Tayfun MARO
Siyasal partilerin sistem aidiyeti
23 Kasım 2022 Çarşamba

Siyasal alanda olan bitenin özeti; Kapitalist sistemde sanayi devriminin getirdikleriyle mütecanis bir dünya düzeninde işlerin yürütülmesidir.

Muhafazakarlık, ilericilik, gericilik, dindarlık, solculuk, sağcılık gibi kavramlar Aydınlanma ve sanayi devrimiyle ortaya çıktı.

Modernite,Batı’da değişimin getirdiklerini yeni değerler sistemi, toplumsal örgütlenme ve yapılanma modeli olarak Dünya’ya mal etti.

Türkiye Cumhuriyeti de Kurtuluş Savaşı’nı izleyen kuruluş döneminde,Kapitalist sisteme entegrasyon sürecini başlattı. Bu süreci, 1908’den sonra Osmanlı’nın denediği fakat başarılı olamadığı entegrasyon girişiminin devamı gibi anlamak da mümkündür.

Demem o ki Türkiye Cumhuriyeti yüz yıldır kapitalist sistemde varlığını sürdürüyor. Ve son olarak 1980’de “24 Ocak Kararları”nda ifadesini bulan Küresel neo liberal döneme geçildi.

Kırk yıldır siyasal alanda olan bitenin gösterdiği gerçek; her şey kapitalist sistemin liberal düzeninde olması gerektiği gibi yürüyor. Bütün siyasal partiler bu gerçeğin bir parçası…

Sistemde yönetim biçimini tartışmak, sistemin işleyişine dair satıhta kalan bir meseledir. Liberal düzende iktidar veya muhalefet olmakla ilgilidir söylenen ve yapılan her şey. Sistem neye, ne ölçüde izin veriyorsa o çerçevede siyaset yapılır.

Toplumun kahir çoğunluğunun yoksulluğu ekonomik işleyişin gereğidir. Bunu tersine çevirecek bir irade asla oluşmaz sadece söylev düzeyinde dile gelir. Kılıçdaroğlu’nun yapacağı 3 Aralık açıklaması gibi…

Yoksul da varsıl da dünya nimetlerinden payına düşenin peşindedir. Yoksul ucuz ekmeğin, varsıl servetinin imkanlarıyla mütecanis bir hayatın, orta sınıf ise burjuva gibi yaşamanın peşinde...

Siyaset de umut dağıtma sanatı oluyor... Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul, orta sınıfı daha budala kılarak ülkeyi yönetirken umut dağıtmak…

Uzun sözün kısası, günümüz siyasal partileri kimlik siyasetiyle hemhal siyasetin takipçileri olup din ve etnisite gruplarının siyasal temsilinden öteye geçmeyi akıllarından bile geçirmiyorlar.

Hanefiler AKP, Aleviler CHP, Etnisite olarak Türkler MHP, Kürtler HDP ile Parlamento’da temsil ediliyorlar. Ve bu partiler Kapitalist üretim ilişkilerinden, kapitalistlerin bile sorunlu bulduğu para ve mülkiyetten asla rahatsız değiller. Sadece “mış” gibi yapıyorlar.

Sistemden beslenen siyasal partilerin sistem aidiyeti olağandır. Bunu inkâr etmeleri de olağandır. Ancak bu “olağan” durumların yarattığı “olağan dışı” sorunlar, “olağan üstü” günlerin habercisi olabilir…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T. Maro 24 Kasım 2022 Perşembe 13:14

Lombak bey, yazıyı okurken yine ters tutmuşsunuz. Ne siyasi partilerin legalliği ne de HDP'nin meşruluğu tartışılmıştır, yazıda. Sadece kimlik siyasetinin etkilerine vurgu yapılmıştır. Adeta bir ajanın gösterebileceği özenle yazıya saldırmanız çok tuhaf.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak-Baydöner 24 Kasım 2022 Perşembe 00:54

Madem kimlik siyaseti yapıyorsunuz, ben de kendi dilinizde cevap vereyim. Chp'ye oy veren kitle laiktir ama ezici çoğunluk sünnidir. Alevi bir klik onu yönetmektedir. Hdp'ye Türkler ve hristiyanlar da oy vermektedir. Mhp'ye oy veren hristiyanlar ve Kürtler de bulunmaktadır. Ama Kürtler ayrıca ülkedeki diğer tüm siyasi partilere de oy vermektedir. Aleviler ise AKP dahil saydığım tüm siyasi partilere oy vermektedir. O nedenle Türkiye'de siyaset sekülerdir. TBMM'deki siyasi partiler kabile ya da kavim partileri değildir. Hepsi legaldir ama HDP meşru değildir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva