Burak OĞUZ
2013’de neler değişecek?
24 Aralık 2012 Pazartesi

2012 yılının son haftasına girdik. Yıl kapanmadan önce yapılacak işlerin telaşıyla bu hafta da göz açıp kapayana geçecek.
 
Bir yılı daha geride bırakırken 2013 yılında bizleri neler bekliyor, bazılarına kısa kısa değinelim.
 
VERGİLER YÜZDE 7,8 ARTACAK
Her yıl olduğu gibi bu yıl da maktu vergiler yeniden değerleme oranında otomatik olarak artacak. Bu yıl Maliye Bakanlığı’nın ilan ettiği yeniden değerleme oranı yüzde 7,8. Bu da demek oluyor ki yılın ilk saniyelerinden itibaren vergi ve harçlarda artış olacak.
 
KAYITDIŞI İLE MÜCADELE ARTIYOR
2013 bütçesinde dolaylı vergilerin payı oldukça yüksek. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 83 milyar lira, Katma Değer Vergisi (KDV)66 milyar lira. Motorlu taşıtlar Vergisi ( MTV), harçlar ve diğer vergiler ise 150 milyar lira. Buna karşılık Kurumlar Vergisi (KV) ve Gelir Vergisi (GV) gibi gelirden alınan dolaysız vergi miktarı ise 92 milyar lira...
 
2012 yıl sonunda 278 milyar lira olarak gerçekleşmesi beklenen toplam vergi tahsilatı, 2013 yıl sonunda 318 milyar lira olarak öngörülmüş. Dünya da ve Türkiye’de büyüme rakamlarındaki düşüş ve ekonomik yavaşlamaya rağmen önümüzdeki yıl vergi tahsilatının bu yıla oranla yüzde 14 artacak olması sıkı denetimler olacağını gösteriyor.
 
BES’DE YENİ DÖNEM
Cari açıkla mücadele ve tasarrufların teşviki kapsamında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sil baştan yeniden düzenlendi. Mevcut uygulamadaki vergi teşvikinden vazgeçilerek, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren devlet katkısı getiriliyor.
 
Yeni sisteme göre; işveren tarafından ödenenler hariç, katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 25'ine karşılık gelen tutar, devlet katkısı olarak hesaplanarak, Hazine Müsteşarlığı bütçesine konulan ödenekten ilgili hesaba ödenecek. Devletin bir katılımcıya ödeyeceği katkı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı olacak. Devlet katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilecek ve Müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilecek. Katılımcılardan; en az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15'ini, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35'ini, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60'ını alabilecek. Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat veya maluliyet nedeniyle ayrılanlar, devlet katkısı ve getirilerinin tamamına hak kazanacak.

Devlet tarafından katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarına yatırılacak bu ödeme hiçbir şekilde haczedilemeyecek, rehin edilemeyecek veya iflas masasına dahil edilemeyecek.
 
EMLAK VERGİSİNDE İYİ HABER
Bina, arsa ve arazilerin Emlak Vergisi (EV)’ne esas alınan vergi değeri, dört yılda bir toplanan takdir komisyonları tarafından yeniden hesaplanarak emlak sahiplerinden tahsil edilmekte, diğer yıllarda da bir önceki yıl tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılmaktadır.

Emlak Vergileri, şehir, ilçe hatta semtine göre farklılık gösterebilmektedir. Kimi zaman ciddi artışlar yapılmaktadır. Mevcut yasalara göre, Emlak Vergisi’ni ödeyecek vatandaşın bu vergiye itiraz hakkı olmamaktaydı. Kanunda emlak değerlerine itiraz ve yargıya başvurma yetkisi ve imkânı sadece takdirin ilgili bulunduğu yerdeki ticaret ve ziraat odaları ile muhtarlıklar ve belediyelere verilmişti.
 
Geçtiğimiz günlerde bir Vergi Mahkemesinin vatandaşı haklı görerek , kanunu Anayasa’ya aykırı görerek iptali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Bundan sonra mükellefler Emlak Vergisi’ne esas olan ve takdir komisyonları tarafından belirlenen arsa ve arazilerin vergi değerlerine itiraz edebilecek. Bu değerlerin yeniden belirlenmesi için mahkemelere müracaat edebilecek.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURALARI MALİYE’YE BİLDİRİLECEK
EPDK'dan lisans alan elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri ve Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) 'ler, 1 Ocak 2013'ten itibaren iş yeri elektrik ve doğalgaz tüketim bilgilerini, tüketim bilgilerinin okunduğu dönemi takip eden ayın 14'üncü günü saat 24.00'e kadar elektronik ortamda gönderecekler.
 
Sözkonusu şirketler, iş yerleri için tesis edilecek elektrik ve doğalgaz abonelik taleplerinde iş yeri abone işlemi tesisini yapmadan ve sözleşme düzenlemeden önce iş yeri aboneliği yaptıracak kişinin vergi mükellefiyetinin bulunup bulunmadığını elektronik ortamda (Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi) sorgulayacak mükellefiyet olmaması durumunda abonelik tesisi yapmayacaklar.
 
SİGARA TİRYAKİLERİNE KÖTÜ HABER
2013 yılı bütçesinde 34 milyar açık var. Açığı kapatacak önemli kaynakların başında ÖTV geliyor.
 
Sigara zammı için zaten bekleyen bir karar var. Geçen yıl Maliye Bakanlığı sigara vergisini 13 Ekim’de arttırmıştı. Merkez Bankası uyarınca geri alınan zammın bir kısmı 2012 yıl sonuna kadar ertelenmişti. 1 Ocak 2013’te bu zam devreye girecek. Ayrıca sigarada yeni ‘güncelleme’ sistemi de başlayacak.
 
Görünen o ki bir ailenin mutfak bütçesinde, sigara fiyatları önemli bir kalem olacak.

GELİR VERGİSİ KANUNU YAZILDI, KURUMLAR VERGİSİ KANUNU KALKIYOR
Uzun süreden beri hazırlanmakta olan Gelir Vergisi Kanunu (GVK) taslağı tamamlandı. Oldukça sadeleştirilen kanun, Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) da kapsayacak şekilde yeniden yazıldı.
 
Ekonomi Koordinasyon Kurulu ( EKK)’nda son düzenlemeler yapıldıktan sonra yasalaşmak üzere meclise sevk edilecek.

Önümüzde yeni yürürlüğe giren bir Türk Ticaret Kanunu (TTK) örneği var. Umarım, GVK’da aynı sorunlar yaşanmaz; daha yürürlüğe girmeden yamalı bohçaya dönmez.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva