Tayfun MARO
Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı
24 Nisan 2020 Cuma

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet Meclisi açılışının yüzüncü yılı nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi’nde, Türkiye ve Dünya üzerine, okunası bir yazı kaleme almış.

“Alçakgönüllü bir uygarlık” öngörüyor. Dünyanın bütün demokratlarını birlikte hareket etmeye davet ediyor.

Birinci yüzyılın birikim ve deneyimlerine dayanarak, yüzyıl sonra yeniden “kimsesizlerin kimsesi Cumhuriyet” için çağrı yapıyor.

Özetle;

Sistemdeki altüst oluşun bir uygarlık krizi olduğunu görerek yeni uygarlık hedefi belirlemek…

Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında, olası dijital otoriterliğin karşısına demokratların uluslararası dayanışmasını çıkarmak…

Salgından beter hale gelen yoksulluk ve işsizliğin getirdikleriyle mücadele için sosyal devletin yeniden yapılanması…

Yeni oluşturulacak toplumsal mutabakata dayalı yeni Anayasa ve yeni bir güçlü demokratik parlamenter sistem…

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin, yargı, yasama ve yürütmede tavizsiz yeniden tesisi…

Yerel yönetimler, rant ilişkilerini düzenleyici kurumlar olmaktan çıkartılmalı, işlevi artırılmalı, refah devletinin asli unsuru haline gelmeli…

Kamu hizmetlerinde liyakat biricik kriter olmalı…

Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve güvenlik politikalarında tutarlılık…

Vergide adalet sağlanmalı…

Asgari gelir düzeyinin sağlanması, yeni Dünya düzeninin olmazsa olmaz koşulu olmalı…

Kayıt dışı ekonomi ve istihdamın yarattığı mağduriyete karşı mücadele…

Kamu harcamalarında disiplin ve tutarlılık… Denetime açık kamu ihale sistemi…

Sanayi üretiminde, katma değeri yüksek ürünlere yöneliş ve üretimde ekoloji hassasiyeti…

Sağlık hizmetlerine herkesin koşulsuz erişim hakkı sağlanmalı…

Herkes için konut edinme hakkı…

Sağlıklı gıdaya erişim hakkı… Tarım, temel stratejik sektörlerden biri olarak ele alınmalı…

Eğitim politikalarının güncelleştirilmesi… Ücretsiz eğitim…

Kılıçdaroğlu, “ülkede yapılması gerekenler” olarak ifade ettiklerinin, yeni Dünya düzeni ve yeni uygarlığın inşa sürecinde, Türkiye’yi başarılı kılarken öncü rol de yükleyeceğini, söylüyor. Yazısında yer alan 16 maddeyi, 23 Nisan Meclis konuşmasında da dile getirdi.

Yaptığı çağrıya katılmamak mümkün değil. Üstüne çok şey söylenecek, çok tartışılacak bir metin. Konuştukça zihnimiz açılacak. Arayış içinde olan CHP’lilere iyi gelecek…

Yüzyıl sonra, yeni Dünya düzeni kurulurken, CHP’nin bir kere daha sistemde Türkiye’nin yerinin belirlenmesinde öncü rol üstlenmesi ve “alçakgönüllü bir uygarlık” önerisi, tarihi misyonuyla mütecanistir.

Evet, yaşanan bir uygarlık krizidir. Bunu yıllardır yazıyorum. Bugün, üyesi olduğum partinin en yetkili ağzından bunları duymak, enerjimi yükseltti.

Şimdi, Cumhuriyet’in yeni yüzyılında, Dünya’nın kurulmakta olan dijital düzeninde yerini alacak Türkiye için çalışmanın zamanıdır.

Bir kere daha hatırlatayım; yeni siyaset için yeni bir dil kurmak ve yeniden söylemek gerek…

Bu metinde her şey mükemmel, eksiksiz gösterilmemiş; Doğrusu da budur. Eksik, yetersiz bir şeyi alıp onu mükemmelleştireceğiz.

Mazlumların, yüzyıl sonra,  Anadolu ve Trakya topraklarından yeniden sesini yükseltecek yolun işaret fişeği gibi bir metin…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 26 Nisan 2020 Pazar 12:26

10 Aralık grubunun son vukuatı ibb'nin yayınladığı bir kitapçıkta yer alan karikatürde Alevi Din liderinin ayrı bir din olarak Papaz ve Haham arasında oturtulmuş olması. Alman istihbatı da Almanya'da yaşayan yurtdaşlarımız ve dış Türklerimizi Alevi ve diğer mezhepler üzerinden bölmekte. Alevileri Atatürksüz modern uyumlu Alman vatandaşı olarak gösterip Sünni gibi diğer mezhepten olanları uyum sağlamayan ekseninde bölmekte. Alman istihbaratının yabancılar politikasının İBANoğlu yönetiminde İstanbul'da uygulamaya konduğu anlaşılıyor.

Yorumu oyla      2      3  
Misafir 25 Nisan 2020 Cumartesi 14:53

13:50 Yorumuna aynen katılıyorum. Ancak Kemalist çizgiye tekrar dönmek 10 Aralık gurubu varken biraz zor gibi görünüyor.

Yorumu oyla      4      3  
Baba Muhalefet 24 Nisan 2020 Cuma 13:50

Sn.MARO; "yeni siyaset için yeni bir dil kurmak", tek yaptıkları/yapabildikleri, Akepe'nin başı bay Recep Tayyip'in yarattığı yapay gündemlere laf yetiştirerek, oluşturulan oyuna alet olan ama hiçbir sosyal/siyasal/ekonomik proje üretmeyen/üretemeyen Bay Kılıçdaroğlu ve avanesi gibi silik ve sığ kişiliklerin boyunu çok çok aşar... Dolayısıyla, önce bu adam ve avanesinin indirilerek, partiyi "sosyal/siyasal/ekonomik tam bağımsızlık" olarak tanımlayabileceğimiz Kemalist çizgiye yeniden taşıyacak bir kadronun/kadroların işbaşına getirilmesi gerekir... diye düşünüyorum. Saygılarımla...

Yorumu oyla      4      4  
Lombak 24 Nisan 2020 Cuma 13:10

Yeniden Türksüz Anayasa yazım girişimi sanırım Y-Cehape'yi tek haneli oy oranına savuracaktır. Küresel odaklara bağlılıktansa bir zamanlar Aziz Nesin'in dediği gibi "Spor Toto"ya bağlılığı tercih ederim. Y-CHP Cumhuriyetimizin ikinci yüzyıla bir utanç abidesi olarak giriş yapmıştır. Onun silüetini sözde Ermeni Soykırım anıtlarında, Şeyh Sait ve Seyit Rıza heykelleri altındaki anma törenlerinde sıkça bulabilirsiniz. Ama onları mesela bir zamanların Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu'nun ya da Erol Manisalı'nın satırlarında bulamazsınız.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva