Ümit YALDIZ
İsviçre çakısı gibi…
9 Mayıs 2018 Çarşamba

Sosyal medyada rastladığım bir yorumdu bu.
24 Haziran sürecindeki seçmenin haleti ruhiyesini  göstermeye yetiyordu esasen…
Saadet Lideri Karamollaoğlu’na imza verip Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’ye oy atmayı planlayan, İyi Parti’den sandık müşahitliğine soyunup baraj sorunu yaşaması halinde HDP’ye oy vermeyi düşünen bir seçmen kitlesinden söz ediyorum.
16 Nisan’ın Hayır cephesinde durum bu…
Neredeyse herkes potansiyel bir İsviçre çakısı…
Dört partinin ‘sıfır baraj’ anlayışıyla oluşturduğu ittifakın ardından bilhassa Batı seçmeninden korkulduğu için dışarıda bırakılan HDP’ye özellikle CHP tabanından ciddi bir oy beklentisi söz konusu.
Yani HDP’nin tutukluluğu devam eden CB adayı Selehattin Demirtaş’ın üzerinde bir oyla TBMM’ye girmesi olasılık dâhilinde.
CHP adayı İnce’nin ikinci tur için Kürt seçmenle kurduğu/kurmaya çalıştığı yakınlık perde gerisinde HDP’nin belirli bir oranda CHP orijinli emanet oyu sandığa yansıtmasını sağlayabilir.
CHP tabanı 2011’de kaset skandallarıyla sarsılan MHP’ye, 7 Haziran ve 1 Kasım’da baraj sorunu yaşayan HDP’ye yaptığını bu kez ittifak dışı bırakılması nedeniyle yeniden HDP’ye yapmaya hazır görünüyor.
Öte yandan İyi Parti’nin kuruluşuyla tabanı ciddi biçimde oyulan MHP’ye benzer bir katkının AK Parti seçmeninden gelmesi de söz konusu… Dahası AK Parti’ye 2011 ve öncesinde taşınmış olan MHP seçmenin  (AK Kurtlar) “Cumhur ittifakı” nedeniyle eski partilerine sahip çıkmaları olası görünüyor.
Nasılsa Reis’in seçilmesine elde kalan MHP’liler destek veriyor.
Nasılsa TBMM’nin fonksiyonu yok denecek kadar azalıyor. O zaman AK Kurtlar MHP’ye hem teşekkür hem vefa anlamında küçük bir katkıyı neden çok görsünler ki!
Yani MHP’nin siyaset sahnesinden silinmemesi için cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a genel seçimde MHP’ye oy verme eğilimi ciddi bir şekilde sandığa yansıyabilir.
Erdoğan bu durumu görüp müdahale etmezse tabi ki…
24 Haziran’ı önceki seçimlerden ayıran çok şey var. Seçmen 16 yıllık iktidarın simgesi haline gelen cumhurbaşkanına kilitlenmiş durumda.
Erdoğan için “tamam mı devam mı” seçimi…
Aynı zamanda genel seçim yapılacak olsa da 24 Haziran, Erdoğan ve rakipleri arasında bir müsabaka olarak görülüyor.
Vekil adaylarıyla, mecliste hangi partinin kaç sandalyede oturacağıyla ilgilenen yok.
İttifakların ardından baraj sadece HDP’nin sorunu olarak görülüyor. Hani yeni sistemde TBMM’nin ağırlığı azalacak diye bir yorum yapılıyordu ya… Bu şimdiden hissediliyor.
24 Haziran’ın partilerden çok cumhurbaşkanı adaylarının yarışı olarak görülmesi TBMM fotoğrafında önemli değişikliğe yol açabilir. Örneğin Erdoğan seçimi kazansa bile AK Parti 7 Haziran seviyesinin altını görebilir.
İşte o tabloda TBMM yeniden öne çıkabilir. Yani yeni dönemin dizaynı için kilit bir rol oynayabilir.

Tüm bunlar olasılık elbette.
Ama uzak bir olasılık değil…
İlk turun daha çok muhalefetin adayları arasında yaşanacağını bir önceki yazımda ifade etmiştim.
Batı’da CHP, Muharrem İnce hamlesiyle Meral Akşener’e kaptırdığı oyları minimize edebilir.  Meral Akşener ise CHP’nin kurumsal açıdan sorun yaşadığı ‘milliyetçi-muhafazakâr’ bölgelerde önemli bir alternatif olarak öne çıkabilir. Bu açıdan İnce’nin adaylığının Akşener’i görece daha zor ama daha kalıcı bölgelere kaydıracağını söylemek yanlış olmayacaktır.
Adaylık için imza sorununu aşan Temel Karamollaoğlu ise doğrudan Erdoğan’ın mahallesinden getireceği oylarla dengeyi bozan isim olmaya aday görünüyor.  
Muhalefetin ilk tur hedefinin Erdoğan’ı kritik yüzde 45 seviyesinin altında çıkarmak olduğunu düşünüyorum. Muhalefet bunu başarırsa 8 Temmuz Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Kendi adıma seçim sürecine olağanüstü bir müdahale olmaz/yapılmazsa 24 Haziran’da bu işin bitmeyeceğini 8 Temmuz’a kalacağını rahatlıkla söyleyebilirim.
Yarışın 8 Temmuz’a kalması farklı senaryoları beraberinde getirecektir.  Özellikle 24 Haziran’da oluşacak TBMM tablosu, 8 Temmuz’a giden yola ışık tutacaktır. Yani iktidar partisinin alacağı oy, ittifak cephelerinin kazandığı sandalye sayısı, 8 Temmuz sürecinin motivasyonu için önemli hale gelecektir.
Daha önce de ifade ettiğim gibi… Türkiye muhalefetinin en büyük sorunu özgüven eksikliği… Kazanabiliriz düşüncesinin yeterli doz ve düzeyde olmaması…  24 Haziran’da oluşacak tablo muhalefetin bu eksikliğini giderebilir. Motive olmuş bir muhalefetin Erdoğan’ın altından bile alacağı oylar söz konusu olacaktır.
Bu arada muhalefetin aldığı oyun tamamı ikinci tur adayına taşıması da zor görünüyor.  Yani muhalefet cephesine giden oyların bir bölümü ikinci turda Erdoğan’a dönebilir.  Erdoğan “milliyetçi, muhafazakar, ümmetçi” yaklaşımlarla belirli bir kesimi yeniden ikna edebilir.
Her durumda bizleri oldukça renkli, çok bilinmeyenli, çok adaylı, çok ihtimalli bir süreç bekliyor. Bu açıdan 24 Haziran’a 15 yılın sonucu en fazla merak edilen seçimi diyebiliriz. Sonucun bu denli merak edilmesinin de tek bir sebebi var. Güçlerin denk olması… Yani yüzde 51’e 49 dengesi!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zalım Salim 13 Mayıs 2018 Pazar 20:22

Ümit arkadaş, ümitsiz bir yazı olmuş. Yan ağla dön ağla.

Yorumu oyla      9      5  
REİS 9 Mayıs 2018 Çarşamba 20:16

Ümit YALDIZ senin bu yazdıkların bir analiz değil gönlünden geçenler,ama o da olmayacak.

Yorumu oyla      11      12  
yeterlik 9 Mayıs 2018 Çarşamba 16:36

erdoğan ın gitmesini isteyenlerin oy vereceği tek parti saadet partisidir. Diğerleri senelerdir muhalefette diye erdoğan bu kadar büyüdü. Daha ne bekliyorsunuz. Saadet e oy vermekten başka çare mi var

Yorumu oyla      12      7  
Anahtar 9 Mayıs 2018 Çarşamba 15:05

Seçimin anahtarı 16 yıldır kayıtsız şartsız Ak Partiye oy veren ancak (ekonomi=hayat pahalılığı-enflasyon-işssizlik-büyüme vs) rakamların gerçeği yansıtmadığını gören büyük bir kesim artık oy vermeyecek.Tarım ve hayvancılığa yani çiftçiye kredi vermesi gereken banka medya kuruluşunun diğerine devrinde 750 milyon dolar kredi veriyor.Oysaki çiftçi batmış durumda.Dün akşam ekonomi bakanı bir kanalda idi insanların sonuç hakkında ki yorumu 'Biz bu sayın bakanla aynı ülkede mi yaşıyoruz?' Birde güneydoğudan aday adayları konusu var iki kardeşten biri hdp diğeri akp'den aday.İyi parti ve Saadet partisinin seçime girmesi Ak Partiye oy vermeyeceklere tercih oldu.Sonuç insanların hayat pahalılığı karşısında çaresizliğini duymadılar kendi istediklerini anlattılar.Seçim ekonomisine de kimse inanmıyor, bir sürü af, emekliye bayram harçlığı vs.

Yorumu oyla      14      7  
Lombak 9 Mayıs 2018 Çarşamba 14:47

Bir de söyle bir şey var. Yeni sisteme göre Cumhurbaşkanı adayının kabinesinde olacak başarılı partililerin milletvekili olmaması beklenir. Bir partide kabinede bulunması geren en başarılı isimler milletvekili adayı oluyorsa gerçekten cumhurbaşkalığı seçimini kazanmayı hedeflemiyorlar demektir. Bu da partileri değerlendirirken gözetilecek kıstas olmalı değil mi?

Yorumu oyla      11      6  
Lombak 9 Mayıs 2018 Çarşamba 14:31

Fikrim tam netleşmedi. Ancak tespitlerim.1. hdp ile yanyana duranlar kaybeder. 2. Meral Akşener''in 2.tura kalması chpde değişim aciliyetini hızlandırır. Çünkü Kemal''in hesabı olası yenilgiden sonra koltuğa yapışmak. Bu arada vatan partisini anlayan ve imza atan tüm chpli kardeşlerime sevgi ve saygılar. Sağolun varolun.

Yorumu oyla      12      8  
Gürkan 9 Mayıs 2018 Çarşamba 14:16

Koalisyon olmasın diye bu tek adamlı sistemi getirenler mecliste çoğunluğu yakalamazsa seyredin cümbüşü. Muhalefetin asıl amacı da bana göre bu. Yapılan ittifaklar da bunu gösteriyor. AKP'de kendileri açısından tehlikeyi görmüş olmalı ki BBP'yi de ittifaka dahil ettiler :)

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva