Tayfun MARO
Cemaat aklı eleştirel düşünceye karşı
2 Ekim 2019 Çarşamba

Dar grup çıkarlarının herşey, toplumun genel yararının hiçbir şey olduğu ülkemizde, cemaatleşme, toplumsal ilişkilerde ve siyasette belirleyici rolünü sürdürüyor.

Cemaatleşme eğilimlerini gözlerden uzak tutmak için akıl karıştıran toplumcu, islami veya milliyetçi diskura fazla itibar etmemek lazım.

Kabul etmeliyiz ki eleştirel düşüncenin başına gelenlerin en önemli nedeni, cemaat kültürüyle hemhal çıkar gruplarının ikiyüzlü ahlaka dayalı siyasetidir.

Yamuk bakışın siyasal diskurla yüceltildiği yanılsama durumunu referans alan kişi, sistemde kendisine yer bulmanın sırrına erdiğini görünce, buradan yürüyüp gidiyor.

Çifte standarda, ikiyüzlü ahlaka dayalı dünya görüşü iktidar yollarını açarken, sosyal ve siyasal yaşam normlarının da belirleyicisi oluyor.

Hal böyle olunca, “eleştiri bahanesiyle hakaret” etmeyi iş edinmiş yetersizlikle malul ardıllar, sosyal medyada tam da aradıkları iklimi bulmanın rahatlığıyla saldırıyorlar.

Kendi içine kapalı gruplarda rağbet gören ve yıkıcı eleştiri de denen bu saldırganlık, haliyle bir mesele üzerinde düşünmeyi, sorgulamayı ihtiyaç olmaktan çıkarıyor. Saldırganın ve saldırıya uğrayanın gardını yükselttiği koşullarda; akla ve bilgiye pek iş düşmüyor.

Modern insanın inşasında aidiyet meselesini yurttaşlık bilinciyle çözmeye yönelen Batı, bunu kendi içinde büyük ölçüde başardı.

Ancak, sınırlı demokrasiyle yönetilmenin yanı sıra, doğulu ve islami değerlerin kültür alanında etkili olduğu Türkiye toplumunda, cemaatleşme en geniş anlamıyla sürüyor.

Hazin ama gerçek, kendi aklıyla kendi ayakları üzerinde duramayan insanların harman olduğu ülkedir, Türkiye… Dolayısıyla cemaatleşme fikri bir sığınak olarak geniş imkânlar sunuyor.

Bu ülkede cemaatleşmeyi özendiren etnisite ve din grupları, hemşehri, okul dayanışma dernekleri gibi masonik ilişkilere dayalı yapılar, ayrıcalık üretmekle ünlüdür.

Ayrıcalıklı aidiyetler, mensuplarına diğer insanların sahip olmadığı avantajlar sağlıyor. Başka deyişle, toplumsal eşitsizliği derinleştiriyor.

Bu durumu, eşitler arasında daha eşit olmak gibi anlamak da mümkündür. Ve böyle ayrıcalıklı aidiyeti olmayan kişiler, her maça 3-0 geriden başladığını bilmelidir.

Cemaatleşmeci akla karşı mücadele için toplumsal eşitliği sağlayacak gerçek çözüm yollarına yönelmek lazım.

Eleştiriye tahammülü olmayan büyüklü küçüklü efendiler, demokrasi, fikir özgürlüğü, kendini ifade hakkı falan diyorlar ama eleştirinin önünü kesmek için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar. Bir meseleye farklı yerlerden bakmak, farklı bakış açıları, bu kadar korkutmamalı. Bu tutumdan demokrasiye giden yol yok.

Bizim ihtiyacımız, eleştirel akıl,  kendini ifade hakkı, yeni bir dil ve yeni şeyler söylemektir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Benim adım Cemil 3 Ekim 2019 Perşembe 14:39

Fikirsizlikten doyan çok adam var bu dünyada.

Yorumu oyla      4      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 3 Ekim 2019 Perşembe 09:40

Lafı dolandırmadan söyleyelim: Cemaatler/tarikatlar/hocalar/hacılar vs hikaye... dinler istisnasız kendileri düşünceye karşıdır.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva