RÖPORTAJLAR
15 Eylül 2015 Salı

Hayallerim Çeşme için...

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Ege’de SonSöz Sohbetleri’ne konuk olarak gazeteciler Ümit Yaldız, Fahrettin Dokak, Fatih Yapar ve Hanzade Ünuz’un sorularını yanıtladı...

Hayallerim Çeşme için...

Türkiye şanslı...
 
İzmir’de öyle...

Her ülkenin İzmir gibi özel bir kenti olamayacağı gibi, her kentin de Çeşme gibi yıldızı olamaz.

Her yıldızın da Muhittin Dalgıç gibi bir Başkanı...

Alaçatı’yı marka yapan Muhittin Dalgıç, şimdilerde çıtayı iyice yükselterek Çeşme’yi dünya markası yapmak için kolları sıvadı.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, hayalleri olan bir vizyoner.

Hayallerini gerçekleştirmeyi seviyor.

CHP’li Başkan Dalgıç, bölgenin tüm değerlerini Çeşme markası altında toplamak istiyor.

Baktığı her yerde Çeşme’yi, ‘9 Durak, 9 Deneyim’ sloganıyla yola çıktıkları Çeşme değerlerini görüyor.

İstiyor ki bu değerleri, bu güzellikleri tüm dünya tanısın, görsün, beğensin.

Odasında m akam kapısı olmayan, telefonu 24 saat açık farklı Başkan Muhittin Dalgıç için gözlerinin içinde Çeşme yazıyor diyebiliriz.

Apolete, aldığı maaşa, koltuğa ihtiyacı olmadığını söyleyen Muhittin Dalgıç’ın Çeşme hayallerini gerçekleştirmek için 2019 ajandasında ne yazıyor?

İşte onu şimdilik sadece kendi biliyor...
 
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Ege’de SonSöz Sohbetleri’ne konuk olarak gazeteciler Ümit Yaldız, Fahrettin Dokak, Fatih Yapar ve Hanzade Ünuz’un sorularını yanıtladı...

 
EGEDESONSÖZ: Çeşme’nin gidişatından memnun musunuz?

DALGIÇ:
Bu kadar serzeniş olmasına rağmen ülkemize baktığımız zaman coğrafi ve mimari olarak en iyi korunan yerlerden biridir Çeşme. İnanılmaz zenginlikleri olan bir kent. Düşünün, denizin dalga yaptığı bir yerden, dalgasız bir yere geçişiniz 10 dakika. Tarih görmek isterseniz yirmi dakika sonra yedi İyon kentinden birine varabiliyorsunuz. Spor yapayım diyorsanız denizle ilgili her türlü aktiviteyi yapabileceğiniz bir yer. Çok şanslı bir coğrafya Çeşme.

EGEDESONSÖZ: Çeşme neyi hedefliyor?

DALGIÇ:
Temel olarak hedef turizm. Bunun haricindeki hedefler biraz tarım. Ama tarımı Çeşme’de artık normal tarım olarak düşünmemeli. Hem butik tarım, hem de nitelikli bölgesel ürünlerimizin çok daha endüstriyel bir hale getirip pazarlamamız lazım. Kavunu, enginarı, sakızı, lavantası… Hepsi bunun içerisinde. Markalaşma sürecini tamamlaması lazım. Zaten başlangıçtan beri bizim 9 durak 9 deneyim dediğimiz iş de budur. Hem bölgenin tanınırlığını çok yüksek bir seviyeye getirmek, hem de bölgeyi kendi içinde bir marka haline getirme. Tüm değerleri  büyük bir Çeşme markası altında toplamaya çalışıyoruz.

KONUTA YER AÇMAM

EGEDESONSÖZ: Sörfte de Çeşme çok iyi bir noktada değil mi?

DALGIÇ:
Tanınırlığını arttıran bir şeydir sörf. Dünyada yapılabilecek en iyi alanlardan bir tanesi. Kaysörf için de aynı şekilde. Şimdi düşünebiliyor musunuz, dört  marinası olan bir ilçeden bahsediyoruz. Hem coğrafi hem de mimari olarak şanslı bir bölgeyiz. Bu şansı iyi değerlendirmek lazım. Çeşme merkezde koruma imar planını bitirdik. Bir nevi anayasa artık bu. Diğer taraflardaki planlamalar içerisinde de şunun altını çizeyim, Çeşme’de bir daha konuta yer açmam.

EGEDESONSÖZ: Bu ne anlama geliyor?

DALGIÇ:
Baktığınız zaman yazlık denilen alan çok fazla. Turizmin önünde. İki çeşit turizm var Çeşme’de. Birincisi yazlık alanlarda. O da bir turizmdir. Ama üç ayı geçmez, konaklama olarak bakarsanız…

EGEDESONSÖZ: Yazlık konut sayısıyla, otel oda sayısı arasındaki oran nasıl?

DALGIÇ:
Uçurum var arasında. Oda sayısı inanılmaz az.

EGEDESONSÖZ: Yani bu formülle Çeşme yaz kış canlı mı olacak?

DALGIÇ:
Kesinlikle. Nisan ayıyla Ekim sonuna kadar konaklamalı tesis anlamında baktığınız zaman doluyuz. Bu ciddi bir rakam. Çeşme’nin sorunlarından bir tanesi yatak sayısının azlığı. Kendi destinasyonu içerisinde yatak sayısı az.

EGEDESONSÖZ: Çeşme bu sene doldu taştı…

DALGIÇ:
 2013 verilerine göre 978 bin geceleme var yaz ayında. 2014’te 1 milyon 118 bine çıktı, yatak sayısı artmamasına rağmen. Hem yabancı hem yerel turizmde artış var. Bu seneki veriler henüz gelmedi.

ÇEŞME’NİN YÜZDE 90’I HAZİNENİN

EGEDESONSÖZ: Yunanistan zor durumda Sakız Adası ve diğer adalar üzerinden hamleler yapıyorlar. Çeşme’nin pastasından çalıyorlar mı?

DALGIÇ:
Alıyor. Çok ciddi olarak alıyor. Her gün binlerce kişi Sakız’a gidiyor. Çeşme 4,5 milyonluk bir kentin tek çıkış noktası. Manisa’daki adam da gelip oradan çıkıyor yani. Pasta derken, Sakız’a ciddi katkı sağlıyor bu çıkışlar. Ucuz tabii. Biz de yemek yemeye gidiyoruz. 

EGEDESONSÖZ: Çeşme’ye kuşbakışı bakalım, ilçenin ne kadarı planlı ne kadarı plansız?

DALGIÇ:
Çeşme için çok dolu falan deniyor ya, değil. Çeşme şu anda nereden baksanız boş. Sadece kıyı taraflarında plansız alan çok az. Sahil taraflarının yüzde 99’u planlı. Diğer taraflar Çeşme’nin toprak yapısına mülkiyet olarak baktığınız zaman yüzde 90’ı devletin tasarrufu altında. Bütün o boş alanlar.

EGEDESONSÖZ: Çeşme’nin yüzde 90’ ı Hazine’ye ait yani…

DALGIÇ:
Evet ve çoğu plansız.

SİT KURTARDI

EGEDESONSÖZ: Turizm planı ne oldu?

DALGIÇ:
İptal oldu onlar. Bütüncül bir plan yok. Çeşme’nin doğal olarak başlıca sıkıntılarından biri o. Bol miktarda mevzi imar planı kullanılmış. Kişi veya proje bazlı planlamalar yapılmış. Ama şunu söyleyeyim ben sit kararlarını 94’ten beri destekledim. Bu kararlar Çeşme’yi kurtarmıştır.

EGEDESONSÖZ: Peki ufukta yeni bir plan hazırlığı var mı? Bir ham yapma operasyonu seziyor musunuz?

DALGIÇ:
Yok zannetmiyorum. 2006 yılında yaklaşık 112 bin dönümlük bir alanda turizm planları yaptık. 25 binlik bir plan çalışması yaptık. Danıştay kararıyla iptal oldu.  Maalesef  kadük bir duruma düştü. Eğer bu konuma girmeseydi o RES’lerin hiçbiri yapılamazdı. Turizm alanında çünkü. Şimdi bütün RES’ler aynı alanda yapılıyor.

EGEDESONSÖZ: Plansız kaldığı için…

DALGIÇ:
Tabii.

BAŞVURUYORUZ, KAPI DUVAR

EGEDESONSÖZ: Hazine arazileri içinde planlı olan bir tek TOKİ mi var?

DALGIÇ:
TOKİ planlı… Bir kısmını biz de bitirdik yeni. 25 binlik bir alan var Reis Dere tarafında. Ciddi  bir alan. Altınkum tarafında 7 kilometre bir sahil bandı da planlandı turizm yatırımı olarak.

EGEDESONSÖZ: Peki sizce bu alana neler yapılabilir?

DALGIÇ:
Benim hep bir iddiam vardı. Bundan 10 sene önce de aynısını söylüyordum ki o zaman çok daha iddia ile söylüyordum: Toprağı bugünkü satış fiyatı üzerinden kira ile verin belediyeye diyordum. Toprak sizde kalsın, biz kirayı ödemiş olalım. Biz Çeşme’de dikine değil yatay büyüyoruz. Belediyenin yetmediği yerde Hazine arazi vermelidir, bu yasada da var zaten.

EGEDESONSÖZ: Bunun için başvuruyor musunuz?

DALGIÇ:
Başvuruyoruz tabii birçok yere. Ya kapı duvar, ya da bedelleri o kadar büyük boyutlara getiriyorlar ki siz bir termal tesis yapabilmek için parayı bulamıyorsunuz. Satılabilir bedel belirlenebilir ama makul bedeller. Biz yatırım amaçlı kamu yararına yapacağımız iş için 1 liralık yeri 10 liraya alamayız, böyle bir bütçe de yok.



DEV TERMAL TESİS GELİYOR

EGEDESONSÖZ: Termal tesis mi yapacaksınız?

DALGIÇ:
Tabii niye yapmayalım? Şu an belediyenin çalıştırdığı tesis de var. 20 milyon Euro ile öngörüyoruz, Büyükşehirle birlikte ortak bir iş yapacağız. 2018’e kadar bitirmeye çalışıyorum.

EGEDESONSÖZ: Siz projelendirip, siz mi işleteceksiniz?

DALGIÇ:
İşletmeyi verebilirsin o mühim değil. Biz projelendirip, biz yapılandıracağız. İşletme başkalarının olabilir önemli değil. Mülk bizim olacak. Belediyenin rutin işlerinden gelecek gelirlerle ayakta durması mümkün değil. Kalıcı bir belediye geliri olması lazım.  

EGEDESONSÖZ: Ne zaman başlayacaksınız?

DALGIÇ:
Kasım’da başlamayı planlıyorum. Projelerle uğraşıyoruz şu anda imarla ilgili düzenleme bitti. Hazineden 35 yıllığına bir yer kiraladık. 90 bin metrekare civarında bir yer. İçinde her şey olacak. Sağlıkla ilgili bir bölüm olacak, kür yani güzelleşmeyle ilgili yerler olacak, oyun grupları aynı termalin içerisinde olacak. Yaşlı bakımevi de olacak.

EGEDESONSÖZ: Belediyenin ortak olduğu dediğiniz, diğer ortaklar kim?

DALGIÇ:
Tetrusa dediğimin grubun içinde 60 işadamı var.

ARABA BASTI PARASI VERSİNLER

EGEDESONSÖZ: Geçenlerde İlyas Zeybekçi içerisinde Çeşme’nin de olduğu ‘ Bu gibi turizm alanlarına ayak bastı parası alacağız’ şeklinde bir açıklama yaptı. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

DALGIÇ:
Çok katılmıyorum. Bunu yapabilmek öyle kolay bir şey değil. Tasvip de etmiyorum. Bir kent düşünün 40 bin nüfuslu. Yazın en az 500 bin oluyor. Günübirliklerle 750 bin bayram seyranla milyonları bulan bir nüfus yapısından bahsediyoruz. Sadece Çeşme için değil bütün sahil kesimlerinde 3 - 4 aylık periyodda devletten aldığı katkı oranını yükseltirsin olay biter. Çeşme’nin ekonomik olarak hiçbir sıkıntısı yok. İlla “ayak bastı” parasına gerek yok. Otobanın parasını versin Çeşme’ye. Hiç uğraşmasınlar öyle yasa çıkarmaya falan.

EGEDESONSÖZ: Turizm serbest bölgesine ne diyorsunuz?

DALGIÇ:
Onu söylüyorum işte. Eğer orada amaç paraysa, gişelerdeki parayı bana versin. Araba bastı parası. Asıl ayak bastı o olur işte. Yaz ortalaması günlük araç 13 - 14 bini buluyor. Haziran’la,  Eylül sonuna kadar. 1 lira yap ama bana ver. Bakın otoyolda Alaçatı gişeleri vardır. Bu gişeleri çıkarın yukarı. Kaldır Çeşme gişelerini. Çevre yolu olarak kullan. Trafiği rahatlatırsın, yeni yatırıma gerek yok. Bunu anlatmaya çalışıyorum yıllardır.

ÇEŞME PAHALI DEĞİL

EGEDESONSÖZ: Çeşme Belediye Başkanlığı’nın kolaylığı ve zorluğu neler?

DALGIÇ:
Valla ben bir zorluğunu görmedim. Belediye Başkanlığını koltuk, geçinme anlamında yaparsanız zorluk yaşarsınız. Ben bu amaçla yapmıyorum ki, koltukla bir derdim yok benim.

EGEDESONSÖZ: Çeşme çok pahalı deniyor, sizin denetleme yetkiniz var mı?

DALGIÇ:
Öyle bir denetleme yetkimiz yok. İşletme kendi bağlı olduğu odada da bir fiyat yapısı vardır. Balığın fiyatı olmaz, balık günlük fiyattır. Menüye yazdığı fiyatları kontrol edersin. Ama menüye 10 lira yazdı, 50 lira yazdı diye bir şeyi kontrol edemezsin. Deklare ettiği fiyatın dışında bir satış yaparsa müdahale edersin.

EGEDESONSÖZ: Gelen yerli ve yabancı turistlerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda ne önerirsiniz?

DALGIÇ:
Fahiş fiyat meselesine katılmıyorum. Çeşme’de 1.500 liraya kaldığınız oda da var, 50 liraya kaldığınız oda da. Aynı hizmeti alabilir misiniz? Mümkün değil.

EGEDESONSÖZ: Çeşme, Bodrum gibi 5-10 yıl içerisinde cazibesini yitirip biter mi?

DALGIÇ:
Diğer tarafları bilemem tabii ama Çeşme önü çok açık bir alan. İnanılmaz boş alanı var. Kendi içinde ayrı destinasyonlar saklıyor. Cazibesini bitirmesi mümkün değil. Şimdi kente ulaşım alanından bakın, havaalanına 45 dakikada gidebildiğiniz bir yerden bahsediyoruz. Neden bitecek? 
EGEDESONSÖZ: Sahilleri, plajları belediyenin işletmesi konusu ne aşamada?

DALGIÇ:
6 yıldır çalışıyoruz, değerlendiriyorlar şu anda. Bakanlığa da gittim, alacağım. Çok samimi söylüyorum alacağım. Bütün plajlar ya işgal ediliyor ya da devletten alınan alan büyütülüyor. Ilıca plajı tuvaletleri düzgün, soyunma kabinleri, duşları adam gibi çalışan bir sistem ile kamunun elinde olsa dediğiniz anlamda bu hizmeti üreten bir yapı olsa herkes memnun olur. 


ÇEŞME ÖRNEK OLACAK

EGEDESONSÖZ: Çeşme dünyadaki örneklerinden neresi gibi olmalı?

DALGIÇ:
Öyle bir benzetmem yok. Neden 9 durak, 9 deneyimle çıktık biz yola. Bunun açılımı şu: Her bölge kendi özelliğini… Bölgenin mimari kendi özellikleri olmalı. Aydınlatması bile özel olmalı. Çöp tenekesi kendine özel olmalı. Bitki yapısı kendi gerçekleriyle olmalı. Çok samimi olarak söylüyorum. Ben bir yeri örnek hiçbir zaman almadım, biz örnek olmalıyız aksine. Bu yaratıcılığı var Çeşme’nin. Biz örnek olmalıyız ve olacağız.

EGEDESONSÖZ: Tasarıma, fark yaratmaya özel bir ilginiz var…

DALGIÇ:
Ben Çeşme için hayal kuruyorum. Hayallerim Çeşme için. Seviyorum hayal kurmayı. Ben size bir şey söyleyeyim. Çarşının girişine başlıyoruz Çeşme’de. Zemini granit döşeyeceğiz, aydınlatma… 250 bin metrekare alan kazacağız. Bütün alt yapıyı da değiştiriyoruz. 15 Ekim’de başlıyoruz. Ondan sonraki sene belediyenin önündeki meydan, kaleyi ortaya çıkarıyoruz. Yani sahilde hiçbir şey bırakmıyoruz. Çay bahçesidir, ufak binalardır vs. hepsi gidiyor. Meydana çeviriyoruz orayı. Yerli halkın da oturup çayını kahvesini içebileceği alanlar yaratmaya çalışıyoruz şu anda. Tarım Bakanlığı’ndan yeni bir yer aldık denizin kenarında. Onun da projeleri başladı. Tek katlı Çeşme’nin mimari özellikleri olan halkın kullanabileceği bir alan yapacağız.

EGEDESONSÖZ: CHP’li bir Belediye Başkanı olarak Bakanlıklardan istediğinizi alabiliyorsunuz gibi bir anlatımınız var.

DALGIÇ:
Var. Çok fazla diyalog kuruyorum benim olayım o. Hiç kimseyle kavga etmem. Yerinde gelip görsünler diye sıklıkla davet yaparım. İyi bir misafirperverim.

EGEDESONSÖZ: Sizin için seçimi kazanamayabilir gibi bir öngörü vardı…

DALGIÇ:
E oluyor onlar. Sonuçlar belli zaten… Kİ bakın çok samimi olarak söylüyorum, bu aday belirleme sürecinde erken davranmış olsaydılar, bizim oradaki oylarımız yüzde 70’di. Eski yönetim direnmeseydi, ayak diretmeseydi oyumuz daha yüksekti. Benim oradaki hedefim yüzde 67’ydi.

EGEDESONSÖZ: Eski yönetimden kastınız nedir?

DALGIÇ:
Belediye, CHP… Biz başladığımızda bütün yönetim istifa etti. İlçe kurulundaki üyeler istifa etti. Belediyenin içerisinde çok ciddi defans var.

DEDİKODU GETİRENİ KOVARIM

EGEDESONSÖZ: Kontrolü ele aldınız mı? Çeşme Belediyesi’nde ne değişti?

DALGIÇ:
Dört şeyi değiştirdim ilk başta. Hiçbir birim kamerayla izlenmiyor. İkincisi bayrak törenini kaldırdık. Makam odasındaki perdeleri indirdik, kapılar açık artık vatandaşa. Benim yeni değil her zaman yaptığım bir şey, 24 saat telefonum açıktır. Kimse “Benim telefonuma bakmadın” diyemez.  10 dakika içerisinde bulur o telefonu. Çaldığı sürece bakıyorum. Vatandaş size derdini anlatabilmeli. Dördüncüsü şunu söyledim belediyedeki bütün çalışma arkadaşlarıma, bana kimse dedikodu getirmeyecek. İstihbarat getirmeyecek. Getireni işinden kovarım, herkes işine bakacak.

EGEDESONSÖZ: O eski yapıyı tasfiye mi ettiniz?

DALGIÇ:
Hayır hayır. Hiçbir arkadaşı işten çıkarmadım. Hiç kimsenin görev tanımını değiştirmedim. Gelenlere ayrı müdürlükler kurduk. Belediyeyi işler bir konuma getirdik.

KOLTUĞA İHTİYACIM YOK

EGEDESONSÖZ: 2019’u konuşmak için erken mi?

DALGIÇ:
Erken.

EGEDESONSÖZ: Bir hayalim var diye sıraladığınız şeyler olursa… Bu hayal Çeşme’nin de ötesine uzanabilir mi?

DALGIÇ:
Yok. Hiç öyle bir derdimiz yok. Rahatız Çeşme’de, hiç olmazsa denizin kenarındayız (gülüyor). Benim hakikaten sonrasına hedeflediğim bir şey yok. Çok samimi olarak söylüyorum benim belediyeden aldığım 5 bin liraya ihtiyacım yok. Maaşa ihtiyacım yok, apolete ihtiyacım yok, benim oradaki koltuğa ihtiyacım yok. Evde bir koltuğum var, hiç olmazsa ayakkabılarımı çıkarıyorum. İlelebet yapacağımız bir görev değil, ben bu görevi bıraktığım gün de bugün nasıl sokakta dolaşıyorsam yalnız başıma, herkese bağıra çağıra… Aynı şekilde bu sokaklarda yürüyeceğim. Biz borcumuz var bu topraklara dedik ve kolları sıvadık. Hayalim olmasa yapmam.

EGEDESONSÖZ: İşte hayalleriniz sizi başka yerlere de taşımaz mı?

DALGIÇ:
Yok. Benim rahatım yerinde. Çok samimi olarak, rahatım. Çok severek yapıyorum bu işi. Bir şey üretiyorsun. Zaten en büyük hazzı o. Şimdi ben bir sokaktan geçerken bu sokağı yaptım diye övünmem. Temel görevimizdir. Ama bir okul yaptım diye övünebiliyorum. Şu imarı şuna göre açtım diye övünebiliyorum. 2018’e kadar iki ciddi termal tesis yapılacak, ondan övüneceğim zaten. Onun hazzı yetiyor bize. 


HERKESLE TEMASTAYIM

EGEDESONSÖZ: İzmir siyasetinde hep belli isimlerle anıldınız. Dar bir kadro… Alaattin Yüksel, Aziz Kocaoğlu, Bilgin Erünal… Neden bu kadro?

DALGIÇ:
Bunların hepsi benim arkadaşlarım veya abilerim. Alaattin Bey’le 2000 - 2002 yılları arası beraber çalıştık zaten. Kim ne söylerse söylesin, yapı olarak, düzgünlük olarak, siyasetin ilkeli yapılması tarzında baktığın zaman o ekip en başarılı ekiptir. Tenzih ederim diğerlerini. Ama samimi olarak benim inancım bu. Benim gizlim olmaz. Ben herkesle temas halindeyim. Ama ilkelerim vardır. Yani beraber olduğum yapı içerisinde zaten düzgün giden bir yapıdan niye başka bir arayışa gideyim. İfade ettiğiniz gibi o dar bir kadro değil. Çok ciddi bir kadro. Amacımız CHP’nin başarılı olması… Onun haricinde bir niyetimiz yok.

EGEDESONSÖZ: MYK’dan çıkan sonuç uygulansaydı Faik Tütüncü Başkanlığa devam etseydi, ne yapıyor olurdunuz şimdi?

DALGIÇ:
Valla sade vatandaş olacaktım. Evdeki koltukta oturacaktım. Bak ben size bir şey söyleyeyim 20 senedir aktif siyasetin içindeyim. Bunun 13 - 14 senesi belediye başkanlığıyla, iki  yıl il yönetimiyle geçti. Ben kendi  işlerimi güçlerimi bıraktım. Koca bir aileyiz. Allahtan ortak olduğumuz işlerin başında kardeşlerim var. Yoksa biz şu ana kadar aç gezer dolaşırdık onu söyleyeyim. 20 yıl. Bu süreç içerisinde belediye başkanlığı kolay değil.

ÖNCE DALGIÇ’LARI DENETLEYİN

EGEDESONSÖZ: Çocuğunuza siyaseti tavsiye eder misiniz?

DALGIÇ:
Siyaset tavsiye edilecek bir şey değil. Siyaset gönül verme işidir.

EGEDESONSÖZ: Hizmet tamam ama siyasetin size getirisi ne olsun istersiniz? İyi anılmak mı, teşekkür edilmesini mi?

DALGIÇ:
Ben sadece bir borç olarak görüyorum kendimde. Ben soy ismimi siyasette kullanıyorum. Arkamda ciddi bir aile var. Her attığım adımı aileme zarar gelmeyecek şekilde atmaya çalışıyorum. Zabıtayla toplantı yapıyorsam, şunu söylerim: “Dalgıç”ların işletmelerini gidin kontrol edin önce. Ona da güven geliyor. Kendine de aynısını yaptırıyor diyor. İmarla ilgili bir şey söylüyorsak, inşaat da yapıyor ailem benim de ortaklıklarım var. İlk önce imarda tek bir santimine kadar incelediğim işler benim ailemin yaptığı işler.

‘EŞİTLİKÇİYİM’

EGEDESONSÖZ: 2014 ve 2015 yılları arasında seçimlerde oy farkı…

DALGIÇ:
Şimdi yerel seçimle ciddi bir fark var. Çok daha ciddi de olacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi Çeşme yarımadasında güçlü. Bizim yerel seçimde oyumuz düşüyordu, genel seçimde oyumuzu alıyorduk. Bu da kişiden kaynaklanan bir yapıydı yani. Belediyeyi yöneten kişilerin halkla temasıyla ilgili. İşin gerçek tarafı bu. İşte o dönemde çıkan Alaçatı - Çeşme… Yani anlamsız bir şey çıkarmaya çalıştılar. Bizde 13 tane aday adayı vardı benimle birlikte. İkisi hariç ben bütün aday adayı arkadaşlarla son güne kadar beraberdim. Seçimde de, önce de.

EGEDESONSÖZ: Muhittin Dalgıç’ın ilkeleri ne?

DALGIÇ:
İnsanlara açığım, samimiyim, aleniyim yani. Ve eşitlikçiyim. Siz geldiniz buraya dediniz ki ben buraya darı tezgahı açmak istiyorum. Açamazsın diyorum. Bir başka haftaya söylüyorum. Birine izin verirsem, sen gel, senin de hakkın doğar. 600 tezgahlı pazarlar var sezonda. Hep söylüyorum. Hiç kimse pazara çıkmak istemez ekonomisi iyi olsa. O gözle bakmaya çalışıyorum insanlara.

EGEDESONSÖZ: TOKİ’ye de biraz bu yüzden mi ses çıkarmadınız?

DALGIÇ:
Toplu konuta hiçbir zaman karşı çıkmadım ben zaten. O gelir grubunun mutlaka ev sahibi olması lazım. Biz sadece yükseklik, lejant…  Yani dörder katlı, dörder daireli… Düşün orada 100 küsur tane blok göreceksiniz. Biz ona karşıydık.
Alaçatı’nın kuzeyi, doğu tarafında bir baraj var. Başka su kaynağı yok. Yarın öbür gün ana şebekeyle bağlanacak o ayrı bir konu. Batı tarafına baktığınızda tek yeşil alan Milli Park dediğimiz. Güneyinde Şifne körfezi, termal turizm ve marina var. Alaçatı’yı oraya büyütecektim TOKİ planlamaları olmadan önce. TOKİ’yi biz esas Germiyan köyü tarafına, eski Çeşme yolu üzerine planladık. Devletin de yeri mi yok yani, ikişer katlı yapsa gök mü yarılır, yer mi batar?

ÇEŞME’NİN YERİ AYRI...

EGEDESONSÖZ: Büyükşehirle ilişkiler noktasında beklentiniz ne?

DALGIÇ:
Aziz Kocaoğlu ile yıllardır siyasi bir birlikteliğimiz var. O ilişkide bir sıkıntım yok. Ama şunu da ifade edeyim, hangi yönetim olursa olsun, İzmir’in en önemli turizm destinasyonu Çeşme’de. Kim gelirse gelsin oraya apayrı bir gözle bakmak zorunda. Benim yönetim tarzım da odur. Benim üçlü söylemlerim vardır: Eksikse tamamlarım, yanlışsa düzeltirim, doğruysa kimseyi önemsemem. Aziz Bey’in bütün ilçelerde bugüne kadar eşitlik kavramı haricinde bir şey yaptığını zannetmiyorum.

EGEDESONSÖZ: Çeşme Büyükşehirden ne bekliyor?

DALGIÇ:
Zaten çalışıyoruz. Çeşme’nin bütün alt yapısını değiştireceğiz. 2019’a kadar planladık bunu. O yatırımı yapacaklar zaten. Büyükşehir gelsin yapsın gibi bir derdim yok, ben yetiyorsam ben yapıyorum. Büyükşehir’in para harcamasıyla, belediyenin kendi parası varsa harcaması arasında bir fark yok.

EGEDESONSÖZ: Çeşme’yi bekleyen tehditler neler?

DALGIÇ:
Tehdit demeyelim. Konuşmalarımda “1999 sit kararları Çeşme yarımadasını kurtardı” dedim. Bu SİT kararları kalkmadığı müddetçe bir şey olmaz. Onun için o korur. Filtredir. Şimdi Çeşme’yi bekleyen en büyük yanlışlardan bir tanesi, inanılmaz bir şekilde RES verdiler.

EGEDESONSÖZ: Kaç adet yapıldı? Sizden izin almaları gerekiyor mu?

DALGIÇ:
Bekleyen 3 - 4 firma daha var sanırım. İzin de gerekmiyor. Bunu verirken Enerji Bakanlığı halt yememeli. Bakın daha büyük bir felaket var. Her enerji firması, ayrı bir hattan enerjiyi indirmeye getiriyor. Her ayrı hattın yüz ellişer metre aralıklı olması lazım. Beş şirket gitmiş olsa, 750 metre sıralama direk ve tel göreceksiniz. 


KÖPEĞİNİZİ ATMAYIN BİZE GETİRİN

EGEDESONSÖZ: Çeşme sokak köpekleriyle de gündeme geldi, yaklaşık kaç tane köpek var sokakta?

DALGIÇ:
Binden fazladır. Çeşme Belediyesi’nin barınağı var. Dolu ama büyütürüz önemli değil. Köpeği almak mesele ve yasal olarak bulunduğu alanda bırakılması zorunlu. Bu çok hassas bir konu yani. Benim de üç tane köpeğim var ama bağlı. Yasayı değiştirmek istediler, değiştiremediler. Ben sokakta ne bulursam barınağa alırım. İstanbul ne yapıyor bunları? Ankara’da Melih Bey? Sokakta köpek görüyor musunuz? Bir o kadar da korkan insan var. Bir adam girdi içeri elinde bir değnek, fener türü bir şey getirdi masaya koydu. ‘Ben nasıl yürüyeceğim, silahlanayım mı?’ dedi. ‘Ben de yürüyemiyorum. Peki söyle ne yapacağız şimdi’ dedim. ‘Sen de haklısın’ dedi, toparladı eşyalarını gitti.

EGEDESONSÖZ: Sokak köpekleri Fatih Terim ile gündeme oturdu. Gazetecilerin işine mal oldu. Yaz bitiyor, sizi ne bekliyor yeni misafirler mi var?


DALGIÇ:
Sözüm ona hayvan sever geçinen vatandaşlarımız köpek alıyor, giderken de bırakıyor. Felaket Eylül sonu başlıyor. Bizim kentimizde insanlar sabah yürüyüş yapıyorlar, çocuklarımızın her biri okullara yürüyerek gidip geliyor. Her sokakta onlarca köpek olduğu zaman inanılmaz sıkıntı. Giderken kimse sokağa köpeğini bırakmasın, gelsin bana teslim etsin. Ben barınağa alacağım.

 
Siyaseti hayatta bırakmam
 
Bizde ekip her yerde!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim Saatlı 20 Eylül 2015 Pazar 20:53

Res ler Çeşme için büyük tehlike.Derhal iptal edilmeli.

Yorumu oyla      12      6  
O.T 16 Eylül 2015 Çarşamba 03:06

Çeşme kışladan çıktı..! Gerçek bir turizm beldesi olmaması için neden kalmadı artık.

Yorumu oyla      16      5  
İZMİR'Lİ 15 Eylül 2015 Salı 18:45

Çeşme de Yurtdışı ve Yurtiçi spor kulüplerine çalışma imkanı sağlayan,enaz 10 adet futbol sahası,yüzme havuzları,basket,voleybol,tenis vb sahaları olan DEV BİR termal tesis acil yapılmalıdır.İklimin uygun olması ve termal su bulunması büyük nimet,niye bunca yıldır değerlendirilmedi anlayamıyorum..En önemlisi ÇEŞME ve etrafına bol miktarda Çam ve Palmiye ağacı dikilmelidir.Askeriye,belediye ve orman bakanlığı ile işbirliği yapılıp oralar yemyeşil yapılabirdi?Hala çorak vaziyette kalmasına gönlünüz nasıl razı olabiliyor???

Yorumu oyla      16      5  
İbrahim Yüncü 15 Eylül 2015 Salı 11:08

Dalgıç başkan, kent analizini en iyi yapan az sayıda başkanlardan biridir. Zaten böyle olmasaydı bölge bu dik çıkışı yakalayamazdı. Ancak alternatif Belediye'miş gibi hareket eden TOKİ gibi kurumlar bölge için risk yaratmaya devam ediyor. Reisdere buna örnektir.

Yorumu oyla      18      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siyaseti hayatta bırakmam
Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Narlıdere Başkanı Abdül Batur, ...
Benim hedefim siyaset
Ege’de SonSöz Sohbetleri’ne katılan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali ...
Sonuna kadar giderim
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne ...
 
Çiğli'nin borcuna kefil oldu!
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Ege’deSonsöz Sohbetleri’ne konuk ...
Koltuk akla değil, başa gelir
EgedeSonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin ...
Tekere çomak soktum
Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ...
 
Terim için de, korkan, sinen insanlar için de üzülüyorum!
Gönül Soyoğul sordu, Fatih Terim yazısı nedeniyle Vatan Gazetesi'ndeki ...
Babamı şimdi anlıyorum...
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Gazeteciler Ümit Yaldız, Fahrettin ...
Yamanlar riske değer mi?
Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Alim Murathan, Başkan Kocaoğlu’nun “Amacınız ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva