Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyeli sayısını 2 milyon 935 bin 742 olarak açıkladı.

4 milyon 462 bin 56 nüfuslu İzmir’de ise Suriyeli sayısında azalma yaşandığı görüldü. Verilere göre; 20 Mayıs 2022’de 149 bin 839, 2 Şubat 2023’te 143 bin 957, 17 Mayıs 2023'te bu sayı 140 bin 031 olarak açıklandı. 27 Temmuz 2023 itibariyle geçici koruma altındakilerin sayısı 135 bin 702 idi. 31 Ekim 2024 itibariyle ise geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 115 bin 477 olarak açıklandı.

164005

YAKLAŞIK 35 BİNLİK AZALMA
2023’ün Temmuz ayından 2024’ün Ekim ayına kadar geçen süreçte Suriyeli sayısında yaklaşık 35 bin azalma olduğu görüldü.  İzmir; geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı açısından ilk 10 il arasında 9’uncu sırada yer aldı.

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, Suriyelilerin İzmir’den neden gittiğini Egedesonsöz’e anlattı.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Gümrük cezaları artırıldı Resmi Gazete'de yayımlandı: Gümrük cezaları artırıldı

‘SURİYELİLERE HER ŞEY İKİ KAT DAHA ZOR’
Ali, ekonomik krizden dolayı Türkiye’de hayatta kalmakta zorlandıklarını dile getirerek “Ekonomik kriz nedeniyle Suriyeliler ya Suriye’ye geri döndü ya da deniz yoluyla yeni arayışlara girdi. İş sıkıntısı, nefret suçu, barınma ve güvenlik sorunu yaşanıyor. Aileler mahvoluyor. Sadece İzmir’den bahsetmiyorum, bu durum ülkenin halinden kaynaklanıyor. Kiralar çok pahalı. Herkese pahalı… Sadece Suriyelilere değil, Türk vatandaşları da bundan şikayetçi. Suriyelilere her şey iki kat daha zor. Mahallelerde yüzde 20’lik bir Suriyeli sınırı var. Adres kaydını kapatıyorlar. Kapatan mahalleler ise kiralık ev anlamında en ucuz mahalleler olarak gözüküyor. Suriyeliler fakir olduğu için ucuz kiralık ev arıyor. Ev sahibi bunu fırsat bilip Suriyeli 2 bin TL kirada oturuyorsa kirayı 8 bin TL yapıyorlar .‘İster çık ister kal’ diyorlar. Aynı mahallede de başka ev bulamıyor. Diğer mahallelerde adres kayıt kapalı olduğu için çok sıkıntılar yaşanıyor. Bir kısmı diyor ki artık sokağa çadır atacağız. Suriyelilere nefret çoğaldı, güvensizlik hissi çok fazla. Kimlik kontrolü arttı. En ufak bir nedenle 1-2 saat kontrol sırasında kalıyorlar” dedi.

‘BELEDİYEDEN BİR YAKLAŞIM GÖRMÜYORUZ’
Yerel yönetimlerin kendilerine yönelik yaklaşımların olumsuz olduğunu aktaran Ali, “Öyle bir nefret var ki… Bazı liderler de bu nefreti yaratıyorlar. Özellikle siyasi partiler yaptıkları açıklamalarda bu nefreti yayıyor. Belediye nasıl yaklaşsın? Biz bir yaklaşım kendilerinden görmüyoruz. İzmir, muhalefet partisinde ama yine de Suriyelilere karşı olumlu bir yaklaşım görmüyoruz” şeklinde konuştu.