Berivan KAYA/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis oturumu Bağımsız Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi.

Büyükşehir Meclisi'nde dikkat çeken talep... Tepecik Genelevi kültür  merkezi olsun! - İzmir Haber - İzmir Son Dakika Haberleri

Bağımsız meclis üyesi Latif Aydemir'in orman yangınlarıyla ilgili olarak yangın söndürme uçağı hakkında verdiği önergede, “Yangın söndürme satın almak için izin almak gerekiyor mu? İzin istediniz mi? Kiralama ya da satın almamız önünde bürokrasi mi var para sorunu mu? Kaynak ayırmayı başaramadık mı?” ifadelerine yer verdi. Başkan Cemil Tugay ise yanıt olarak, "Önerge hazırlarken araya laf sokmayın. Bir şey söyleyecekseniz doğrudan söyleyin. Ben niyet ve temenni olarak söyledim ancak mevzuatın yangın söndürme uçağı almaya uygun olmadığını aktardım. Başvuru yapmamız mümkün olmadı. Mevzuatın uygun olmadığını bile bile başvuru yapmamız mümkün olmadı. Konu para değil hali hazırda mevzuat engel. Duydunuz duymadınız ikinci partisini de şu an yapıyoruz 200'den fazla yeni itfaiye eri alındı. itfaiye araçları için de başvurular yapıldı. Parti parti teslim edilecek. Türkiye'de başka bir yerde olmayacak şekilde pek çok yangına müdahale için köylere tankerler dağıttık. Başarıyla çalışan İzmir itfaiyesi var. Laf arasında belirtmek isterim ki her geçen gün diğer kurumlarla beraber AFAD ve Orman Müdürlüğü ile daha iyi bir koordinasyonla yangınlara müdahale ediyorlar. Elimizden geleni yapıyoruz. Havaların aşırı sıcak ve kurak olduğu zamanlarda yangın riskleri devam ediyor. İzBB olarak yangın risk haritaları oluşturduk ve bazı yerlerde ekstra önlemler aldık. Gözlem evleri ve kameralar gibi. Tüm vatandaşlarımıza da yangınlar konusunda daha dikkatli olmalarını da hatırlatmak gerekir" diye konuştu.

BEN SİZİN YANINIZA GELMEDİM
Aydemir ise "Başkanım aramıza hoş geldiniz" diyerek sözlerine başladı Tugay, "Ben sizin yanınıza gelmedim. Yanlış anlamayın böyle bir durum yok" dedi. Aydemir ise, “Siz bizi seviyormuş gibi davranıyorsunuz biz de inanıyormuş gibi davranıyoruz” dedi. Tugay ise, “Bu tür yorumları hoş bulmuyorum” dedi.

Mecliste su faturası tartışması: AK Parti’den yüzde 85 zam çıkışı, Tugay’dan yanıt!
Mecliste su faturası tartışması: AK Parti’den yüzde 85 zam çıkışı, Tugay’dan yanıt!
İçeriği Görüntüle

Aydemir ise, “Geçen sene Karşıyaka’da yanan yerin imara açıldığını söylediniz” dedi. Tugay ise, “Siz o konuyu incelediniz mi?” dedi. Tugay ise, “Ben inceledim ve imarla ilgili çalışma olmadığını gördüm. Keşke mecliste karar alınsa da hiçbir yanan yerin imara açılmayacağına dair imkan olsa. Benim size laf sokmak haddime değil” ifadelerine yer verdi.

MİLLETİMİZE VE DEVLETİMİZE BAĞLIYIZ
AK Partili Hüsnü Boztepe ise, “Bağımsız olmak güzel bir şey değil mi?” dedi. Tugay ise, “Bağımsız kalmam. Hepimizin siyasi görüşleri var, doğru bildiği şeyler var. Hepimiz devletimize ve milletimize bağımlıyız. Bize bu yetkiyi veren insanlara bağımlıyız. Bu bağımsızlık olayı ile ilgili deneyimlisiniz siz de parti değiştirmiş biri olarak bilirsiniz, öylesine olağanüstü şartlar olur ki bazı şeyleri doğru bulur ve ona göre davranırsınız. Bunun sorgulanacak bir tarafı yok. Önümüzdeki günlere bakacağız. Bizim işimiz hizmet yapmak” dedi.

3. VE 4. ETAPTA İNŞAATLAR BİRKAÇ AY İÇİNDE TESLİM EDİLECEK
AK Partili Adem Öztürk, Örnekköy’de İş Dünyası Konut Yapı Kooperatif için önerge verdi. Başkan Tugay ise yanıt olarak, “Belediyenin hukuki olarak garantörlüğü yok. 3. Ve 4. Etabın inşaatları hızla ilerliyor. Kısa süreli durma oldu. Malum hukuki süreç yaşanıyordu. Bir kısmı bitti, bir kısmı da bitmeye yakın. Kooperatif yönetimleriyle görüştüler ve uzlaştılar. Bunları sizinle paylaşalım ama süreç bitti. İnşaatlar birkaç içerisinde teslim edilecek” dedi.

DİĞER ŞİRKETLER İÇİN İÇ DENETİM HAREKETE GEÇTİ Mİ?
AK Parti Grup Sözcüsü Uğur İnan Atmaca ise, “Örnekköydeki soruşturmalar var Büyükşehir’de bazı soruşturmalar devam ediyor. Siz göreve geldikten sonra İZBETON ile ilgili teftiş kurulunu harekete geçirdiniz ve iç denetim raporu hazırladınız. Bunu daha sonra savcılıkla paylaştınız. Bundan sonraki süreçte diğer şirketlerle ilgili iç denetim mekanizmasını harekete geçirdiniz mi?” diye sordu.

SİYASİ ÇEKİŞME İLE YAPILMIŞ GİBİ ANLATILMASI İFTİRADIR!
Tugay ise yanıt olarak, “Bizim iç denetim birimimiz var. Bu birim her kararı denetler. Bu normal bir süreç. Benden önceki belediye başkanımız Tunç Soyer’in de yaptırdığı hatta suç duyurusunda bulunduğu denetimler var. Aziz Kocaoğlu zamanında da benzer şeyler var. Ben bunları normalde bilmem bizim iç denetim birimimiz bu raporları getirdi. Bizi suçluyorlar ama biz normal işimizi yapıyoruz. Geçmiş dönemlerde de yanlış işler savcılığa bildirilmiş. Bunların kasıtla ya da siyasi çekişme ile yapılmış gibi anlatılması iftiradır, yalandır, böyle bir şey yoktur. Bizim insanlarımıza karşı sorumluluğumuz var. Dün görevim neyse yaptım, gelecekte de yaparım. Geçen dönemki tutuklamalarla ilgili dahlimiz yok. Tutuklanma gerekçeleri başka konularla alakalı. Sürekli söylemek zorunda kalıyorum. Bugün tutuklu olanların tamamı kooperatiflerle ilgili davadan dolayı yargılanıyorlar. Biz bu konuda bir suç duyurusunda bulunmadık. Bizim böyle bir şey yapmamıza ihtiyaç yoktu. Zaten göreve geldikten 1 ay sonra İçişleri Bakanlığı baş müfettişi geldi ve onun incelemelerinden sonra usulsüzlükler gördüğünü söyledi ve rapor hazırladı. Biz bu süreçte kimseyi suçlayan bir tutuma girmedik. O raporun ve Çevre Bakanlığının, Sayıştay'ın önerdiğini yaptık, bizden istenen bu anlaşmalarda bazı sorunlar olduğu, bunları gidermek adına sözleşmelerin gözden geçirilmesi ve kooperatiflerle yapılan anlaşmaların yeniden sözleşmelerin düzeltilmesiydi, biz de sözleşmeleri askıya aldık, mahkemelere gidildi, o zaman sürecinde sadece bize inceleme yapmış olan denetleyici makamların istediği şekilde üzerimize düşeni yaptık ve inşaatlar yapıldı, ruhsatlar alındı. Görevimiz bir an önce bu inşaatların bitirilmesi ve mağdur olmuş vatandaşlarımızın mağduriyetinin gitmesini sağlamak. Biz savcı, yargıç değiliz, kimseyi suçlamak ve yargılamak hakkına sahip değiliz. İşimizi yapıyoruz, böyle devam edecek” dedi.

AK Partili İnan ise, “O günden bugüne kadar belediye içerisinde teftiş kurulunu harekete geçirdiniz mi? Hangi teftiş kurulu hangi konuları inceledi?” diye sordu.

VİCDANİ SORUMLULUĞUMUZ VAR
Tugay ise yanıt olarak, “Bazen kendi teftişimiz içinde bazı sorumluların gereken cezaları almaları için, bazıları da geri gönderme ihtiyacı duymuş olabilir, bunu mahremiyet içinde ilgili kurumlarla yapmamız lazım. Hassasiyetimiz olan konularda yanlış görünce üzerine gidiyoruz. Zaman zaman bana sahadan bildirimler geliyor, onların da incelenmesi için ilgili birime gönderiyorum, bana rapor geliyor, hatalı gördüklerimizde gereken yapılıyor. Her birimizin sorumluluğu var, gereği neyse yerine getireceğiz. Biz İzmirlilere ve milletimize karşı sorumluyuz. Bizim vicdani sorumluluğumuz da var ve ben bunu kesinlikle reddetmiyorum. Arkadaşlarımızın çoğu işini en iyi şekilde yaptıklarına, şaibeye yer vermeyecek şekilde işini yaptığına inanın. 34 bin çalışanımız var, bazı arkadaşlarımızın mevzuata uymayanları olabiliyor ve gereken cezaları alıyorlar. İncelemeler yapılıyor, uzun liste çıkabilir ama mahkemeye gidilecek durum yok” dedi.

ELİM KAZAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA YAPILDI MI?
AK Partili Emrah Erol gündem dışı söz alarak, Şubat ayında hollerden düşerek hayatını kaybeden vatandaşı gündeme taşıdı. AK Partili Erol, “Şubat ayında 2 Nolu holde elim bir kaza sonucu bir vatandaşımızı kaybetmiştik. Aile ile görüştüm. Belediyemiz aileyi yalnız bırakmış. Sitemlerini dile getirdiler. Sorumlularla alakalı bir soruşturma başladı mı? Davanın tarafıyız demişsiniz ama ondan sonra bir iki defa ailenin hali hatırı sorulmuş ve sonrasında irtibat kopmuş. Belediyemiz adına üzüldüm. Yetkililer bir soruşturma geçirdi mi?” dedi.

KİMİN İHMALİ VARSA GEREKEN YAPILACAK
Tugay ise, “Ben arkadaşlarımız aracılığıyla bilgi almaya çalıştım. Aile ile ilgili eksiğimiz olduysa telafisini sağlarım Belediye içerisinde soruşturma başlattık. Devam eden hukuki süreç var. Bazı bilgiler bizim ulaşamadığımız bilgiler var. Hukuki süreçle beraber belediyenin kendi soruşturması sürecek. Bunun sonucunda kim ihmal içinde bulunduysa gereken yapılacak. Çok kahrolduğumuz bir durum” dedi.