakkının kaldırılması da isabetli değildir. Yapılan bir yasanın bir de Cumhurbaşkanı tarafından çeşitli açılardan bir kez incelenmesi ve gerekli görürse Meclis’e iadesinde, zarar değil fayda vardır.

Hem Parlamenter sistem deyip ve hem de Cumhurbaşkanını halka seçtirmek çelişkidir.

Sistem parlamenter ise, seçim de TBMM’de olmalıdır.

Belli günlerde Meclis gündeminin muhalefet tarafından belirlenmesi, teorik olarak doğrudur ancak uygulamanın nasıl olacağı hususu açıklık kazanmamıştır.

Gensoru kurumunun tekrar getirilmesi isabetlidir.

Milletlerarası sözleşmelerin yürürlüğü ve sözleşmeden çıkılması şüphesiz TBMM iradesi ile olmalıdır.

Yüzde bir oy alan partilerin hazine yardımı almasını da doğru bulmadığımı, belirtmek isterim. Böyle mali külfetleri hazineye yüklemenin izahı olamaz..

Hakimler ve Savcılar Kurulu ile ilgili düzenleme doğrudur, belki ben atlamış olabilirim, her iki kurulda da Adalet Bakanlığı’ndan kimse bulunmamalıdır..

Dokunulmazlığın kaldırılmasının zorlaştırılması doğru değildir.

Milletin temsilcilerini zırhlandırmak değil, istisnalar dışında,kürsü dokunulmazlığı gibi dokunulmazlık kaldırılmalıdır..

Devam edeceğim..

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva