EGEDESONSÖZ – İzmir’in Seferihisar ilçesinde kurulması planlanan depolamalı güneş enerji santraline (GES) Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) engeli çıktı. Camiikebir Mahallesi’nde hayata geçirilmesi planlanan proje için yürütülen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, alanda sosyal konut projesi yapılmasına yönelik çalışmalar bulunduğunun bildirilmesi üzerine sonlandırıldı.
Ninova Yenilenebilir Enerji İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Seferihisar Camiikebir Depolamalı GES Projesi’ne ilişkin karar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 15 Ekim 2026 tarihli yazısıyla bildirildi.
29,48 HEKTARLIK ALANA PLANLANIYORDU
Projenin, Seferihisar’ın Camiikebir Mahallesi’nde bulunan 3391 ada 90 parsel mevkiinde, 29,48 hektarlık alanda kurulması planlanıyordu. Proje kapsamında 27 MWm/20 MWe kurulu gücünde güneş enerji santrali ile 20 MWh kapasiteli enerji depolama tesisi öngörülüyordu.
ÇED başvuru dosyası 12 Mart 2024’te Bakanlığa sunulan proje için 26 Haziran 2024’te halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı gerçekleştirildi. ÇED raporuna ilişkin kurum görüşlerinin alınması amacıyla 17 Haziran 2025’te yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında ise TOKİ ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün görüşleri kapsamında süreç durduruldu.

YATIRIMCI FİRMA SÜRECİN SONLANDIRILMASINI İSTEDİ
Bakanlığın yazısına göre yatırımcı firma adına yetkilendirilen çevre danışmanlık şirketi, 4 Eylül 2026 tarihli başvurusunda proje alanında TOKİ tarafından sosyal konut projesi yapılmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi. Şirket, bu gerekçeyle GES projesinin ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti.
Bakanlık, talebi ÇED Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi kapsamında uygun bularak projeye ilişkin süreci sonlandırdı.
Kararda şu ifadeler yer aldı:
İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Camiikebir Mahallesi, 3391 Ada, 90 Parsel Mevkiinde Ninova Yenilenebilir Enerji İnş. Taahhüt San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ''Seferihisar Camiikebir Depolamalı Güneş Enerji Santrali (GES 27 MWm/20 MWe- 29,48 Ha- EDT 20 MWe/20 MWh)'' projesi hakkında, ÇED Yönetmeliği'nin 8. maddesi kapsamında hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası 12.03.2024 tarihinde "Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetim Sistemi (e-ÇED)" üzerinden Bakanlığımıza sunulmuş olup, ÇED Yönetmeliği'nin 9. maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 26/06/2024 tarihinde Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı yapılmış akabinde proje ile ilgili olarak yapılan Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı sonucu halktan gelen görüş ve öneriler ile Kapsam ve Özel Format Belirlemesi çalışmaları sonucunda komisyonca kapsamı belirlenen ÇED Raporu Özel Formatı ÇED Raporunu hazırlamaya yetkili müşavir firmaya gönderilmiş olup Özel format kapsamında hazırlanan ÇED Raporu hakkında İDK üyesi kurum görüşlerinin alınması için Bakanlığımızda 17/06/2025 tarihinde yapılan 1. İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısında TOKİ ve İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görüşü kapsamında ÇED süreci durdurulmuştur
Ancak proje sahibi tarafından yetki verilen firmanın ilgide kayıtlı yazısı ile söz konusu projenin yapılacağı alanda, TOKİ tarafından Sosyal Konut Projesi yapımına yönelik çalışmaların olduğu belirtilerek, projeye ait ÇED sürecinin sonlandırılması talep edilmektedir.
Bilindiği üzere; 29.07.2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ÇED Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendinde "Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve İl Müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir" hükmü yer almaktadır
Bu itibarla; yetkili yatırımcı firma tarafından ÇED sürecinin sonlandırılması yönünde Bakanlığımıza iletilen talep Yönetmeliğin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi gereğince uygun bulunarak, ''Seferihisar Camiikebir Depolamalı Güneş Enerji Santrali (GES 27 MWm/20 MWe- 29,48 HaEDT 20 MWe/20 MWh)'' projesinin ÇED süreci sonlandırılmıştır



