Nedim ATİLLA
Sanayi 4.0… Masum mu? Bir heyula mı?
3 Mayıs 2018 Perşembe

Sanayi 4.0 son zamanda icat edildiği ülke olan Almanya’dan daha çok bizim memlekette tartışılıyor.  Ama bu durumu bir enformasyon bombardımanı olarak algılamak gerek. Mesela ESİAD ve EGİAD tarafından düzenlenen son sempozyumlarda sadece “Endüstri 4.0 çok iyidir, çok da faydalıdır” ötesinde yeni bir şey söylendiğini de okumadık.

Gerçekten öyle mi? Mesela sanayide dijital dönüşümü gerçekleştirebilmesi için Türkiye’nin gereken teknoloji ve eğitim altyapısı ne durumda soran var mı? Eski yapının yeni ihtiyaçlara uyarlaması için -Türkiye’de sanayi çoğunlukla 2.0, azınlıkla 3.0 düzeyinde- gerekli sermaye birikimi var mı?

Sanayimize otomasyon çerçevesinde ne kadar başarılıyız. Bu konuda insan kaynakları birimleri ne kadar hazırlıklı bilen var mı? Ayrıca dünya ne durumda? Her şey ekonomi değil elbette. 4.0’ın ekonomik, finansal, üretim köşelerinin dışında sosyal-kültürel- siyasal-felsefi boyutunda neler var biliyor muyuz?

***

İşte kafamda bu sorulara gittim İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş’ın basın toplantısına.

Başkan Uğurtaş da konuşmasında, sanayi 4.0 sunumlarında “üretimin yeniden sermaye sahibi ülkelere dönmesi” ve Güney ve Doğu Asya’ya özellikle de Çin’e kayan üretim ve rekabet gücünün tekrar batıya dönmesi temelinde Üretim maliyetlerini azaltmak temelli bir teknoloji çağının gelişini duyduklarını dile getirdi. Başkan’ın altını çizdiği konular arasında, Sanayi 4.0 hususunda toplumun her kesiminin yeterli bilgiye sahip olmadığı, Sanayi 4.0’ın sadece sanayi-üretim- maliyet-rekabet gücü gibi kısır bir düzlemde değerlendirildiği, Sanayi 4.0’ın yaratacağı sosyal-kültürel ve siyasal değişimlerin tartışılmadığı, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bu geçiş için gerekli hazırlığa sahip olup olmadığının ortaya konmadığı das bulunuyordu.

Önümüzdeki hafta 9 Mayıs günü İAOSB tarafından düzenlenen sempozyumda Swiss Grand Efes Otel’de Sanayi 4.0’ın bütün boyutlarıyla tartışılacağı bir gün yaşanacak. Gün boyu devam edecek sempozyumda, dünyadaki diğer coğrafyalarda (yani sadece AB ülkelerinde de değil, tüm Kuzey Amerika, Asya-Pasifik, Latin Amerika, Afrika, Ortadoğu, BRICS ülkelerinde) Sanayi 4.0’a nasıl bakıldığını ne tür uygulamalar bulunduğunu öğrenmeye çalışacağız.

Başkan Uğurtaş sempozyumu düzenleme amaçlarını şöyle açıkladı basın toplantısında.

“Sanayi 4.0’ın sadece bir sanayi devrimi olmadığını beraberinde inanılmaz bir sosyo-kültürel, ekonomik, finansal, siyasi ve politik sonuçlarının olacağını değerlendirdik. Bu noktada bugüne kadar Türkiye’de Sanayi 4.0 ile ilgili yapılan söylemlere ciddi bir katkı sağlamak, toplumsal farkındalığı artırmak, sanayi 4.0’ı olabildiğince farklı düzlemlerde farklı boyutlarda değerlendirebilmek için İNSAN-TOPLUM VE TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ 4.0 SEMPOZYUMUNU düzenlemeye karar verdik.”

Sempozyumda baş konuşmacı İrlanda’nın eski Başbakanı İrlanda’nın büyümesinde ciddi bir başarı hikayesinin baş aktörü olan Avrupa ve ABD ‘de çok saygın bir kişilik olan John Bruton.,

***

Sanayi 4.0 bir heyulamı? Çok mu masum? Her ne kadar Almanlar, sanayi 4.0 ile dijitalleşme ve robotların kullanımıyla işsizliğin artmayacağını, mesela kendi ülkelerinde 4.0 yatırımlarının sonucu olarak 2020 yılına gelindiğinde istihdamın yüzde 6 artacağını, bunun da hem sanayi üretiminden kaynaklanan artış nedeniyle hem de bugün olmayan ama bu sanayileşme süreciyle hayatımıza girecek olan yeni meslekler sebebiyle böyle bir artış öngörüyorlarsa da, başta ABD olmak üzere bu işe karşı çıkanların sayısı hiç de az değil.

Ben kararsızım bu konuda. Öğrenmeye çalışıyorum. 9 Mayıs günü gidip yeni bilgiler ışığında fikirlerimiz olacak…

İyi ki bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmayacağını öğrenmişiz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Mayıs 2018 Pazartesi 09:14

yemek yerler boş boş konuşurlar.

Yorumu oyla      11      5  
gürkan 3 Mayıs 2018 Perşembe 19:57

ooo sofraya bak ! millet aç aç

Yorumu oyla      10      5  
enver olgunsoy 3 Mayıs 2018 Perşembe 14:24

siz de sensor teknolojisine ileri olsanız onlara pazar arardınız.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva