Cumhur BULUT
Başbuğ Türkeş’in Kader Çizgisi (I)
5 Nisan 2021 Pazartesi

Tarihe parantez açıp o parantezin altına da mührünü vuran adamlar enderdir…

Birçok cendereden çıkıp, fikirlerini kabul ettiren; onca haşin mücadelelerden sonra muarız, muhalif ve münkirleri tarafından; Adam “haklıymış” dedirten insanlar gerçekten çok az.

İşte Başbuğ Türkeş o adamlardan biridir

Yılmayan bir dava adamlığı, yıkılmayan bir mücadele azmi, zindanlarda ve darağaçlarında dahi sarsılmayan iman; Yüzde yüz Türk ve her daim Atatürk yolunun muzaffer yolcusu Başbuğ Türkeş…

Türkeş’in hayata gözlerini açtığı yer, Türk Dünyasının o gün çok daha yalnız, çok daha çaresiz ve çok daha fakir durumda olan Kıbrıs’tır.

Kaderin insanı hele hele Türkeş gibi bir Adamı yoğuracak teknesi olarak düşünüldüğünde aslında Kıbrıs tam da O’nun doğması ve bazı hakikatleri kavraması bakımından tam da olması gereken yerdir dersek hata yapmamış oluruz.

Zira hem dönem hem de Kıbrıs’ın hususiyetleri Türkeş’in ilk mektebidir diyebiliriz. Düşünsenize 1917 yılında doğan Türkeş, nasıl bir çocukluk geçirmiştir?

Bir yanda Anavatandan hem yol hem de fikir olarak uzak olan topraklardasınız ve her tarafta imkânsızlık ve yokluk hakimdir, diğer tarafta uluslararası zeminlerde statüsü bile halabelli olmayan bir adadasınız…

Bir yanda Vatanını işgal etmiş İngilizlere ve onların maşası Yunan ordularına karşı emsalsiz bir zafer kazanmış Türklük ve Atatürk kadrosu, diğer yanda yine Kıbrıs’ta İngiliz ve Yunan Palikaryalarının ortaklığı…

İşte çocuk Türkeş’in muhayyilesi bu hakikatlerle büyür ve gelişir.

Daha henüz dört yaş, dörtay ve dört günlük iken ilk mektebe başlar Ali Aslan Türkeş. Evet, yanlış duymadınız, evvel ismi “Ali Aslandır” Başbuğ Türkeş’in... Ta ki Rüştiyede Öğretmeni Osman Zeki Bey’in “Senin adın Alparslan olsun. Sultan Alparslan’a denk bir yiğit ol” diyerek değiştirmesine kadar…

Hatırladınız değil mi? Ulu Ceddim Mustafa Kemal Atatürk’e benzer bir kader çizgisidir bu…

Kuleli ve Mareşal Fevzi Çakmak…

İlk çocukluk ve gençlik yıllarından itibaren Asker olmak ister elbette Türkeş, başka ne olmak isteyebilirdi ki? Bu gaye ile Türkiye’ye gelir. Lakin Kıbrıs’ın o günkü durumundan mülhem resmi kaydı bir türlü yapılamaz. Devreye kim girdi, kimin kefaletiyle kaydı yapıldı dersiniz? Mareşal Fevzi Çakmak. Atatürk’ün yol arkadaşı. İleride Türkeş’in devralacağı Siyasi partinin yani Millet Partisi’nin kurucusu… Alın size bir kader cilvesi daha…

Ve aynı okulda Kenan Evren de vardır. Yani okul arkadaşıdırlar Türkeş, Kenan Evren ile…  Fakat aralarında çok ilginç ve de gizli bir yarış vardır. Çünkü Okul hayatları boyunca Türkeş başarıları ve karakteri ile tüm arkadaşları tarafından çok sevilen bir şahsiyetken diğeri ise O’nun gölgesinde ve tali planda kalan bir kişilik olarak kalmıştır ve bu ileride bir intikama dönüşecektir!

Bu da Başbuğ Türkeş için kaderin başka bir cilvesidir.

Neyse biz tarih seyrimize devam edelim.

Türkeş, Türk Siyasi Tarihinde ilk defa “1944 Turancılık-Milliyetçilik Olayı”nda adını duyurur. Bilirsiniz… Merhum Hüseyin Nihal Atsız’ın Orhun Dergisinde zamanın Başbakanı Şükrü Saraçoğlu’na Milli Eğitimdeki Komünist yapılanmalarla ilgili uyarılarda bulunduğu açık mektuplarla başlayan olaylar… Devrin Cumhurbaşkanı da elbette İsmet İnönü!

Mektuplar büyük yankı uyandırmış, Komünist Hücreler deşifre edilmiş açıkçası plan bozulmuştur. Ama, Atsız’ın etrafında kim varsa, kimlerle konuşup mektuplaşıyorsa hepsi de tutuklanmıştır… Teğmen Türkeş de tevkif edilenler arasındadır. Adı gazetelerde büyük büyük yazılır Teğmen Türkeş’in ve Atsız’dan sonra bu davada en çok konuşulan kişi O olur…

İşin en kötü tarafı “Irkçılıkla Suçlanırlar” Irkçılıkla suçlanırlar ama tutuklananların hepsine de Nazi Almanya’sından ithal edilen işkence aletleriyle zulmedilir! Tabutluk denilen çok dar ve karanlık hücrelerde kalır Türkçüler...

Sonu mu? Ne olacak Devleti kuran iradenin ve Devleti kuran fikrin sahipleri yani Türk Milliyetçilerine beraat!

Fakat bu olay sebebiyle büyük gençlik hareketleri cereyan etmiş, Ülkenin her yerinde Şuurlu Türk Gençliği büyük nümayişler gerçekleştirmiş ve tutuklamalara karşı milli şuur bu sayede uyanmıştır.

Bu milli şuur uyanışında, yani bu olayda Türkeş de en önemli şahsiyetlerden biri olarak Türkçülük tarihinde yerini almıştır. Türkeş’i büyük bir davaya hazırlayan Allah (c.c.) bu defa da onu kaderin bir başka cenderesinde olgunlaştırmıştır.

Bu yıllardan sonra Kurmay olması, Atom Mühendisi olması, Askeri alanda birçok stratejik eğitimlerde ödül almasını da başka yazılarda anlatırız. Ama illa ki 1960…

Türkeş, İhtilali Millileştiren Adam

Evet Türkeş adının en çok geçtiği olay hiç şüphesiz 1960 ihtilalidir. Türkeş aslında ihtilali yapacak cuntanın içinde değildir. Fakat gördüğü ve yanılmadığı bir gerçek vardır. O da Cemal Madanoğlu’nun ihtilal kadrosu milli şuuru ve milli iradeyi çiğneyecek, idareyi CHP Polit Bürosuna teslim edecek ve nihayetinde de Başbakanı ve bazı bakanları idam edecektir!

Bu tehlikeyi gören Albay Türkeş ve O’na bağlı ve Onunla birlikte14’ler olarak bilinen kadrosu zaten yetkin ve pek de becerikli olmayan Cuntanın içinde yerini almış ve birçok kötü hadiseyi de engellemiştir.

Bir sürü general ve amiral varken Albay Türkeş’in ihtilal bildirisini okuması da yine bir başka kader tecellisidir. Dediğim gibi zaten yetersiz olan ihtilal cuntası içinde kısa zamanda önemli bir yer tutan Türkeş, yine birçok generale ve amirale rağmen ihtilal Cuntasının Başbakanlık görevini de üzerine alır. Artık o “İhtilalin Kudretli Albayıdır.”

Cuntacıların hepsi farklı emeller peşinde koşarken Albay Türkeş Başbakanlık görevinde, darbe boşluğunu milletimize hizmete çevirmek için birçok önemli icraattın altına imzasını atar. Bu vazifesi esnasında Türkeş, Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi önemli kurum ve kuruluşları kurmuştur.

Sürgün ve Turan Yolu

Kudretli Albay Türkeş ve 14’lerin yaptıkları milli girişimler elbette Madanoğlu Cuntasının işine gelmemiş ve millet tarafından sevilmeleri de gözlerinden kaçmamıştır… En önemlisi de Türkeş ve arkadaşları tutuklu bulunan Başbakan Adnan Menderes ve bakanların idamına karşı çıkmakta ve bunu engellemektedir. Bu durum kısa zamanda Türkeş ve 14 arkadaşının sürgüne gönderilmesine sebep olur.

Neticede de Türkeş ve 13 arkadaşı dünyanın değişik ülkelerine Askeri Ataşe olarak görevlendirilerek sürgün edilirler. Türkeş, Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde askeri ateşedir artık. Fakat orada da boş durmaz Türkeş. Adnan Menderes’in ve diğerlerinin asılmasına karşı çıkar. Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e mektuplar yazarak bu konudaki mücadelesini son ana kadar sürdürür…

Bu Hindistan sürgününün bir yönüdür. Diğer bir yönü ise Turancı Türkeş buradayken o günkü Türk Dünyasının gerçeklerini değerlendirme fırsatı bulur. Birkaç defa gizlice SSCB sınırlarından içeri girerek Türkistan’ın bazı liderleri ile tanışır, görüşür ve mektuplaşır.

Bu da kaderin başka bir cilvesi, Cenab-ı Allah’ın başka bir lütfu olmuştur O’nun için…

Ve Yurda dönüş… 23 Mart 1963.

Türkeş kendi yolunu çizmiştir artık. Askerlikten ve görevinden istifa etmiş, yurda dönme kararı almıştır. Siz bakmayın şimdi ardından milyonların yürüdüğüne… Türkeş Vatana döndüğünde sadece birkaç genç onu karşılamıştır…

Fakat o gençliğin kıymetini çok iyi bilenlerdendir. Tıpkı Peygamber Efendimizin Eshab-ı Suffa’sı gibi, Tıpkı Hoca AhmedYesevi’ninOcağı gibi bir ocak kuracak ve Tıpkı Atatürk gibi onlara seslenecektir; “Ey Türk Gençliği!”

Kader diyorum ya hep, evet, Türkeş’in hayatı hep bir kader cilvesinin içinde şekillenir. Hep Allah’ın bir kemalat yoğurmasında kendini bulur.

İki Türkçü tanırım ben çok sevdiği Askerlik Mesleğinden istifa etmek zorunda kalan, biri Atatürk diğeri de Başbuğ Türkeş…

Birine Büyük Türk Milleti “Başkomutanlık onuru diğerine de Başbuğluk” unvanı vererek bayraklaştırmıştır”

CKMP ve MHP Dönemi… (Devam Edecek)

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fikret Aslan 10 Nisan 2021 Cumartesi 02:22

Andımızın kaldırıldığı günlerde bir babayiğit çıktı meydana ve şöyle gürledi. “Andımızı okutmazsam namerdim” ....... Ve o babayiğit gün geldi andımızı yasaklayanların yedek lastiği oldu. Biliyorsunuz Andımız geçenlerde mahkeme kararıyla tamamen yasaklandı. Şimdi soruyorum sana Cumhur. Andımızı okutmazsan namerdim diyen o zat şimdi namertmi oluyor.... Ve sen hala o namertin peşinden mi gidiyorsun Cumhur? Lütfen buradan bana cevap ver.

Yorumu oyla      3      3  
Yorumcu 8 Nisan 2021 Perşembe 21:21

Gerçeği ifade etmek gerekirse uzun zamandır bu kadar akıcı ve bilgilendirici bir yazı okumamıştım. Belgesel tadında olmuş, bir taraftan hayal gücümde canlandı. Diğer yazıyı da sabırla bekliyorum. Bilginize hürmet, teşekkürler.

Yorumu oyla      2      4  
Hadi canım sizde! 6 Nisan 2021 Salı 23:04

CHP, HDP ile ortaklık yapıyormuş, ona bakmak lazımmış. Eee? Sen Atatürk deyip, AKP ile ortaklık yapıyor musun yapmıyor musun?

Yorumu oyla      4      3  
Serkan C 6 Nisan 2021 Salı 13:33

Cumhur Bulut yine yerinde bir yazı güzel bir anlatım yapmış. diğer yorumculara bakın kendileri çok Atatürkçüyse önce ATatürkün partisi dedikleri CHP ile hDP nin ortaklığına baksınlar. Türkeş gerçekten siyasetimizde çok önemli bir adamdır. kurduğu parti öyle bir partidir ve fikirdir ki Solcu Erdal İnönüye Demirele Kılıçdaroğlu na Erdoğana bile Bozkurt yaptırmıştır. Bu yazıyı kitap halien getirmelisin Cumhur Bulut.

Yorumu oyla      2      6  
Kimlerrrrr kimlerrrrle beraberrrr 6 Nisan 2021 Salı 12:40

Atatürk deyip de AKP'le ittifak yapmak. Adamların tayfa sabah akşam sosyal medyada Atatürk'e hakaret ediyorlar; hiç mi biz ne yapıyoruz demiyorsunuz?

Yorumu oyla      4      3  
Levend Gülebastı 6 Nisan 2021 Salı 11:36

Kardeşim kalemine sağlık yüce Allah sana uzun ömürler versin

Yorumu oyla      2      6  
Kemal BARUT 5 Nisan 2021 Pazartesi 22:23

Elinize emeğinize ve yüreğinize sağlık. Uzun zamandır okurken keyif aldığım Nadide yazılardan birisidir.

Yorumu oyla      3      6  
5 Nisan 2021 Pazartesi 15:04

Çok anlamlı bir yazı. Okuyucuya boşa gitmeyen bir keyif ve düşününce yerli yerine otoran bir yazı olmuş. Keşke bunları daha geniş platformlarda anlatsanız

Yorumu oyla      3      6  
Yav He He 5 Nisan 2021 Pazartesi 12:26

Kesin öyle olmuştur.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva