Berivan KAYA/EGEDESONSÖZ- İzmir Bergama'da hayvan sağlığını tehdit eden mavi dil hastalığı nedeniyle 15 mahallede 40 gün süreyle karantina tedbiri uygulanmaya başlandı.

MHP'nin kongresinde dikkat çeken isim!
MHP'nin kongresinde dikkat çeken isim!
İçeriği Görüntüle

Bergama İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından mahalle muhtarlarına gönderilen bilgilendirmede, Yenikent Mahallesi'nde mavi dil hastalığı çıkışı olduğu bildirildi. Hastalığın yayılmasının önlenmesi amacıyla aralarında Yenikent'in de bulunduğu toplam 15 mahallede 40 gün süreyle karantina tedbiri uygulanacağı açıklandı. Kurfallı, Tekkedere, Aşağıkırıklar, Sağancı, Bozyerler, Ovacık, Çalıbahçe, Çamköy, Bozköy, Eğrigöl, Yenikent, Süleymanlı, Zeytindağ, Sarıdere, Kazıkbağları mahallelerinde hayvan giriş ve çıkışlarının durdurulduğu bildirildi.

AŞILAMA UYARISI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Selçuk Karakülçe, Tarım Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Selçuk Karakülçe açıklamasında, “Tarım Bakanlığının her zamankinden daha dikkatli olmasının gerektiği sinyalleri geldi. Bergama, Dikili’de yıllardır bu sorun yaşanıyor. Bu sorunun çözümü de uzman hekimlerince açık açık belirtildi. Aşılamanın yapılması gerekiyor. Hastalıkların nüksetmesinde görüyoruz ki bu süreç bir şekilde sekteye uğruyor ya da ihmal ediliyor” ifadelerine yer verdi.

BAKANLIK ALARMA GEÇMELİ
Geçtiğimiz yıl yaşanan sağ hastalığını hatırlatan Selçuk Karakülçe, “Geçen yıl şap hastalığından ciddi sıkıntılar çektik. Kütahya’da ve Denizli’de birçok pazarlar kapatıldı. Tarım Bakanlığı’nın ülkemizin dört bir tarafında alarma geçmesi lazım. Kurbanlık besi işi yapan insanların nakillerinin hızlandığı bir dönemde nakillerin kontrollü olması gerekiyor. Karantina sürelerine uyulup uyulmadığı üzerine sıkı takip yapılması lazım” diye konuştu.

ÜRETİCİYİ YOK ETMEYELİM
Karakülçe açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Salgın hastalıklar sezonuna girdik. Bakanlık alarm verip görevlerini harfi ile yerine getirmeli. Bu hastalıklar üretici emeğini heder ediyor. Üretici maliyet baskılarının altında ezilirken bir taraftan da hastalıklarla mücadele ediyor. Hayvanlarda yüzde 30’a kadar verim düşkünlüğü yaratıyor. Üretici kendi kaderiyle baş başa bırakırken bu şekilde de üreticiyi yok etmeyelim.”