Yeşim YAVUZER-Dilara ESKİTOĞLU/EGEDESONSÖZ – Sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif alanlarda pek çok etkinliği ve organizasyonu kapsayan 'Bornova Homeros Festivali' dün akşam Mustafa Erdoğan yönetmenliğindeki 'Anadolu Ateşi' dans topluluğunun muhteşem performansıyla başladı.

Bornova Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen 'Bornova Homeros Festivali' 24 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında kentin birçok noktasında festival kapsamındaki etkinliklerle sürecek. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, festival açılışında İzmir'in ve Bornova'nın 8500 yıllık tarihinden söz ederek, 'Bornova, Homeros'un yaşam kentidir. Bu nedenle Homeros adını verdiğimiz bu uluslar arası festivalde buluştuk. Sivil toplum kuruluşlarımızın katkılarıyla hazırladığımız, çeşitli sergilerle, kültür sanat etkinlikleriyle, yarışmalarla, sportif faaliyetlerle ve oyunlarla sadece kentin tek bir merkezinde değil, birçok noktasında iki hafta boyunca sürecek bir festivaldir' dedi.



TÜRKİYE'NİN EN İYİ SEYİRCİSİ BURADA
Anadolu Ateşi'nin yaklaşık 3 saat süren 'Troya Dans Gösterisi'nin sonunda, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Mustafa Erdoğan'a plaket verdi. İzmir'de gösteri yapmanın kendileri için olağanüstü bir duygu olduğunu belirten Erdoğan, ' 'Anadolu Ateşi' iki projesiyle dünyayı gezmeye devam ediyor. Bugün burada yaklaşık 4 bin 700'üncü oyunu gerçekleştirdik. Aynı anda Antalya'da da bir oyunumuz vardı. Orada da 5 bin kişi izledi, burada 4 bin kişi var. İzmir'de olmak, İzmir'de gösteri yapmak bizim için olağanüstü bir duygu. Türkiye'nin en iyi seyircisi burada. Aldığımız alkışlar bunu kanıtlıyor. Homeros Festivali'nin bizimle başlaması da bizim için ayrı bir onur. Çünkü Homeros'un hikayesini bütün dünyaya anlatıyoruz' dedi. Troya Dans gösterisini önümüzdeki Haziran'da Meksika'da da sergileyeceklerini belirten Erdoğan, 'Şu an orada tanıtım yapılıyor. Troya ve Homeros ile ilgili bilgiler veriliyor. Haziran'da Meksika'da sonra Küba'da gösteri yapacağız' dedi.

'BARIŞ SÜRECENİ DESTEKLİYORUZ'
Çözüm süreciyle ilgili de açıklamada bulunan Erdoğan, barış sürecini desteklediklerini ve bunu her şekilde vurguladıklarını ifade ederek, 'Bu görkemli kültürleri yaratan halkların torunlarıyız, onlar bizim atalarımız. Anadolu'daki bütün milletler ne zaman birleştilerse dünyanın en büyüğü oldular. Hititlerde böyleydi, Selçuklu da böyleydi, Osmanlı da böyleydi ve Kuvayi Milliye de böyleydi. İnşallah bundan sonrada böyle olacak. Oyunumuzda vermek istediğimiz mesaj zaten bu. Bu süreci selamlıyorum ve destekliyorum' dedi.



ONUR ÖDÜLLERİ
Farklı dillerde yayınlanmış 30'u aşkın kitabı bulunan, Efes, Bergama, Datça, Fethiye gibi başlıca turizm merkezlerini en iyi anlatan yazar, Muğla ve İzmir kültürüne en fazla hizmet eden kişi unvanına layık görülen, Yılın Gazetecisi gibi sayısız ödül almış olan Prof. Dr. ŞadanGökovalı'ya onur ödülü takdim edildi. Gökovalı, ' 'Öğrencilerimden Mustafa Balbay, Yılmaz Özdil, Nedim Atilla, Atilla Sertel ve daha niceleri… Bu bayrağı benden alıp çağdaşlığa ve yarınki kuşaklara aktarıyor' dedi. Bornova ile ilgili çalışmalar yaparak bunları kitap halinde sunan Hasan Arıcan'a da Onur Ödülü verildi. Arıcan, Prof.Dr. Şadan Gökovalı ile beraber anıldığına çok sevindiğini belirtti.

Dünyaca ünlü yazar, tarihçi ve spiker olan Fikret Alan ise, Homeros'un İlyada destanından bir bölümü izleyicilere okudu.