RÖPORTAJLAR
1 Aralık 2014 Pazartesi

Her projeye sanatı ve enerjiyi ekleyecek

İzmir’de gayrimenkul sektörünün öncü kuruluşu Megapol Group, 2015’e yeni projelerle hazırlanıyor. Megapol Group Genel Koordinatörü Hakan Yıldız ile grubun yeni büyüme planını, sanatta ve enerjide yeni hedefleri, İzmir’e yönelik yatırımcı ilgisini, kentin dönüşüm sürecini konuştuk.

Her projeye sanatı ve enerjiyi ekleyecek

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir’in gayrimenkulde en büyük gruplarından olan Megapol Group, 2015’e önemli projelerle giriyor. İnşaatta yeni projelere start verecek olan Megapol, uzun süredir altyapı hazırlıkları devam eden enerji ve sanatta düğmeye basacak.

Megapol Group Genel Koordinatörü Hakan Yıldız, 2025 yılına kadar gerçekleştirecekleri tüm projelerin arsalarını sabırlı bir çalışmayla ürettiklerini belirtiyor. Bundan sonra hayata geçirecekleri her projenin içinde sanatın ve jeotermalin yer alacağını açıklayan Yıldız, “Yüksek binaların, güzel projelerin tek başına önemi yok. İnsanlara yaşam biçimi sunmanız gerekiyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. İşte termaliyle, sahil bandıyla, yürüyüş yollarıyla Megapol Urla Evleri” diyor.

 
--Megapol’ü hep yüksek kuleler ile biliyoruz. Urla projeniz ile bir nevi denize açıldınız. Bu proje hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
İzmir'de herkes Urla İçmeler’i bilir. Ama bu bölge unutulmuş, çöküntü halinde kalan bir yer. Yaklaşık 4 kilometrelik sahil bandı var. Ne denizine bakılmış, ne sahiline. Biz orada bir yaşam biçimi olarak burada bir proje olur mu diye baktık. Biz arazileri ilk aldığımızda 'orada ne işiniz var?' diyenler oldu. Orada yatırım yapılmaz gibi bakıldı. Bizim Megapol Urla Evleri projesine başlamamız ile bölgede arsa fiyatları 5’e katlandı.
 
“ÜÇTE BİRİNİ İSTANBULLULAR ALDI”
 
--Megapol Urla’ya talep nasıl? Yaşam ne zaman başlıyor?
 
Megapol Urla Evleri’nde bu yılın mayıs ayında lansmana çıktık. Projenin yüzde 45'ine yakını sattık. Bizden villa alanların üçte biri İstanbul’dan. Biz sadece villa satmadık. İçinde termali, sahili, yürüyüş yolları, restoranları olan bir yer sattık. Bir yaşam biçimi oluşturduk. İnsanlara zevkle yaşayacağı bir yaşam vaat ettik. Hatta projeyi gerçekleştirip sonra satışa çıkardık. İzmir'de bir etapta yürüyen 130 villalık bir proje olduğunu düşünmüyorum. Projemiz 140 dönüm arazi üzerinde yükselecek. 3 etap halinde öngördük. Ancak gelen talep üzerine bir ve iki etabı tek etaba çevirdik. Sahil düzenleme ve gemi şeklinde tasarladığımız restoranları da gelen talep üzerine öne çektik. Mayıs gibi yaşam başlıyor. Bu yaz orada yeni bir İçmeler oluşturacağız
 
--İstanbul’dan bu kadar yoğun talep almanızın nedeni nedir?
 
İzmir'e büyük ilgi var. Kent, sadece kendi dinamikleri ile değil dış dinamiklerle de gelişiyor. İstanbul’dan gelen talep bir kaldıraç gibi. Fiyat politikasında çok önemli oluyor. İstanbul'daki metrekare satış fiyatları ile İzmir'deki arasında dağ gibi fark var. İzmir, metrekare satış ve kiralama fiyatlarında Ankara'nın bile gerisinde. Bizim Urla'daki projemizi İstanbul'da yapsanız dolar bazlı milyonları konuşuyor olursunuz. Oysa biz burada yarı fiyatına yaşam biçimi sunuyoruz. 


“MUTFAKTA MENÜLERİMİZ HAZIR”
 
--Yeni yıla grup olarak nasıl bakıyorsunuz?
 
Sektördeki arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu İzmir'de arsa üretilmediğinden dert yanar. Megapol olarak biz çok rahatlıkla şunu söyleyebiliriz. Bizim en büyük anlayışımız arsa üretimidir. Ürettiğimiz arsalarda da kendi projelerimizi gerçekleştiririz. Her arsayı üretmek için 4-5 yıl harcıyoruz. Bunu sabırla yapıyoruz. Bugün gelinen noktada, 2015 yılına girdiğimizde bizim ürettiğimiz arsa stoğumuz önümüzdeki 10 yıllık sürede gerçekleştireceğimiz projelere yeterli. Mutfakta menülerimiz hazır. Her yıl bir şantiye açarak planladığımızda 2025 yılına kadar yapacak işimiz var. Ürettiğimiz arsalarda projelerimizi hayata geçirmeye başladık.
 
--Sıradaki projeniz nedir?
 
2015 yılına Gıda Çarşısı'ndaki aksımızda Çarşı Kule projesi ile çıkacağız. 45 bin metrekare büyüklüğünde bir proje. Biz o bölgeyi çok önemsiyoruz. Hızlı tren hattı o noktada sonuçlanıyor. Bütün otobüs hatlarının toplanma yeri orası. Bu projenin bütün unsurlarını değerleyerek bakıyoruz. İzmir'in yeni algısı o bölgeye kayıyor. Biz Yeni Kent Merkezi'ndeki ilk projeyi Sunucu Plaza ile biz yaptık. Sonra Megapol Tower, ardından Salhane İş Merkezi. Biz 60 yıllık bir kuruluşuz. Bugüne kadar gayrimenkul ve inşaat alanında ilkleri yapma şansını elde ettik. Kentin bir çok bölgesine ilk defa girip proje üreten bir şirketiz. Olaylara uzun soluklu bakıyoruz. Kimsenin gitmeyi düşünmediği yere gidip ön açıcı oluyoruz.
 
BÜYÜME AKSI ÇEŞME
 
--İzmir’in dönüşümünde hangi aşamadayız?
 
Yeni Kent Merkezi'nde temel bir sıkıntı var. Hala planlama tamamlanamadı. Askıdan indi planlar ama bir çok itiraz geldi. İzmir keyifli bir kent ama hızlı şekilde dönüşmesi lazım.
Kentin esasında Çeşme Yarımadası’nı daha doğru kullanması lazım. Bu bölgenin kenti biraz daha taşıması gerekiyor Kemalpaşa aksına doğru da kentin büyümesi şart. Ama burada yine arsa sorunu var. Yani altyapı problemleri çözülmüş, imarı hazır arsalar oluşturulduğu zaman kentteki dönüşüm de zaten hızlanacaktır.
 
--Binaların hızla yukarı yükselmesi dönüşüm için yeterli mi?
 
Yüksek binaların, plazaların önemi yok. Onları nelerle desteklediğiniz, içine neler kattığınız önemli. Çevresel olarak neler eklediğiniz önemli. Çarşı Kule ve Megapol City projelerini de bu bakışla hazırladık.
 
“KENTİ YABANCILARA ANLATIYORUZ”
 
--Yabancılar son yıllarda inşaat sektörüne ilgi göstermeye başladı. İzmir’e ve size ilgi gösteriyorlar mı?
 
Evet, yabancılar İzmir’e ilgi gösteriyor. Bizim uluslararası ilişkilerimiz de var. Yerli olsun yabancı olsun İzmir’e gelen her firmaya kenti, yatırım olanaklarını anlatıyoruz. Bizimle iş yapmaları da önemli değil. Önemli olan gelip bu kentte iş yapmaları. Sonuçta gayrimenkuller taşınamaz, kentin sabit değerleridir. Biz de çok samimi olarak bir projenin kentin neresinde uygun olacağı konusunda yatırımcılara bilgi veriyoruz. Elbette yabancılar sorunsuz bir yapı istiyor. İnşaat başladıktan sonra durdurulmasını kimse istemiyor.
 
--Gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri nasıl görüyor?
 
Yıllardan beri gayrimenkul sektörü bir çok yan sektörde faaliyet gösterenlerin birikimlerini en hızlı şekilde katlayabildiği alan olarak görünüyor. Çünkü hala inşaatta büyük açık var. Türkiye inşaat sektöründe üçüncü sırada. Bir kaç yıl içinde ikinci sıradaki Amerika'nın yerine geçeceğiz. İnşaatta büyümemize rağmen yaşadığımız kentten yola çıkarak bina stoğu eski durumda. Altyapı problemi, otopark sorunu var. Binalar ömürlerini tamamlama aşamasına gelmiş. Üstelik deprem bölgesindeyiz. En son ciddi bina yapım yönetmeliği Marmara depreminden sonra çıkmış durumda. Buna rağmen 1999'dan sonra çok fazla dönüşüm olmadı. Bütün bu süreç İzmir'de yenilenmeyi, değişimi zorunlu kılıyor.

 
SAĞLIK YATIRIMI

--Gayrimenkul ve inşaatın yanı sıra diğer alanlarda da yatırımlarınız olacak mı?
 
Megapol Grup olarak inşaat, gayrimenkul, enerji ve sanatta ilerliyoruz. Bizim jeotermalde yatırımlarımız var. İzmir bu potansiyeli çok iyi kullanamıyor. Jeotermal potansiyeli iyi kullanılsa İzmir bir sağlık merkezine dönüşebilir. Biz projelerimizde termal kaynağı kullanmaya başlıyoruz. Urla’daki projemizin içinde termal var. Büyük etaplı projelerimize termal unsurunu katmaya çalışıyoruz. Termali kent merkezine taşıyacak birkaç projemiz var. Kuyularımızı açtık. Sıcaklıklarımızı bulduk. Sonuçlar da iyi. Termal enerjiyi, gayrimenkulü, sağlığı, tüm İzmirliler’in yararlanacağı bir yapı içinde birleştirip dönüştürmenin gayreti içindeyiz. Kuyuda elde ettiğimiz sıcaklıklar seraya da uygun. Bir seracılık projemiz de var. İçine başka unsurları da kattığımız doğal bir yapı da oluşturmak istiyoruz.
 
İZMİR’E YENİ SANAT MERKEZİ
--Büyüme alanlarınız arasında sanatı da saydınız. Bu alanda neler yapacaksınız?
 

Biz İzmir’de sanata en büyük yatırımı yapan grubuz. Ocak ayında İzmir’e yeni bir sanat merkezi kazandıracağız. Megapol Sanat Merkezi’nin kendi tiyatrosu, kendi müzik grubu olacak. İzmirliler’in tiyatro izleyebilecekleri, kaliteli müzik dinleyebilecekleri, iyi ressamların eserlerini görebilecekleri, güzel söyleşilere katılabilecekleri çok keyifli bir merkez açıyoruz. İzmir profesyonel anlamda bir tiyatroya sahip olacak. İstanbul’dan ünlü bir yönetmenimiz bir oyunu yönetiyor. Çok güzel bir müzik grubumuz oluşuyor. Daha butik ama insanların her yerde izleme olanağı bulamayacağı filmleri göstereceğiz. Bundan sonraki bütün projelerimizin içinde sanat olacak. Urla projemizden ev alan sanatçılarımız var. Onlara butik atölyeler hazırlıyoruz. 400 kişilik büyük bir salon, bir müze tasarlıyoruz. İzmir’in ilk apartmanı Anadolu Apartmanı’nı da dönüştürdük. Orada söyleşiler, sergiler olacak. Sanattaki faaliyetlerimizi daha üst noktaya taşıyacağız.

 
İnanmış 5 insanla dünyayı ele geçirirsin
 
Ekonomi için erken seçim olsun!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnanmış 5 insanla dünyayı ele geçirirsin
İzmirli Eski Adalet Bakanı'yla Haziran 2015 ve İzmir üzerine...
Torbalı’nın farkına varın!
İzmir’in vergi yükünü, istihdam yükünü, göç yükünü çeken en önemli ilçesi ...
İnşaat olmadan sanayi olmaz!
İzmirlilerin otomotiv sektörü ile tanıdığı Duğles Ailesi’nin üçüncü kuşak ...
 
Kırıldım, çünkü ikili oynadılar…
Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Egedesonsöz’e içini döktü. 2014 ...
Biat edecek il başkanı arıyorlar!
İzmir'in iş dünyasının da siyaset dünyasının da yakından tanıdığı Tacettin ...
Çare kooperatifleşme!
İzmir'in bir ilçesinden dünyaya model olacak bir kooperatifçilik başarısı ...
 
Kentin geleceğinde biz de söz istiyoruz!
TÜGİAD Ege’nin Başkanı Musa Turan yeni dönemi anlattı, önemli mesajlar verdi.
İnşaat sektörü durmaz!
İnşaat sektörü ve kentsel dönüşüm ile ilgili İzmir'in beklentilerini Müteahhitler ...
İzmir Limanı'na bilimsel bakış!
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Danışmanı Dr. Ersel Zafer Oral, İzmir’deki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva