EGEDESONSÖZ – Çeşme Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk birleşimi, Belediye Başkanı Lal Denizli yönetiminde gerçekleştirildi.

Meclis toplantısında, Alaçatı Mahallesi Liman Mevkii’ndeki 18 bin 243 metrekarelik 4391 ada 2 parselin satışa çıkarılması gündemi üzerinden tartışmalar yaşandı.

Meclisin açılışında söz alan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli “Önergemiz olacak ama önergeyi sunmadan önce sanıyorum meclisimizin de bugün bu kadar kalabalık olmasına vesile olan, daha önce de hiç meclisimizde görmediğim yüzler görüyorum. Hoşuma da gitti, güzel bir şey. Daha sık katılım olursa biz de memnun oluruz. İki tane konuyu öncelikle bir netleştirelim istiyorum. Şimdi iki gündür hem MHP grubunun hem de Cumhuriyet Halk Partisi grubunun bazı paylaşımlarını gördüm. Normalde çok adetim değildir ama böyle artık hani spekülasyonun da zırvasına bir cevap vermemim bence çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Öncelikle Hakan Bey'e birkaç sorum olacak. Çünkü kendisi dün gitmiş, çok güzel çekimler yapmış arsada Hakan Bey, bir mikrofon uzatabilir miyiz lütfen” dedi.

Söz alan MHP’li Meclis Üyesi Hakan Çalı “ Soru cevap şeklinde mi gideceğiz? Sizin açıklamanızı yapın.” İfadelerini kullandı.

Tekrar söz alan Başkan Denizli “Yok, ben açıklama yapmayacağım. Hayır. Hakan Beyciğim, bu meclisimizi yöneteceğimi sizden öğrenmeyeceğim. Bunu alıştığınızı düşünüyorum artık. Yani şey gibi oluyor çünkü; vuruyorum, geri sekiyor gibi oluyor. Gerek yok. Bir soru soracağım. Çok basit. Siz bize birkaç soru sormuşsunuz ya, benim de herhalde soru sorma hakkım var diye düşünüyorum. Hakan Bey, tartışmıyorum. Çok basit bir soru soracağım. Hakan Bey, benim sözümle üst üste konuşamazsınız. Bu bir. Burası meclis başkan makamı vekili. Tamam, ona göre davranın o zaman. Ona göre davranın o zaman. O zaman sözümü kesmeyin. Öncelikle bununla başlayın diyeyim ve bir hukukçu olarak herhalde sıranızı beklemeyi ben öğretmeyeceğim size. Dolayısıyla çok basit bir sorum var. Üç yılda, Hakan Bey, üç yılda soru soracağım dedim, soru cevap yapmayacağım. Öğretmeyeceğim. Biliyor musunuz diye bir şey öğrenmek istiyorum. Son üç yılda merkezi kurumlar tarafından Çeşme ilçe sınırlarında toplam kaç bin metrelik satış yapılmış biliyor musunuz?” ifadelerini kullandı.

Yanıt veren MHP’li Meclis üyesi Çalı “Beni hiç ilgilendirmiyor. Bu sizin milletvekillerinizin görevidir. Ben buraya Çeşme Milliyetçi Hareket Partisi niçin seçildim? Soru sordunuz ya ben şimdi cevabını hemen veriyorum. Benim buradaki görevim ne? Çeşme Belediyesi meclis üyesiyim. Buradaki benim mücadelem nedir? Çeşme halkı için. Önce herkes kendi sokağının önünü süpürsün. Ben milletvekili değilim ki koşup da Ankara'daki verilen bir kararı eleştireyim ya da onun üzerine gideyim. Çeşme halkının menfaati neyse biz oradayız” dedi.

Tekrar araya giren Başkan Denizli “Tamam, ben soru sormuyorum. Tamam, daha sonra kendimi söz aldığınızda konuşursunuz. Demek ki manipülasyon yapacağım. Yok hayır dinlemiyorum. Dinlemiyorum, söz hakkı vermiyorum. Söz hakkı vermiyorum. Sıranız geldiği zaman konuşursunuz. Ben çok basit bir soru sordum. Siz siyaset yapıyorsunuz” diye konuştu.

MHP’li Meclis Üyesi Çalı “ Çeşme’nin menfaati neredeyse biz oradayız. Otobana da karşı çıktık” dedi.

Başkan Denizli ise “Otobana karşı çıkmadınız. Dediniz ki fiyatları ona göre belirlesinler dediniz. Özelleştirmeye karşı çıkmadınız. Gayet iyi okudum. Gayet iyi okudum. Hakan Bey tamam. Siz sıranız geldiğinde konuşursunuz. Biz sıranız geldiğimizde konuşursunuz. Ben hayır, sıranız gelmedi. Ben basit bir soru sordum. Ben devam ediyorum” dedi.

Denizli, Emlak Konut, TOKİ, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Hazine ve Milli Emlak gibi farklı kamu kurumları tarafından Çeşme’de gerçekleştirilen taşınmaz satışlarına dikkat çekti. Son üç yılda toplam 108 bin 687 metrekarelik taşınmazın satıldığını belirten Denizli, yalnızca Eylül 2026’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan iki parsel bulunduğunu ifade etti.

“MERKEZİ YÖNETİME DE SÖYLEYEBİLMEK GEREKİYOR”
Çeşme’nin menfaatlerinin yalnızca belediyeye ait taşınmazlar üzerinden savunulamayacağını belirten Denizli, merkezi yönetimin gerçekleştirdiği satışların da sorgulanması gerektiğini söyledi.

Denizli, “Çeşme'nin menfaatlerini koruyorsunuz ya, bu yapılan satışlarda son üç yılda... Çeşme'nin menfaatleri buradaki malları sadece belediyenin malları üzerinden değil, samimi muhalefet yapan, yeri geldiğinde merkezi hükümet veya merkezi yönetimler, bakanlıklar halkın yararına karar almıyorlarsa bunlara da söz söyleyebilme iradesini gösterir” ifadelerini kullandı.

15,7 MİLYAR TL’LİK SATIŞ
Denizli, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, TOKİ, Hazine ve Milli Emlak tarafından Çeşme’de son üç yılda gerçekleştirilen satışların toplam bedelinin 15,7 milyar TL olduğunu öne sürdü.

Eylül 2026’da satışa çıkarılan taşınmazların bedellerinin bu toplamın içerisinde olmadığını belirten Denizli, söz konusu satışların da hesaba katılması halinde rakamın daha da yükseleceğini söyledi.

“ÜÇ YILDA 694 MİLYON 800 BİN TL”
Denizli, merkezi idare tarafından Çeşme Belediyesi’ne aktarılan kaynakla ilgili de rakam verdi. 2024, 2025 ve 2026 yıllarını baz aldığını belirten Denizli, üç yıllık dönemde İLBANK ve Hazine payları kapsamında belediyeye toplam 694 milyon 800 bin TL aktarıldığını söyledi.

Denizli, “Diyelim ki üç yılda bu arada bir yılda değil, üç yılda yatırılan para. Diyelim ki bunu merkezi idareler bir yatırım olarak saysınlar, desinler ki biz Çeşme Belediyesi'ne, yerel idareye burada kullanılmak üzere her ay para yolluyoruz. Üç yılda 15,7 milyarlık satış yapan merkezi idarelerin Çeşme'nin payına uygun gördükleri rakam yaklaşık 695 milyon” dedi.

“15,7 MİLYARLIK SATIŞTAN ÇEŞME’YE NE KALDI?”
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, son üç yılda merkezi kamu kurumları tarafından Çeşme’de gerçekleştirilen 15,7 milyar TL’lik taşınmaz satışından ilçeye yeterli pay aktarılmadığını söyledi. Denizli, belediyenin dava yoluyla elde ettiği yaklaşık 140 milyon TL’nin de bu rakamın içerisinde olduğunu belirterek, mevcut sistemde Çeşme Belediyesi’ne aktarılması gereken yasal payın yaklaşık 4 milyar TL olduğunu ifade etti.

Denizli, üç yıllık dönemde Hazine, TOKİ, Emlak Konut ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı gibi merkezi kamu kurumları tarafından gerçekleştirilen satışların toplamının 15,7 milyar TL olduğunu belirtti.

Belediyeye düzenli olarak aktarılan İLBANK ve Hazine paylarının ise 2024, 2025 ve 2026 yıllarında toplam 694 milyon 800 bin TL olduğunu söyleyen Denizli, bu rakamın satışlardan elde edilen gelirle karşılaştırıldığında oldukça düşük kaldığını savundu.

140 MİLYON TL’LİK DAVA
Denizli, söz konusu 694 milyon 800 bin TL'nin yaklaşık 140 milyon TL'lik bölümünün ise belediyenin açtığı dava sonucunda elde edildiğini söyledi.

Hazine tarafından yapılan taşınmaz satışlarından belediyeye pay aktarılması için dava açtıklarını belirten Denizli, davanın yaklaşık iki buçuk yıl sürdüğünü, sürecin Danıştay aşamasına taşındığını ve kararın kesinleşmesinin ardından satışlardan belediyeye düşen payın ödendiğini ifade etti.

Denizli, bu ödemenin faizle birlikte değil, davaya konu satışlardan belediyeye düşen tutar üzerinden gerçekleştirildiğini söyledi.

“YÜZDE 27’LİK PAY ÖDENMİŞ OLSAYDI...”
Denizli, Hazine tarafından yapılan taşınmaz satışlarında yerel yönetimlere aktarılması gereken yüzde 27'lik paya dikkat çekti. Buna göre son üç yıldaki 15,7 milyar TL'lik satış üzerinden hesaplama yapıldığında Çeşme Belediyesi’ne yaklaşık 4 milyar TL aktarılması gerektiğini savundu.

Denizli, bu payın amacının merkezi yönetimin gerçekleştirdiği taşınmaz satışlarından elde edilen gelirin, o bölgede hizmet üreten yerel yönetime de aktarılması olduğunu belirterek, “Merkezi idare bir satış yaptığında hizmeti ulaştıracak olan yerel yönetim olduğu için yapılan satışlardan Çeşme'ye hizmet olarak dönsün veya farklı kentlerde hizmet olarak dönsün diye bir pay ödenecekti” dedi.

TOKİ VE EMLAK KONUT İDDİASI
Denizli ayrıca son yıllarda Hazine arazilerinin TOKİ, Emlak Konut ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredilerek satışa çıkarıldığını öne sürdü.

Bu kurumların gerçekleştirdiği satışlarda yerel yönetimlere Hazine satışlarındaki gibi katkı payı ödenmediğini savunan Denizli, bu nedenle satış yönteminin değiştiğini iddia etti.

Denizli, “Hazine satış yaptığı takdirde, Hazine üzerinden satış yapıldığı takdirde yerel yönetimlere satış yaptığı bedelin yüzde 27'sini ödemekle yükümlü. Fakat TOKİ, Emlak Konut, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı üzerinden satış yapıldığında hiçbir katkı payı ödemekle yükümlü değil. Bu nedenle de son yıllarda hepimizin gördüğü bir şey var. Satışlar bu şirketlere devredilerek satışı gerçekleştiriyor” diye konuştu.

Denizli, 15,7 milyar TL’lik satış üzerinden yüzde 27’lik payın Çeşme Belediyesi’ne aktarılması halinde yaklaşık 4 milyar TL'nin belediye kasasına girmesi gerektiğini belirterek, “Oldu mu? Olmadı” ifadelerini kullandı.

“KURU MUHALEFET YAPMAYA GEREK YOK”
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, belediyenin taşınmaz satışları üzerinden yapılan eleştirilere de yanıt verdi. Çeşme Belediyesi’nin bugüne kadar 2 milyar TL’lik taşınmaz satışı gerçekleştirdiği yönündeki ifadelerin doğru olmadığını söyleyen Denizli, söz konusu rakamın daha sonra düzeltilmiş olabileceğini belirtti.

Denizli, belediyenin hizmetlerinin hangi kaynaklarla gerçekleştirildiğinin sorgulanmasına ilişkin ise muhalefete tepki gösterdi. Denetim komisyonunda oybirliğiyle alınan kararlara dikkat çeken Denizli, “Denetim komisyonu yapılan harcamaları denetler. Siz zaten yönetim olarak şunu kabul etmişsiniz. Demişsiniz ki Çeşme Belediyesi hizmetleri buraya gelen paylardan sağlamış” dedi.

“DOĞRU YANLIŞ YATIRIMI TARTIŞABİLİRSİNİZ”
Denizli, muhalefetin belediyenin yaptığı hizmetlerin niteliğini eleştirebileceğini ancak harcamaların hangi kaynaklardan karşılandığı konusunda denetim komisyonunda alınan kararların dikkate alınması gerektiğini söyledi.

“Ne zaman ki doğru yatırımı, yanlış yatırımı siz benimle tartışabilirsiniz. Doğru, yanlış yatırıma karar verecek olan siz değilsiniz” diyen Denizli, belediye hizmetlerinin değerlendirilmesinin seçmenin görevi olduğunu savundu.

Denizli, muhalefet sıralarından gelen müdahalelere de tepki göstererek, “Bir gün eğer Allah size nasip ederse, zor Çeşme'de ama bir gün eğer Allah size nasip eder de burada yönetimi alırsanız biz de sizin hizmetlerinizi görürüz. O güne kadar bence buna hiç gerek yok” ifadelerini kullandı.

“MİLLETTEN ROL ÇALMAYA GEREK YOK”
Yapılan yatırımların doğru ya da yanlış olduğuna karar verecek merciin halk olduğunu söyleyen Denizli, “Hizmetlerimizin doğru ve yanlışlığını tartacak ve buna karar verecek olan millettir. Dolayısıyla milletten rol çalmaya gerek yoktur” dedi.

Denizli, görev süresine ilişkin özgüven mesajı da vererek, “Her bir mahallemize, her bir sokağımıza tek başıma alnım açık, başım dik girebiliyorsam bu da veremeyeceğim hiçbir hesap olmamasından sahip olduğum özgüvendir. Ben buradayım. Benim alnım ak, başım dik” diye konuştu.

Muhalefet sıralarından gelen müdahalelere tepki gösteren Denizli, “Siz de sakin olun. Çünkü laf kesmeye hakkınız yok” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

“DENETİM KOMİSYONUNDA OYBİRLİĞİ VERDİNİZ”
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, belediyenin yaptığı harcamaların nereye kullanıldığı yönündeki eleştirilere AK Parti Grup Başkanı Hakan Yıldız üzerinden yanıt verdi. Yıldız’ın sözünü kestiğini belirten Denizli, tartışmaya girmek istemediğini, herkesin sırası geldiğinde konuşabileceğini söyledi.

Denizli, belediye harcamalarının Denetim Komisyonu tarafından incelendiğini ve komisyonda görev yapan muhalefet temsilcilerinin rapora oybirliğiyle onay verdiğini hatırlattı.

Denizli, “Nereye harcandığını siz Denetim Komisyonu'nda inceleyip sık dokudunuz. Siz bir hukukçu olduğunuz için zaten herhangi bir şeye öyle yalap şap hemen kabul edecek bir insan değilsiniz. Hukuki aklını araştırırsınız, doğru mu yanlış mı bakarsınız. Dolayısıyla bir hukukçu olarak Denetim Komisyonu'nda yer aldınız. Bütün harcamalarımızı incelediniz ve bir mahsur görmediniz ki oybirliği verdiniz” dedi.

“KEŞKE SAKINCALI BİR ŞEY GÖRÜP OYBİRLİĞİ VERMESEYDİNİZ”
Denizli, Denetim Komisyonu’nda harcamalarla ilgili sakıncalı bir durum görülmesi halinde bunun rapora yansıtılması gerektiğini savundu.

“Keşke sakıncalı olduğunu düşündüğünüz bir şey görüp Denetim Komisyonu'nda oybirliği vermeseydiniz de biz de bugün deseydik ki çok hatalar yaptık biz” diyen Denizli, belediyenin mali kayıtlarının açık olduğunu söyledi.

“HESAPLAR AÇIK, RAKAMLAR ORTADA”
Belediyenin faaliyet raporunda yapılan satışların ve elde edilen gelirlerin hangi hizmetlerde kullanıldığının kalem kalem yer aldığını belirten Denizli, bilgilerin kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşıldığını ifade etti.

Denizli, “Faaliyet raporumuz belediyede her bir makamda ortada duruyor. Rakamlar zaten orada yazıyor. Her bir kalem, yapılan satış, kullanılan para, hangi hizmete ne harcanmış, kalem kalem zaten belli. Kamuyla paylaşılıyor, şeffaf bir şekilde paylaşılıyor” diye konuştu.

“BENİM ALNIM AK, BAŞIM DİK”
Eleştiriler karşısında herhangi bir endişe taşımadığını söyleyen Denizli, hesapların hem kamuoyuna hem de ilgili denetim mekanizmalarına açık olduğunu savundu.

“Allah'ıma çok şükür, benim alnım ak, başım dik. Allah'ıma çok şükür hesabını ne millete ne Allah'a veremeyeceğim hiçbir şey yapmadım” ifadelerini kullanan Denizli, belediye yönetiminin şeffaf olduğunu belirtti.

Denizli, konuşmasının sonunda Hakan Yıldız’a yönelik sert ifadeler kullanarak, “İnsanda biraz hakkaniyet olur. Bunların hepsini geçiyorum, artık alıştım. Dolayısıyla ben sizi milletin vicdanına böyle armağan ediyorum. Hani siz gidin onlara hesabını verin. Bizim çok şükür böyle bir derdimiz olmadığı ortada” dedi.

“MART 2024 ÖNCESİ İHALELERİN ÖDEMESİNİ BİZ YAPTIK”
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, belediyenin taşınmaz satışlarından elde ettiği gelirlerin nereye harcandığı yönündeki eleştirilere yanıt verirken, göreve başlamadan önce ihalesi yapılan birçok işin ödemesinin kendi dönemlerinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Mart 2024 öncesinde ihalesi yapılan işlerin ödemelerinin 2024 sonrasında belediyenin bütçesinden karşılandığını belirten Denizli, Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinin belediyenin gelir-gider tablolarını gördüğünü hatırlattı.

Denizli, “2024 Mart'ı öncesinde Kür Merkezi, Ovacık Pazar Yeri, Reisdere Semt Pazarı, Çiftlik Pazar Yeri ki açılışını ben bile yapmadım ve Termal Kür Merkezi'nin ve restoranlarının tüm giderleri bizim tarafımızdan karşılandı. Bunun da bedeli yaklaşık 500 milyon TL'yi aşkın. Çünkü zamanında vakitlice ödemeleri yapılmadığı için bununla ilgili vergi faizi de ödemek durumunda kaldık” dedi.

YOLLARA 280 MİLYON TL
Denizli, 2025-2026 döneminde yalnızca yol yenileme, bakım ve onarım çalışmalarına yaklaşık 280 milyon TL harcandığını söyledi.

Özellikle geçtiğimiz kış ve yaz sezonu öncesinde gerçekleştirilen yol çalışmalarına dikkat çeken Denizli, “Sadece yollarla ilgili 280 milyon TL” ifadelerini kullandı.

KAMU BİNALARINA 90 MİLYON TL
Kamu binalarının bakım, onarım ve yenileme çalışmalarına ise yaklaşık 90 milyon TL harcandığını belirten Denizli, belediyenin yalnızca kendi hizmet binaları için değil, ilçedeki farklı kamu kurumlarının ihtiyaçları için de kaynak kullandığını söyledi.

Denizli, bu kapsamda okullar, camiler ve müftülük tarafından kullanılan yeni bina gibi yapıların da bulunduğunu belirterek, merkezi idarenin ilçedeki bazı bakım ve yenileme çalışmalarında yeterince rol almadığını savundu.

“İZSU ‘ALTYAPIYI SİZ YAPACAKSINIZ’ DEDİ”
Denizli, gündeme getirilen ihalenin yalnızca yapım işini kapsadığını, altyapı çalışmalarının ise ayrıca belediyenin sorumluluğuna bırakıldığını ifade etti.

Haziran 2026'da İZSU'ya altyapı çalışmalarının ne zaman başlayacağını sorduklarını belirten Denizli, kurumdan belediyeye gönderilen yazıyla altyapı çalışmalarının İZSU tarafından yapılamayacağının bildirildiğini söyledi.

Denizli, “Haziran 2026 yılında İZSU dedi ki kusura bakmayın, biz oranın altyapısını yapamıyoruz, siz yapacaksınız diye yazı yolladı bize. Yani artık sadece inşaatından değil altyapı çalışmalarından da Çeşme Belediyesi olarak biz sorumlu olduk” dedi.

SAHİL YOLLARI VE YAĞMUR SUYU ÇALIŞMALARI
Çeşme genelinde çevre aydınlatma çalışmaları da yaptıklarını belirten Denizli, sahil yollarındaki parke taşları ve aydınlatmaların yenilendiğini söyledi.

Yağış sonrasında sorun yaşanan bazı sokaklarda yağmur suyu altyapı çalışmalarının da belediye tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Denizli, bu çalışmaların Bakanlık ve İZSU'dan gerekli onaylar alınarak yapıldığını belirtti.

Denizli, belediyenin yaptığı harcamaların karşılığının sahada görülebileceğini savunarak, “Demişsiniz ya nereye gitti bu para. Paranın nereye gittiğini millet sokakta görüyor zaten. Siz rahat olun” dedi.

Denizli, belediyenin yaptığı çalışmaların ve harcamaların sahada karşılığının bulunduğunu savunarak, görev süresince Çeşme’nin tüm mahallelerinde vatandaşlarla bir araya geldiğini söyledi.

Denizli şunları söyledi:

“Ben alnım ak bir şekilde Çeşme'nin hiçbir mahallesine giremeyeceğim tek bir sokak, tek bir yer yok. Her gün sokaktayım, her gün insanlarımızla yan yanayım. Her gün pazardayım, caddedeyim, mahalledeyim çok şükür. Girip hesabını veremeyeceğim hiçbir şeyim olmadığı için”

“HAKKANİYETSİZLİK KÖTÜ BİR ŞEY”
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, belediyenin mali yapısı ve yatırımları üzerinden yapılan eleştirilere tepki göstererek, muhalefetin hakkaniyetli olması gerektiğini söyledi. Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinin belediyenin mali verilerine hakim olması gerektiğini belirten Denizli, merkezi idare tarafından Çeşme’ye yapılacak yatırımların da takipçisi olmaya hazır olduğunu ifade etti.
“Kimse ne yaptım, ne yapacağımın hesabını sormaya kalkmasın” diyen Denizli, özellikle Plan ve Bütçe Komisyonu üzerinden yapılan eleştirilerin dikkat çekici olduğunu söyledi.

Denizli, “Üstelik bunu Plan Bütçe Komisyonu'ndayken yapmak komik oluyor. Çünkü siz rakamlara belki benden bile daha hakim olabilirsiniz. Çünkü bütün evraklar sizin tarafınızdan tek tek incelenmekle yükümlü. Yani komisyondaki asli görevimiz bu zaten. Dolayısıyla rica, eleştiri yapalım, muhalefet yapalım ama hakkaniyetli olalım” ifadelerini kullandı.

Çeşme’ye yapılacak yatırımlar konusunda siyasi parti ayrımı gözetmediğini vurgulayan Denizli, “Hakkaniyetsizlik kötü bir şey. Ben hayatımda hiç kimseye hakkaniyetsizlik yapmadım” dedi.

MECLİSTE KISA SÜRELİ GERİLİM
Konuşmalar sırasında salonda kısa süreli bir tartışma yaşandı. Başkan Denizli Meclis üyesi Hakan Çalı’ya karşılıklı diyaloğa girmemesi yönünde uyarıda bulunarak, “Hakan Bey buyurun, ağlamanızı dinleyemeyeceğim. Siz ikili diyaloğa girmeyin o tarafla, buyurun” ifadelerini kullandı.

“BİZ BURAYA HER ŞEYE ELİMİZİ KALDIRMAYA GELMEDİK”
Çeşme Belediye Meclisi'nde muhalefetin görevine ilişkin tartışma yaşandı. Meclis üyesi Hakan Çalı, muhalefetin belediyenin her kararına destek vermek için değil, gerektiğinde eleştirmek ve hesap sormak için bulunduğunu söyledi.

Çeşme'nin bugüne kadar farklı bir muhalefet anlayışına alışık olduğunu savunan Çalı, “Bizim görevimiz, asli görevimizi yapıyoruz biz. Yoksa burada istediğinizi yapın. İyi olsun, kötü olsun, hiç kimseye hesap sormasın. Zaten bizim oyumuz garanti” ifadelerini kullandı.

“BİZİM GÖREVİMİZ ÇEŞME İÇİN KONUŞMAK”
Mecliste kendisine yönelik müdahalelere de tepki gösteren Çalı, sözünün kesilmemesini istedi. “Ben halk için konuşmaya devam edeceğim. Çünkü bizim görevimiz. Biz buraya sizin gibi Çeşme'nin her olumlu, hem olumsuz her kararında elimizi kolumuzu kaldırmak, sadece böyle siz ne derseniz onu dinlemeye gelmedik” dedi.

Belediyenin mali yapısına da değinen Çalı, Çeşme Belediyesi'nin aylık giderinin yaklaşık 150 milyon TL olduğunu, bunun 84-85 milyon TL'lik bölümünün ise her ay Çeşme'ye aktarıldığını öne sürdü.

“Her ay bu parayı oraya... Bakıyoruz bir sürü. Şimdi biz niye eleştiriyoruz? Eleştirmeyelim mi? Mümkün değil, insanın içi sığmıyor” diyen Çalı, özellikle belediyedeki personel yapılanmasına ilişkin eleştirilerini sürdürdü.

“ÇEŞME BİZİM BEBEĞİMİZ”
Çeşme'yi korumak zorunda olduklarını ifade eden Çalı, ilçeyi “bebek” benzetmesiyle anlattı.

“Bizim Çeşme'miz bir bebek gibidir. Bizim sinekler saldırıyor. Bu bebek orada savunmasız, biz korumaya indiriyoruz. Biz korumak zorundayız” ifadelerini kullanan Çalı, eleştirilerinin kişisel olmadığını savundu.

Konuşmasının sonunda düşünce özgürlüğüne vurgu yapan Çalı, “Ben kendim için bir şey söylüyor muyum burada? İster alın, ister almayın. Düşünce özgürlüğüm var. İstediğimi söylerim. Neticesinde bakın, sizin bizim açıklamalarımız zoruna gitmiş olabilir ama önemli olan halkın...” dedi.

ÇEŞME MECLİSİ’NDE “BİTMİŞ PROJELER NEDEN AÇILMIYOR?” TARTIŞMASI
Meclis Üyesi Hakan Çalı, Ilıca Termal ve Ovacık'taki projelerin tamamlanmış olmasına rağmen kullanıma açılmadığını savunarak, tesislerin atıl bırakılmasının kamu kaynakları açısından risk oluşturduğunu söyledi.

Çalı, muhalefetin görevinin belediyenin her kararına destek vermek olmadığını belirterek, “Sizin bizim açıklamalarımız zoruna gitmiş olabilir ama önemli olan halka doğru bilgiler vermek” dedi.

“BİTMİŞ PROJEYİ NEDEN AÇMIYORSUNUZ?”
Çeşme'deki bazı tesislerin tamamlandığını ancak hizmete alınmadığını savunan Çalı, “Reislere ne kadar zamandır açılmadı? Bitti. Ovacık ne kadar zamandır açılmadı? Bitti. Ilıca Termal bitmiş. Bitmiş projeye ‘buraya otel odası ekleyelim, buraya konferans salonu ekleyelim’ deniliyor. Biz kötü bir şey demiyoruz. Açın diyoruz. Halkın menfaati” ifadelerini kullandı.

Çalı, tesislerin kullanılmamasının zaman içerisinde zarara yol açabileceğini belirterek, “Bu hafta sonu ben ailemle oraya gitseydim, termalde ya da Çeşme'de yararlansaydım kötü bir şey mi? Bitmiş diyoruz. Proje bitmiş ama açılmıyor. Açılmaması da öyle büyük bir zarar ki” diye konuştu.

“ŞİMDİDEN ÇÜRÜMEYE BAŞLAMIŞ”
Ilıca Termal'deki tesisin mevcut durumuna ilişkin de iddialarda bulunan Çalı, tesisteki ekipmanların çalıştırılmaması halinde zarar görebileceğini öne sürdü.

“Keşke hepiniz birazcık dolaşsaydınız da içine de girseydiniz, neler olup bittiğini görseydiniz. Şimdiden çürümeye başlamış. Çünkü oradaki kükürtlü su, tuzlu su, eğer o motorlar çalışmazsa hepsi çöpe gidecek” diyen Çalı, tesislerin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

OVACIK’TA “CAMLAR KIRILMIŞ” İDDİASI
Çalı, Ovacık'taki tesiste de incelemelerde bulunduğunu belirterek yapının mevcut durumuna ilişkin çeşitli iddialar ortaya attı.

“Ovacık'a gidiyorum, her şey bitmiş. Bakın camlar kırılmış. Başkanım, size özellikle söylüyorum; kapının içine girsek elektrikler açık. Sökmüşler prizleri dışarıda. Orada çocuklar bisiklete biniyordu. Birisi gelir, bak bir şey olur, sorumlusu hepimiz oluruz. Bunları yapmayalım” ifadelerini kullandı.

Arslan’dan OYAK’ın otoyol ilgisine tepki: ‘Emeklilik kuruluşunun bile iştahı kabardı’
Arslan’dan OYAK’ın otoyol ilgisine tepki: ‘Emeklilik kuruluşunun bile iştahı kabardı’
İçeriği Görüntüle

“BELEDİYELERDE DE DEVAMLILIK VARDIR”
Projelerin önceki dönemlerde yapılmış olmasına yönelik tartışmada ise belediyelerde yönetim değişse dahi hizmetlerde devamlılık bulunduğunu vurgulayan Çalı, mevcut yönetimin geçmiş dönemde yapılan yatırımları sahiplenmek zorunda olmadığını ancak bunları sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Çalı, “Siz ödemiş olabilirsiniz. Sizin zaten partiniz yaptı onları. Biz demiyoruz ki ‘biz yaptık’. Devlette bir devamlılık vardır. Belediyelerde de devamlılık vardır” dedi.

Önceki dönemden kalan projelere ilişkin kendilerinin de olumlu yaklaşım sergilediğini ifade eden Çalı, “Biz gittiğimiz zaman onlara ‘evet’ çekmek zorundayız, yapmak zorundayız. Siz de yaptınız ya. Biz gene gittik, ‘teşekkür ederiz, emeği geçen herkese teşekkür ederiz’ dedik. Kötü bir şey mi? Halk için yaptık biz bunu” diye konuştu.

Meclisteki tartışma sırasında Çalı ile bazı meclis üyeleri arasında karşılıklı sözlü müdahaleler yaşanırken, Çalı eleştirilerinin kişisel olmadığını, muhalefet görevi kapsamında Çeşme halkının yararını gözeterek konuştuğunu savundu.

Çalı, ilçedeki altyapı ve ulaşım sorunlarına da dikkat çekti.

Çeşme'nin doğal güzelliklerine rağmen günlük yaşamda bazı sorunların vatandaşları rahatsız ettiğini söyleyen Çalı, “Şu belediyeye girerken bile kanalizasyon kokusu ağrıma gidiyor. Sokaklarda dolaşırken kanalizasyon kokusu ağrıma gidiyor. O yolların kötü olması ağrıma gidiyor. Söylemeyeyim mi? Ben buraya niye geldim, bir şey söylemeyeceksem?” dedi.

“ÇEŞME MUHALEFETE ALIŞMAMIŞ”
Çalı, muhalefetlerinin belediye yönetimini yıpratmak amacı taşımadığını savunarak, “Bakın yaptıklarınız için teşekkür ederiz. Yaptınız, iyi bir şey. Biz ayırmadık. Burada yirmi tane önerge veriyorsunuz, on dokuzuna zaten evet diyoruz. Kötü hiçbir şey yok. Ama muhalefete alışkın değil. Çeşme muhalefete alışmamış” ifadelerini kullandı.

Muhalefet anlayışlarının “yapıcı” olduğunu belirten Çalı, yönetimin eleştirilerden memnun olmak zorunda olmadığını söyledi.

Denizli “Biz muhalefet yapıyoruz ama yapıcı muhalefet yapıyoruz. Bizim muhalefetimiz de hoşunuza gitmiyor ama hoşunuza gitmek zorunda değil ki. İstediğimiz gibi muhalefetimizi yaparız. İster hoşunuza gitsin, ister hoşunuza gitmesin” diye konuştu.

“BU BİZİM İŞİMİZ, GÖREVİMİZ”
Belediyenin açmadığı ya da hizmete sunmadığı yerlerle ilgili soru sormaya devam edeceklerini ifade eden Çalı, “İki buçuk diye bir yere açmasanız biz oraya gideriz ve sebebini de sorarız. Bu bizim işimiz, görevimiz. Biz onun için buraya geldik” dedi.

Çalı, belediyenin olumlu çalışmalarını destekleyeceklerini, yanlış buldukları uygulamalara ise karşı çıkacaklarını belirterek konuşmasını şöyle tamamladı:

“Biz güzel şeyler yaptıkça alkışlarız. Yanlış şeyler yaptıkça yanlışlarız. Alırsınız, almazsınız. En sonunda biz her konuşmamızın sonucunu halkımızın takdirine bırakırız. Kendi kendimizi zaten takdir edecek bir durumda değiliz. İster beğenin, ister beğenmeyin; bu şekilde devam edeceğiz. Yeter ki birbirimize saygımızı, sevgimizi kaybetmeyelim” dedi.

MECLİS’TE ‘NERELİSİN’ TARTIŞMASI
MHP’li meclis üyesi Çalı’nın bazı YENİ Partili Meclis üyelerine yönelik ‘İstanbullu’ tanımlaması meclisi daha da gerdi.
Başkan Lal Denizli, nereli olduğunu sordu. Çalı’ya “Karamanlıyım” yanıtı üzerine Denizli, “Ben Çeşmeliyim Hakan Bey” ifadelerini kullandı.
Toplantı sırasında salondaki tartışmanın büyümesi üzerine Denizli, meclis üyelerine birkaç kez sakin olmaları çağrısında bulundu. Denizli, “Arkadaşlar bir sakin olur musunuz? Arkadaşlar lütfen. Sakin olun” dedi.
Ardından Hakan Çalı’ya dönerek, “Siz nerelisiniz Hakan Bey? Çok basit bir şey soruyorum” diyen Denizli, Çalı’nın “Karamanlıyım” yanıtı üzerine, “Tamam, Karamanlısınız, maşallah. Ben Çeşmeliyim Hakan Bey” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ: “ÇEŞME’DE EKMEK YİYEN, ÇEŞME’YE TAŞ KOYAN HER İNSAN ÇEŞMELİDİR”
Denizli, “Ben Çeşmeliyim, sen değilsin. Senin benden daha az söz hakkın yok. İster Ankaralı olur, ister Diyarbakırlı, ister Ağrılı, ister İstanbullu, ister Mardinli olur. Bana hiç fark etmez. Çeşme’de ekmek yiyen, Çeşme’ye taş koyan her insan Çeşmelidir. Nokta” dedi.

“Karaman’dan gelip hem Çeşme’nin hakkını en çok savunacağım, hem de sonra da İstanbullu bir ezik dikmiş gibi lanse edemezsiniz” ifadelerini kullanan Denizli, göreve geldiği ilk günden bu yana “mikro milliyetçilik” yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi.