Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Şekerle birlikte hayvancılığın tadı nasıl kaçıyor?
4 Mart 2018 Pazar

Şeker pancarı tarımı, ülkemizde devlet ve çiftçi arasındaki sözleşmeli üretimin ilk  ve en önemli örneklerinden biri idi. Tarımın sanayiye entegre olmasını sağlamış ve gıda sanayinin temel taşını oluşturuyordu. Diğer yandan yan ürünlerinin tamamı değerlendirilen bir bitki olmasının yanı sıra, üretim ve işlenme periyodu içinde kullanılan girdiler ile birçok sektörde dolaylı olarak katma değeri artırıcı önemli bir rol oynuyordu. Şeker pancarı, ailenin  bireylerine çalışma ve istihdam olanağı sağlayarak  çiftçiyi tarlaya ve köye bağlıyordu.

Şeker pancarının bütün bu olumlu getirileri, 2001 yılında getirilen Kemal Derviş Yasaları(*)ile uygulamaya sokulan özelleştirmeler ve kotanın artırılmasıyla yara almaya başlamıştı.Anılan yasalar ile yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılan ve her yıl artırılan kota ile  şeker pancarı ekim alanı,500 bin hektardan 272 bin 990 hektara gerilemişti.

Geçtiğimiz iki yazıyla   bunun  ekonomiye ve insan sağlığına  getirdiği sakıncaları  özetlemiştim.

Şeker pancarına getirilen kota,bütün bu sakıncaları ile birlikte  hayvan yetiştiriciliği ve besiciliğini,pancardan elde edilen   kaba yemin azalmasıyla  olumsuz olarak etkilemişti.

Anlatalım;Ülkemizin  yaklaşık 24 milyon ton kaliteli kaba yem açığı vardır,bir başka deyişle, hayvanlarımızın yaşama payı besin madde gereksinimlerinin ancak % 58'i karşılanabilmektedir.

Şeker endüstrisi yan ürünleri olan şekerpancarı posası, şekerpancarı gövdesi ve melası,yoğun şekilde hayvan beslemede kullanmakta ve  kaba yem açığımızın giderilmesinde önemli bir paya sahiptirler.

Şekerpancarı posasının kuru ve yaş olarak rasyona katılmasının kolay ve ucuz olması yanında içerdiği karbonhidrat düzeyinin yüksekliğinden  dolayı hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir.Anılan bu özellikleri  şekerpancarı posasının kaba yem olarak  önemini ortaya koymaktadır.

İsterseniz bir hesaplama yapalım:Bir dekar şeker pancarının yan ürünü olan pancar posası,pancar baş ve yaprağının hayvansal besin değeri  yaklaşık 500  kg.arpaya eşdeğerdir.Bir başka deyişle bir dekar şeker pancarı ekmekle,aynı tarlaya 2 dekar arpa da ekmiş sayılıyoruz.

Buna göre şeker pancarı ekim alanının azalmasıyla ,aynı zamanda aradan geçen her dört yılda(**) 1 milyon tondan daha fazla  ya da toplam  4.5  milyon tonu geçen arpaya eşdeğer  besin değerinden de  olduk.Bunun parasal olarak karşılığı günümüz değeriyle 4 milyar TL.ye yakın.

Bu kayıp salt olan pancar posası,pancar baş ve yaprağından geliyor.Şeker pancarının şeker  yanında,melas,maya ve alkol gibi çıktıları  ve de bu kadar besin değeriyle hayvansal üretimle sağlaya bileceğimiz  ette ve sütteki  kayıplarımız dahil değil.

Su soruyu soralım!? Dışarıdan saman dahil neden sürekli kesimlik ve canlı   hayvan ithal ediyoruz?

Bunun en önemli nedenlerinden birisi,hayvansal üretim maliyetlerinin en yüksek giderleri içinde kabul edilen yemin pahalı olmasından, dolaysıyla  para kazanamayan çiftçinin hayvancılıktan vazgeçmesi   oldu.Oysa,şeker pancarı posası, kaba yemler  arasında en ucuza sağlanan bir  girdi değil miydi?

Sonuç olarak “Şekerle Birlikte Hayvancılığın Tadı Nasıl Kaçıyor?”sorusuna,”Şeker Kotası İle Birlikte  Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesidirşeklinde cevap vermek gerçeğin çıplak ifadesi olacaktır.

(*)Özelleştirme çalışmalarında Kemal Derviş’i de iyi tanımak gerekiyor. Ecevit Hükümeti tarafından 2001 yılında,Türkiye ekonomisini kurtarmak (!)amacıyla ekonomiden sorumlu devlet bakanı yapıldı.15 günde 15 yasayla pancara ve tütüne kota konuldu,şeker ve tütün fabrikalarının satılması kolaylaştırıldı,ithalattaki sınırlama yabancı tekeller lehine kaldırıldı ve de kamu ihalelerine yabancıların girmesi sağlandı. Ancak yıllar sonra 2014 yılında yapmış olduğu bir söyleşide Kemal Derviş;“Bizi Özelleştirmeye Zorladılar” diye bir itirafda bulunuyor ve “…Daha sonra ABD’ye geldim ve Başkan Bush’un Hazine Bakanı beni çok soğuk karşıladı…Kendisi ‘krediye hiç gerek yok’ dedi. Eğer bilmiyorsanız ‘özelleştirme konusunda size yardımcı olayım.Ama özelleştirirken satacaksınız, piyasa ne verirse o fiyata satacaksınız. Biz bu kadar ucuza satmayız diye bir tutum içine girerseniz o zaman hiçbir şeyi başaramazsınız.” dediklerini anlatarak aslında kendisine verilen uluslararası görevi örtmeye çalışıyordu(Bakınız: www.egitimajansi.com/haber/kemal-dervisten-itiraflar, www.ensonhaber.com/kemal-dervis ve catherina-40 milyar-dolari-ne yapti).

Kemal Derviş hakkında bir  soru soralım mı?Acaba Türkiye’ye O’nu umut olarak getiren kişi ve daha sonra  milletvekili yapan kişi ve de kadrolar  özeleştiri yaptı mı?

(**)Bilmeyenler için bir anımsatma yapalım: Şeker pancarı tarımı,üç yılı sulu buğday   tarımı+1 yıl şeker pancarı tarımı şeklinde yapılan münavebeli bir tarımdır.Son yıllarda kimi yerlerde münavebe 3 yıla inmiştir. Burada hesaplama dört yıla göre yapılmıştır.

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva