Tayfun MARO
8 Mart’ın ardından…
10 Mart 2024 Pazar

Kadın-erkek eşitliği netameli bir konudur. Toplumsal cinsiyet eşitliği hakeza…

Uygarlık dediğimiz, erkek egemenliğinde olan bitendir. On bin yıl kadar önce, yerleşik tarım toplumunun ortaya çıkışı ve mülkiyetin keşfiyle başlayan uygarlık, toplumda hiyerarşi ve iktidar olgusunu hâkim kıldı.

Anaerkil toplumdan ataerkil topluma geçiş sürecinde, Kibele’den Zeus’a geçen tanrısal yetke, değişimin inanç boyutudur. Yerde ve gökte kurulan eril iktidar...

Hal böyle olunca, kas gücü ve erkek aklıyla hemhal uygarlık, kadınlığı kontrol altına aldı. Erkek, kadının kendisinden üstün olduğunun farkındaydı. Kadını eve kapattı, sokaktan uzak tuttu. Değil mi ki sokak özgürleştirir… Baktı yine olmuyor, şimdi de eşitlik meselesini öne çıkardı.

Kadınlar dikkat! Kadın üstünlüğünü eşitliğe indirgemek erkek aklıdır. Bastırdık olmuyor, bari eşitleyelim…

Günümüzde, toplumsal cinsiyet eşitliği veya benzeri eşitlik vaatleriyle kadına erkek dünyasının lütfuyla toplumsal statü tanımlanıyor.

Her şeyden evvel, eşitlik özgürlük değildir. Eşitlik, kural ve ölçülerle sınırlanmış bir statüye tekabül eder. Doğal bir durum değildir. Özgürlüğe engeldir.

Dahası insan hakkı biriciktir. Kadın, çocuk, işçi, eşcinsel gibi kategorilere indirgendiğinde, hak olmaktan çıkar imtiyaz talebine dönüşür.

Kişilerin insanlık onuru ve hakları açısından eşit oldukları koşullarda, insan haklarının teminatı sadece ve sadece “insan haklarına dayalı devlet” olabilir. Orada da küçük bir sorun var; insanlık henüz o erginlikte değil.

Ruhunu erkek dünyasına adamayan kadınların kamusal yaşamdaki varlığının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Erkek dünyasının mülkiyet, para ve iktidara dayalı uygarlık hikayesi trajik sona yaklaşıyor. Yeni Dünya düzeninde kadınların öne çıkmasına insanlığın ihtiyacı var.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva