Tayfun MARO
Gerçeğin öteki yüzü
20 Şubat 2021 Cumartesi

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci Şeyma Altundal eylemlerde gözaltına alınmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra açıklama yaparken söyledikleri kayda değer;

“Haklarımızı bildiğimiz ve dile getirmekten çekinmediğimiz için buradayız. Devlete değil yalnızca Allah’a kul olduğumuz ve tek otorite onu bildiğimiz için buradayız.”

“Biz öğrenciler olarak elbette tarafız. Ama bu taraf, kesinlikle ne Melih Bulu’nun ne sermayedarların ne de Saray’ın tarafı değil. Aynı gemide değiliz.”

Evet, bu bir isyanın dile gelişidir. Başı örtülü olduğu için gerici olarak kategorize ettikleri genç kızın başkaldırısını ilerici modernlerin pek anlama ihtimali yok.

İnsanlık meselelerini tek boyutlu görmek ve salt o boyutta ele almak sübjektivizme yol açıyor, gerçekliğin bilgisi ortadan kalkıyor.

Yeryüzünde hiçbir otoriteye biat etmeyeceğini” söyleyen Müslüman genç kız, muktedirin mazlumların üstüne basarak kurduğu iktidar karşısında, başkaldırının tarafı olduğunu ilan ediyor. Tanrı katından gayrı önünde eğilecek hiçbir makam, mevki tanımıyor.

Öte yanda, devrimin şanlı yolunda ilerleyenlerin, Atatürk devrimciliğini şiar edinenlerin arasında, çıkarları için iki büklüm olanların sayısı hiç de az değil.

Demem o ki mesele ideolojik değil, ontolojiktir. Bir varoluş sorunudur.

Başkaldırı veya itaat; doğaya itaat ederken sisteme başkaldırmak veya Allah huzurunda secde ederken sisteme başkaldırmak…

Tanrısal veya rastlantısal varoluşun felsefeyle izahı, idealist/materyalist bağlamından kopmuştur. Hayatın insana getirdikleri ve yaşam olanakları, insanın değerinde içkindir. Dünya nimetlerinden payına düşene, her kişinin, insanın değeriyle mütecanis koşullarda sahip olması gerekir.

Mesele, efendiler huzurunda dizleri üstünde bir hayata “hayır” demektir.

Mesele, muktedirin iktidarı altında iki büklüm yaşamaya isyandır.

Ve bu meseleyi halletmek, ideolojik tahakkümü aşmayı gerektirir.

“Tek yol” sübjektivizmi çıkışsızlıktır.

Başkaldıran insanın aşkınlığı politik ve ideolojik sınır tanımaz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gerçeğin rengi 20 Şubat 2021 Cumartesi 17:22

Nasıl yaşarsan öyle düşünürsün. İzanın ve aklın yerindeyse, cesaretin de varsa, düşündüklerini kormadan, hiç bir makama ya da kişiye biat etmeden, demokrasi içinde itirazını ortaya koyarsın. Olay budur efendim.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva