RÖPORTAJLAR
19 Kasım 2014 Çarşamba

İnşaat olmadan sanayi olmaz!

İzmirlilerin otomotiv sektörü ile tanıdığı Duğles Ailesi’nin üçüncü kuşak temsilcisi Tolga Duğles, 4 yıl önce kurduğu Atek Yapı ile İzmir’de önemli konut ve iş merkezi projelerine imza atıyor. Tolga Duğles ile yatırımlarından inşaat sektörünün geleceğine, TÜGİAD’daki yeni üstleneceği görevden İzmir’in gelecek hedeflerine kadar birçok konuda konuşma fırsatı bulduk.

İnşaat olmadan sanayi olmaz!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Tolga Duğles, İzmir’in genç ve başarılı işadamlarından. Buca ve Karşıyaka’da konut projeleri ile inşaatta önemli yatırımlara imza atan Atek Yapı Koordinatörü Duğles, şimdi Yeni Kent Merkezi’nde 30 katlı iş merkezi Atek Adress yatırımına devam ediyor. Siyasette ve sivil toplumu kuruluşlarında da önemli görevler üstlenen Tolga Duğles, Aralık ayı itibariyle Ege ve İzmir’i Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetimi’nde temsil edecek. 
 
--Duğles Ailesi deyince otomotiv sektörü aklımıza geliyor. İnşaata girişiniz nasıl oldu?
 
Dedem vefat ettikten sonra aile fertleri kendi yollarını çizdi. Ben de 2010 yılında inşaat sektörüne girdim. Benim dışımda iki ortak ile beraber Atek Yapı firmasını kurduk. İlk projemiz Buca’daydı. Kendi arazimizde 172 adet 1+1 konuttan oluşuyordu. Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan gelen talep üzerine projeyi kaba inşaat olarak devrettik. Şu an öğrenci yurdu olarak kullanılıyor. Daha sonra Karşıyaka Örnekköy’de Yücesoy Grubu ile bir konsorsiyum kurarak 170 dairelik Evia Plus projesine başladık. Proje bitmek üzere, ev sahipleri taşınmaya başladı. Projemiz gerçekten çok güzel. İçinde kapalı ve açık havuzları, güvenliği, fitness’i, cep sinemaları var. Buradan ev alan kişilere bir yaşam alanı sunduk. Evler iyi de prim yaptı. İlk başta 200 bin liraya sattığımız daireler şu an 380 bin liraya kadar çıktı. Son projemiz ise Yeni Kent Merkezi olarak adlandırılan Liman arkası bölgede yer alan Atek Address projemiz.


 
İZMİR’E YENİ İŞ MERKEZİ
 
--Atek Adress’in özelliği nedir?
 
Atek Adress, 30 katlı bir iş merkezi. Lokasyon olarak çok iyi bir yerde. Metro’nun Stadyum durağı ile karşı karşıya. Yapımı devam eden Türkiye’nin en büyük bölge istinaf mahkemesi ile yan yana. 3. Sanayi Sitesi’nin ise hemen karşısında. Bu projemizde bir iş merkezinde ne arıyorsanız onu butik tarzda bulacaksınız. Food court, fitness, otopark, 10 kişiden 250 kişiye kadar bölünebilen toplantı ve konferans salonları, kuru temizleme, kırtasiye hizmetleri….En üstte İzmir manzaralı roof restaurant yer alacak. Projede otel de yapmak istedik ama bu alana otel ruhsatı verilmiyor. Bu bizim 3. projemiz. Bizim için prestij projesi. Atek Adress için toplamda 40 milyon liranın üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz.
 
--Proje ne zaman hizmete girecek?
 
Projenin inşaatına yaklaşık 1.5 yıl önce başladık. Zemin iyileştirmeler oldukça fazla zamanımızı aldı. Yüksek yapılarda zemin etüdü önemli yer teşkil ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yönetimi ve uzman hocaları bize destek verdi. Şu an zemin etüdünü ve otoparkları bitirdik. İnşaatlarda ikinci katları çıkmaya başladık. Allah nasip ederse 2006 Ocak’ta bitirmeyi planlıyoruz. 

 
‘İNŞAAT DEMEK SANAYİ DEMEK’
 
--Sırada başka projeleriniz var mı?
 
Atek Yapı’nın kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri var. Uzun vadede Türkiye çapında söz sahibi olan bir inşaat firması haline gelmek istiyoruz. Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Know-how’u, sermayemizi ona göre ayarlıyoruz. Günümüzde insanlar evlerinde rahat nefes almak istiyor. Hafta sonlarında evlerinden veya sitelerinden dışarı çıkmadan güzel vakit geçirmeyi arzuluyorlar. Ne yazık ki İzmir merkezde bu özellikleri gösteren arsa bulmak zor. Fakat Menemen Ulukent, Torbalı, Menderes, Güzelbahçe, Seferihisar’da bu tür projelerin olacağını düşünüyoruz. Şehir yavaş yavaş başka yerlere doğru kayacak. Atek Yapı olarak da bazı bölgelerde stok arsalarımız var.
 
--Hükümet yetkililerinin inşaatla kalkınmanın sağlanamayacağı, üretime yönelmek gerektiği yönündeki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Elbette ülkenin ekonomi politikalarını büyüklerimiz, hükümetimiz bizden daha iyi bilir. Ancak çok basit bir soru soracağım. Bana inşaatta işçilik hariç hangi kalemin sanayiye girmediğini söyleyin. Demir demek sanayi demek. Beton sanayi, cam sanayi, çimento sanayi, seramik sanayi, elektrik aksamı sanayi, mekanik havalandırma sanayi. Konutların içine mobilyayı alıyorsunuz sanayi. Öte yandan insanlar neden sanayiden kaçıyor? Çünkü maliyetler çok yüksek. Eski karlar yok. Güven veren bir hükümetimiz var ama doları belli seviyede tutamıyorsunuz. ‘Merak etmeyin dolar 1.92 lirada kalacak’ diyen Merkez Bankası Başkanı’nın söylemi ile hareket eden çok sanayici, ihracatçı var. Oysa şimdi doları 2.20 lira seviyelerinde tutmakta bile zorlanıyorsunuz, 2.50 liradan bahsediliyor. Paradan para kazanma dönemi bitti. Fakat sanayide de eski karlılık yok. İnsanlar ikinci bir yatırım alanı arıyor. Nüfus her geçen gün artıyor. Dolayısıyla inşaat sektörü öne çıkıyor.
 
‘ÇARKLAR DURMAZ’
 
--İnşaat sektöründe bir durağanlık bekliyor musunuz?
 
Herkes durağanlık beklerken, eylül ayında Türkiye’de konut satışı rekoru kırıldı. Dövizden kazanan konuta yatırdı. İnşaat çarkı bir şekilde işlemek zorunda. İnşaat kolay durmaz. Nüfus her geçen gün artıyor. İnsanlar konuta ihtiyaç duyuyor. Sektörün durgunluğa gireceğini düşünmüyoruz. Elbette konut projelerimizde çok güzel talep alıyoruz. Ofis satmak daha zor.
Talebi de yaratmak lazım. Bunun yolu doğru proje ve doğru lokasyon. Bizler doğru işler yapacağız, sonra ‘ya nasip’ diyeceğiz. Peygamber Efendimiz’in önüne de suyu koymuşlar. ‘Bu su bizim nasibimiz mi?’ diye sormuşlar. ‘İçersen nasibin, içmezsen değil’ demiş.
 
--2015’ten beklentileriniz nedir?
 
2015 yılı için de karamsar değilim. Bakın, inşaat sektöründeki firmalara yabancı ortaklık bu sektöre yabancı yatırım demek. Sektöre güvenin en önemli göstergesi bu. Kimse zarar edecek bir sektöre para yatırmaz. Yabancılar paranın ticaret yapılarak kazanıldığını biliyorlar. Türkiye doymamış bir Pazar, yeni keşfediliyor daha. Yurtdışındaki yatırımcılar da size yavaş yavaş güveniyor, inanıyor.

 
İZMİR DEĞİL EGE
 
--İnşaat dışında yeni bir alanda yatırım planınız var mı?
 
Turizm sektörüne önümüzdeki süreçte girmeyi planlıyoruz. Allah nasip ederse bu alan şehir otelciliği olabilir. Niyetimiz var. Henüz araştırma aşamasındayız. Geçmişte ortaklarımızla turizm tecrübemiz var. Ama öncelikli işimiz inşaat. Amiral gemimiz Atek Yapı. Önce onu istediğimiz yere getirelim, sonra diğer sektörlere de bakacağız.
 
--Bu kentin geleceğine yatırım yapan biri olarak kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
 
İzmir’in Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci ticari başkenti olması gerekiyor. Burada herşey var. Turizminde bir çok dalı mevcut. İnanç turizmi, deniz-kum-güneş turizmi, şehir turizmi. İşte Agora, işte Kadifekale, işte Kemeraltı…Sanayide de inanılmaz potansiyel var. İzmir’i artık İzmir olarak değil Manisa, Aydın olarak düşünmemiz gerekiyor. Aydın otobanla 45 dakika, Manisa tünel ile buraya bağlanıyor. İzmir’i Ege olarak düşünmeliyiz. Sanayi ve turizmin yanı sıra lojistik çok önemli. Bence Alsancak Limanı mutlaka kalmalı. Bugün gemi ile Barcelona’ya gidiyorsunuz, şehrin merkezinde iniyorsunuz.
 
ÖNCE ORTAK İŞ KÜLTÜRÜ
 
--Peki kentin atılım yapamamasının sebebi nedir?
 
İzmir’in unu, yağı, şekeri var ama helva yapamıyoruz. Herkesin bu kent için bir araya gelmesi lazım. Eğitim seviyemiz yüksek, çağdaş bir kentiz. İzmir halkı biraz daha rahat yaşamayı seviyor. Selçuk Yaşar’ın dediği gibi hepimiz cuma gününden Çeşme’ye gitmeyi, çarşambaya kadar kalmayı seviyoruz. Bir araya gelip ortak iş yapma kültürünü, karşımızdakini anlama kültürünü geliştirmemiz şart.
 
--Sizi sivil toplum kuruluşlarından tanıyoruz. TÜGİAD Ege Şubesi’nin kuruluşunda yer aldınız. Yeni bir açılımınız olacak mı?
 
Ben sivil toplum kuruluşlarının sosyal ve ticari yaşamda faydalı olduğunu düşünüyorum. Genç yaşta iş hayatına atıldım. EGİAD her gencin üye olmak istediği bir kuruluştu. Orada takım çalışması yaptık. Seçimler yaşadık. EGİAD bize değer kattı, yol gösterdi. Demokrat Parti’de görev aldım. Parti ve sivil toplum kuruluşları sayesinde ölümsüz arkadaşlıklarımız oldu. Daha sonra Musa Turan Başkanımız ile beraber TÜGİAD Ege’nin kuruluşunda Başkan Vekili olarak görev aldım. TÜGİAD Genel Başkanı Ali Yücelen’in teklifi ile şimdi TÜGİAD Ege’yi İstanbul’da, genel merkezde temsil edeceğim. Aralık ayında yapılacak genel kurulda TÜGİAD Yönetim Kurulu’nda yer alacağım.
 
‘VİZYONUMUZ GENİŞLEDİ’
 
--TÜGİAD’ın merkezinde olmak neden önemli?
Çünkü Türkiye Genç İşadamları Derneği binin üzerinde üyesi olan, üyelerin yıllık iş hacmi 50 milyar doların üzerine çıkan bir kuruluş. TÜGİAD benim vizyonumu genişleten, tüm Türkiye çapında dostluklar kurabildiğim bir organizasyon. Yönetimde çok değerli kişiler var. Büyük şirketlerin temsilcileri burada yer alıyor. Onlara İzmir’deki ticari hayatı tanıtma fırsatı bulacağım. Bu İzmir ve Ege için çok faydalı olacaktır.
 
--Siyasetten gelen biri olarak yakında siyasete yeniden dönme planınız var mı?
 

Siyaset düşüncem yok. Ama biz TÜGİAD olarak gençlerin de siyasette yer almasını istiyoruz. Yerel seçimlerde farklı partilerden üyelerimiz adaydı. Başkanımız İzmir’e gelerek hepsine destek açıklaması yaptı.

 
Kırıldım, çünkü ikili oynadılar…
 
Torbalı’nın farkına varın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırıldım, çünkü ikili oynadılar…
Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Egedesonsöz’e içini döktü. 2014 ...
Biat edecek il başkanı arıyorlar!
İzmir'in iş dünyasının da siyaset dünyasının da yakından tanıdığı Tacettin ...
Çare kooperatifleşme!
İzmir'in bir ilçesinden dünyaya model olacak bir kooperatifçilik başarısı ...
 
Kentin geleceğinde biz de söz istiyoruz!
TÜGİAD Ege’nin Başkanı Musa Turan yeni dönemi anlattı, önemli mesajlar verdi.
İnşaat sektörü durmaz!
İnşaat sektörü ve kentsel dönüşüm ile ilgili İzmir'in beklentilerini Müteahhitler ...
İzmir Limanı'na bilimsel bakış!
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Danışmanı Dr. Ersel Zafer Oral, İzmir’deki ...
 
Hollandalılar'ın gözü Ege'de!
Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke olan Hollanda, 2015'te de yatırımlarını ...
Ortadoğu’ya bilimsel bakış
A'dan Z'ye Ortadoğu... Gönül Soyoğul sordu, Prof. Dr. Aylin Güney yanıtladı...
Kalkınma Ankara'dan olmaz
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Egedesonsöz’e ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva