Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Önce ekmekler bozuldu/2
26 Ocak 2018 Cuma

Önce Ekmekler Bozuldu/1yazımı sonlarken “Neden evinizde ekmeğinizi pişirmiyorsunuz?” diye bir önerme getirmiştim.

Bu yazımda da  bu önermemi tekrarlayarak kamu ve yerel yönetimlerin neler yapması konusunda  kimi önermelerde bulunacağım.

Ancak aklımızda kalması için beyaz ekmeğin nasıl Türkiye’ye girdiğini de anımsatmak isterim.

Türkiye’nin, endüstriyel beyaz un ve beyaz ekmekle tanışması,1948 yılındaki Marshall yardımı ile  oldu. Zenginlik ve statü göstergesi olan  olarak kabul edildi. Köylüler bile evlerine dönerken hediye diye beyaz ekmek,yaygın adıyla francala aldılar.Tam buğday unundan yapılmış ekmekler dışlandı.

Bu konuda da emperyal devletler tarafından önemli düzeyde kültürel egemenlik kuruldu.

Geliniz,Antonio Gramsci’nin İnsanların beyinlerini işgal edebilirseniz, kalpleri ve elleri de arkadan gelecektir”  deyişini de anımsayalım.

Neler Yapılabilir?

Birincisi:Sağlık Bakanlığı  ile Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,tam undan yapılmış ekmek üretimini yaygınlaştırmak için kampanyalar  yapmalı.

Bu girişimleri, doğal olarak Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun çıkarlarıyla çatışacaktır.Ancak, bir süre sonra ekonomiye ve halk sağlığına getireceği yararlar açısından  bu kampanyanın  önemi büyük.

İkincisi:Tam buğday unundan yapılmış ekmek üretiminde yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor.

Bununla birlikte  Belediyeler,Halk Ekmekleri adıyla beyaz ekmek üretiyor. Halk Ekmek’in  beyaz ekmeği içinde neler var biliyormusunuz?“Buğday unu, içme suyu, maya, tuz, mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri, hemiselulaz, fungal alfa amilaz, askorbik asit” gibi bir sürü madde ve kimyasal var.(Bakınız:www.gidahareketi.org) . Şaşırdınız değil mi?

Belediyelerin beyaz ekmek üretimleri,  toplum sağlığından çok bir gelir kapısına dönüşmesin. Oysa bir kamu kurumunun amacı, yüksek kârlılık değil, yüksek kalitede ve toplum sağlığını önceleyen tam buğday ekmeği üretmek olmalıdır.

Üçüncüsü:Tohumlukta,hibrit buğday tohumu yerine,yerli buğday çeşitleri ile yerlilerden üretilmiş buğdaylar tercih edilmeli.

Bilindiği üzere,Türkiye’de hibrit tohumlar,özellikle 1960 yılların başından itibaren yoğun olarak devreye girmiştir.Dönemin Tarım Bakanı Bahri Dağdaş hibrit tohumların  öncülüğünü yapmıştı.Günümüzde,yerli çeşitlerimizin kaliteli un üretiminde daha önde olduğu görülmüştür.

Dördüncüsü:Türkiye’de beyaz undan yapılmış  ekmeklere “Sağlığa Zararlıdır” ibaresi yazılmalı.Bu önerme,kimilerine naif gelebilir,uzun  dönemde  birçok hastalığı tetikleyen besinin  beyaz ekmek olduğu artık biliniyor.(*) Ancak tam buğday unundan yapılmış sansınlar diye esmerleştirilmiş ekmeklere de dikkat edilmelidir derim.

Sonuncusu yine bir tekrar: “Neden evinizde ekmeğinizi pişirmiyorsunuz?” Evlerde  tam buğday unundan yapılmış ekmek üretimi özendirilmeli .Bu doğrultuda  başta tüketici örgütleri harekete geçmeli.

26 Ocak 2018

(*).Geçtiğimiz günlerde,gazeteci ve yazar Soner Yalçın’ın “Saklı Seçilmişler”adlı bir kitabı çıktı.Beyaz ekmek konusunda benim sözlediklerim,Yalçın’ın yazdıkları yanında çok  hafif kalır.Yalçın,kitabının 50-57 sayfalarında ekmekten kaynaklanan sağlık sorunlarını ve buradaki emperyal oyunları açık bir şekilde kamu oyunun bilgilerine sunmuş.Kitap,salt ekmekte sahnelenen oyunları değil,gıda ve tarımsal üretimde emperyalizmin tezgahladığı tehlikeleri de anlatıyor.Yazar,yazma amacını da şöyle açıklamış:”Bir film düşün.İlk sahne sıradan bir olayla başlar.Film ilerledikçe gelişmelere inanamazsın.Dehşete kapılırsın.Film biter.Etkisinden kurtulamazsın.Korkarsın.Bu kitabın yazım sürecinde ben bunları yaşadım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 29 Ocak 2018 Pazartesi 12:24

Gıda-tohum kartellerine bir kaç kelime söylemek neden bu kadar zor?

Yorumu oyla      11      5  
Ercan 27 Ocak 2018 Cumartesi 15:17

Siz ekmekten bahsediyorsunuz ya yaninabasimizda bugün emekliler derneği açıldı .Bas bas bağırıyorlar ucuz kömür satısı için.Bir de 10 taksit yapıyorlarmış Resmen bu kötü kömürü satarak halkın sagliyla oynanmıyor mu.Sattiklari zehir.Butun şehirlerimizin havasının bu ucuz kömürden dolayı hızla kirlenmekte olduğu ortada.Saglik bakanlığı her şeye göz yumuyor.Kalmışsınız ekmekten bahsediyorsunuz.Devlet aracılığyla bu ülkede insanların sağlığıyla oynanmıyor mu

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva