RÖPORTAJLAR
21 Kasım 2014 Cuma

Torbalı’nın farkına varın!

İzmir’in vergi yükünü, istihdam yükünü, göç yükünü çeken en önemli ilçesi Torbalı. İlçe sanayide, inşaatta, tarımda hızlı bir gelişme ivmesi yakaladı. Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun ile ilçenin mevcut durumunu ve hedeflerini konuştuk.

Torbalı’nın farkına varın!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Son yıllarda İzmir’in en hızlı gelişen ilçesi Torbalı. Bereketli ovaları ile tarım ve gıda sanayinde, iki organize sanayi bölgesi sayesinde sanayi üretiminde önemli konuma gelen Torbalı, İzmir’deki toplanan verginin yarısını üretiyor. -Torbalı Ticaret Odası’nın genç ve çalışkan Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, İzmir ekonomisinin artık Torbalı’da attığını belirtiyor. Olgun, “İzmir’in istihdam yükünü, göç yükünü biz çekiyoruz. Kentin Torbalı’nın farkına varması lazım” diyor. 

 
--Torbalı Ticaret Odası olarak yeni ve büyük bir hizmet binası inşa ediyorsunuz. Neden yeni bir hizmet binasına ihtiyaç duydunuz?
 
Artık İzmir ekonomisinin nabzı Torbalı’da atıyor. Torbalı, tarım üretimiyle, sanayi üretimiyle İzmir’in önemli bir gücü haline geldi. Biz de ilçemizde büyüyen ticaretin ihtiyaçlarına uygun yeni bir hizmet binası yapımına başladık. Bina yapımı 2 yıl önce başladı. 2015 yılında hizmete girecek. İnşaatı kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Küçük düşünüp birkaç katlı bir yer yapabilirdik. Fakat biz büyük düşündük. Torbalı bir ticaret, tarım ve sanayi kenti. Ekonomi çok canlı olduğunu hesaba katarak bu binayı yaptık. Lazım olabilecek her şey binada olsun istiyoruz. Biz orada mali mevzuat değişiklikleri, dış ticaret ve pazarlama, inovasyon, yeni ticaret yolları ile ilgili birimler ve masalar açmayı düşünüyoruz. Hizmet binasında restoran, 350 işçilik kongre merkezi, 150 kişilik meclis, küçük eğitim salonları olacak.
 
‘KENT TORBALI’YA DOĞRU GELİŞECEK’
 
--Torbalı hızlı şekilde büyüyor. İzmir bunun farkında mı?
 
İzmir Torbalı’nın potansiyelinin, kente kattığı değerin farkında değil. Bakınız şu an biz İzmir’in istihdam yükünü, göç yükünü biz çekiyoruz. İzmir’in ödediği verginin yüzde 52’si Torbalı’da toplanıyor. Ulaşım anlamında en cazip yer burası. Kentin sanayileşecek bölgesi kalmadı. Menemen-Aliağa aksının, Kemalpaşa aksının durumu ortada. Batıda deniz var. Güneyde ise biz varız. İzmir’in gelişimi buraya doğru devam ediyor. İZBAN hattının Torbalı’ya uzamasından dolayı konutlaşma hat safhada. İlçemizde kaliteli konutlar uygun fiyata satılıyor. Konut satın alanların büyük bölümü de İzmirliler. İzmir, Torbalı olmadan kalkınamaz. Artık Torbalı’nın farkına varsınlar.

 
‘TÜRKİYE MODELİ BURADA’
 
--Torbalı’nın farkına varmayan kimler?
 
O ya da bu kişi değil, bir düşünce. İzmir’i metropol ilçelere hapseden bir yapı var. İzmir’i metropol ilçelerden ibaret gören bir düşünce var. Bu düşünceden vazgeçilmeli. Türkiye’nin ve dünyanın önemli markaları burada yatırım yaptı. 50 bin civarında sigortalı çalışanımız var. Ekonomi Bakanımız ‘üretime, sanayileşmeye geçelim’ diyor. Bir model çiziyor. İşte bu model Torbalı’da var. Burada ticaret yaşamını canlı tutan unsurlardan biri inşaat, diğeri sanayi. Fabrika var, üretim var. İki sektör bir arada olunca Torbalı şaha kalktı. Ayrıca ihracatımız çok önemli boyutta. Aslında Torbalı’da bir Türkiye modeli yatıyor. Mobilya üretim üssü, mermer üssü olduk. Makine, kimya-plastik sanayinde, araç üstü ekipmanında önemli potansiyelimiz var. Gıda imalatında çok önemli konumdayız. Tarımsal üretimimiz gelişiyor.
 
‘DAR METROPOL ANLAYIŞI KIRILMALI’
 
--Torbalı’yı anlatmak, tanıtmak için neler yapıyorsunuz?
 
Torbalı Ticaret olarak bir misyon üstlendik. Var gücümüzle farkındalığımızı artırmaya çalışıyoruz. Bir marka haline gelmek için adımlar atıyoruz. Bizim zeytin kolonyası projesi bunun örneği. Artık dünyada marka şehirler yarışıyor. Torbalılar olarak bu sinerjiyi yakalamaya gayret ediyoruz. Önemli bir mesafe kat ettik. Yeter ki İzmir dar metropol anlayışından uzak dursun. İzmir artık kabuğunu kırsın. Bu kentin unsurları çok arttı. Ödemiş ve Tire’de tarımı ve hayvancılığı, Bayındır’da çiçekçiliği, Torbalı’da tarıma dayalı sanayiyi, Selçuk’ta meyveciliği geliştirmemiz gerekiyor. Küçük Menderes Havzası’nda örnek bir model çalışması yapılmalı.
 
--İzmir’i topyekün kalkındırma anlamında eksiklik nerede sizce?
 
Bakın, Manisa’da yerel yönetim, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları bir araya gelmeyi başardı. Bunu Denizli de, Gaziantep de yaptı. Bizim İzmir olarak bunu yapmamız lazım. Güçbirliğini gerçekleştirmek zorundayız. Ben olumsuz söylemlere de karşıyım. ‘İzmir kötü kent’ ‘kötü yönetiliyor’, ‘İzmir kasaba’ söylemlerini de bırakmamız lazım. Çok moral bozuyor bunlar. İzmir ile ilgili ne zaman biri konuşmaya kalksa hemen olumsuz yönlerini ele alıyor. Neden İzmir’i marjinalleştirme çabası içindeyiz. Aslında dünyaya model olabilecek kapasitede bir kentiz.

 
SANAYİ BÖLGELERİ DOLDU
 
--İlçede sanayi hangi konumda?
 
İki organize sanayi bölgemiz var. İkisi de doldu. Torbalı OSB’de inşaatlar yeni başladı. Orada 42 firmamız var. Pancar OSB’de 88 firma bulunuyor. Orada firmalar faaliyete geçmeye başladı. Mermercilerin olduğu bölge tamamen kıraç arazi. Orada bir organize sanayi bölgesi kurulabilir mi diye düşünüyoruz.
 
--İZBAN’ın ilçeye gelecek olması ev fiyatlarını artırdı mı?
 
Konut fiyatlarında çok ciddi artış yok. İzmir’e göre fiyatlar çok cazip. Burada 350 bin lira olan akıllı konutlar Mavişehir’e 500 bin liranın üzerinde. İZBAN geldikten sonra konut fiyatları yükselebilir. İzmir’de yaşayanlara Torbalı’da konut almayı tavsiye ediyoruz.
 
--Torbalı’da tarım alanlarının yok olduğu ifade ediliyor. Bu ne derece doğru?
 
2005 yılından önce plansız büyüme olmuş. Ama şimdi artık imar planları var. Eski sıkıntılar geride kaldı. Biz tarımdan vazgeçmeden sanayileşeceğiz. Torbalı’nın güneşi hiçbir yerde yok. Daha önce sofralık domates üretimi vardı. Şimdi üretilen domates güneşte kurutulup ilçemizdeki fabrikalarda ambalajlanıyor ve Kanada’ya, Avustralya’ya gönderiliyor. Bu güneşi başka nerede bulabilirsiniz? Tukaş, Tat, Özgörkey gibi büyük gruplar üretim yapıyor. Torbalı’da daha önce brokolü, bezelye, barbunya üretimi yoktu. Sözleşmeli üretimle bu ürünler üretiliyor. Şimdi pırasa üretimi artıyor. 


TURİZM AÇILIMI
 
--Metropolis Antik Kenti ile turizmde bir açılım düşünüyor musunuz?
 
Metropolis Antik Kenti ören yeri haline geldi. Şimdi Turizm Bakanı’nı bekliyoruz. Onun gelmesi ile antik kent tur kapsamına alınacak. Efes’e giden turistler Metropolis’e de uğrayacak. Torbalı OSB, Pancar OSB ve Metropolis’e otoyoldan iniş verilmesini bekliyoruz. Bir sonraki aşamada Yeniköy ve Özbey köylerimizin de turizme bağlı merkezler haline getirilmesini arzuluyoruz. Şirince modeli misali oralarda farklı el sanatları, organik tarım projeleri hazırlanabilir. Bunlar belediyemizin stratejik planında da yer alıyor.
 
--Torbalı’da büyümeyi engelleyen sıkıntılar neler?
 
İlçemizde nüfus artış hızı Türkiye’nin üzerinde. Böyle olunca otomatikman altyapı yetersiz kalıyor. İlçe belediyesinin imkanları ile bazı şeyler yapmak kolay değil. Yatırım anlamında Büyükşehir’in, Bakanlıkların devreye girmesi gerekiyor. Torbalı’yı 30 ilçeden biri olarak algılarsanız gerekli hizmeti yapamazsınız. Özel bir bölge olarak görmek lazım. 100’den fazla fabrikanın faaliyet gösterdiği bir bölge, büyüyen bir bölge, göç alan bir bölge. Daha fazla altyapı ihtiyacımız var. Bu gelişmeyi biz 20 yılda yakaladık. Sağlıkta, eğitimde büyük sıkıntı yaşadık. Bunları yeni aştık. 150-200 yataklı bir hastane yapımına başladık. 10 tane okula ruhsat verildi. Fakat hala sıkıntılarımız var. Mezarlık yerimiz kalmadı. Sanayi bölgesiyiz ama çok sık elektrik kesintisi yaşıyoruz. İZBAN köprüleri ilçenin trafiğini mahvetti. Köprüler yer altından verilebilirdi. Şu an şehir ikiye bölünmüş durumda. Bu trafik sorununu da gündeme getirdi.
 
ÜNİVERSİTE VE STAT
 
--Geleceğe dair hangi adımları atacaksınız?
 

Artık daha büyük projelere göz kırpmamız gerekiyor. Artık üniversiteyi konuşmamız şart. Torbalı’ya daha büyük bir stat olabilir mi? Bunu konuşmalıyız. İzmir’in stat sorunu Torbalı’da çözülebilir. Talep ve istek çıtamızı biraz yukarı çıkardık. Eskiden ‘hastane, postane istiyoruz’ derken, artık daha önemli projeler istiyoruz. Uzun yıllar sonra Torbalı’da merkezi ve yerel yönetim birleşti. Siyasi olarak bakmadan bu dönem Torbalı’ya neler kazandırabiliriz diye düşünüyoruz. Başkanımız da sanayi kökenli. Bu anlamda bir şans yakalayabiliriz.

 
İnşaat olmadan sanayi olmaz!
 
İnanmış 5 insanla dünyayı ele geçirirsin
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR'Lİ 24 Kasım 2014 Pazartesi 09:40

Sayın Olgun kesinlikle haklı.Bu bölgeye destek verip gelişimine katkıta bulunulmalıdır.Ancaaaak tarım alanlarını korunması öncelik olmalıdır.İzban Torbalıya gittiğine göre şöyle 50 bin kişilik modern bir olimpiyat stadı neden yapılmasın.

Yorumu oyla      14      5  
bülent ışık 21 Kasım 2014 Cuma 17:56

Torbalı'da 350 bin lira olan konut var mı? Yazın İzmir 40 derece ise Torbalı 42 derece.

Yorumu oyla      12      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnşaat olmadan sanayi olmaz!
İzmirlilerin otomotiv sektörü ile tanıdığı Duğles Ailesi’nin üçüncü kuşak ...
Kırıldım, çünkü ikili oynadılar…
Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Egedesonsöz’e içini döktü. 2014 ...
Biat edecek il başkanı arıyorlar!
İzmir'in iş dünyasının da siyaset dünyasının da yakından tanıdığı Tacettin ...
 
Çare kooperatifleşme!
İzmir'in bir ilçesinden dünyaya model olacak bir kooperatifçilik başarısı ...
Kentin geleceğinde biz de söz istiyoruz!
TÜGİAD Ege’nin Başkanı Musa Turan yeni dönemi anlattı, önemli mesajlar verdi.
İnşaat sektörü durmaz!
İnşaat sektörü ve kentsel dönüşüm ile ilgili İzmir'in beklentilerini Müteahhitler ...
 
İzmir Limanı'na bilimsel bakış!
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Danışmanı Dr. Ersel Zafer Oral, İzmir’deki ...
Hollandalılar'ın gözü Ege'de!
Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke olan Hollanda, 2015'te de yatırımlarını ...
Ortadoğu’ya bilimsel bakış
A'dan Z'ye Ortadoğu... Gönül Soyoğul sordu, Prof. Dr. Aylin Güney yanıtladı...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva