HABERLER>TARIM
22 Ocak 2022 Cumartesi - 11:18

Ziraat Odası Başkanı Oray: Tarım alanlarını artık bize bırakın

İki Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımcıları bünyesinde barındıran Kemalpaşa’ya girişimcilerin ilgisinin devam ettiğini belirten Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Sanayiye karşı değiliz. Ancak yeni tarım arazilerinin sanayiye kurban edilmesine gönlümüz razı değil. Sadece sanayiyle değil, imarla, hobi bahçeleriyle topraklarımız elden gidiyor. Artık arazilerimizi bize bırakın” çağrısında bulundu

Ziraat Odası Başkanı Oray: Tarım alanlarını artık bize bırakın

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, bölgedeki verimli tarım arazilerinin sanayi, imar ve hobi bahçeleriyle giderek azaldığına dikkat çekti. Girişimcilerin, yeni fabrikalar açmak, tesisler kurmak için gözünü Kemalpaşa’ya diktiğini belirten Başkan Oray, “Tarım alanlarını artık bize bırakın” dedi.

KEMALPAŞA’DA TARIMIN DA OLDUĞU UNUTULMAMALI

Kemalpaşa’da 40 yıl içinde önemli bir sanayileşme hamlesi yaşandığını, halen de ilçe genelinde sanayi tesislerinin kurulduğunu hatırlatan Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Yatırımcılar, Kemalpaşa’yı tercih etmekte haklı. Çünkü coğrafi ve lojistik konumu ile gerçekten stratejik bir özellik taşıyor. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, Kemalpaşa, aynı zamanda çok değerli bir tarımlar üretim bölgesidir. Binlerce çiftçimizin içinde olduğu kanatlı sektöründen süt ve besi hayvancılığına, sebze ve meyve üretiminden arı yetiştiriciliğine kadar geniş bir tarımsal üretim çeşitliliğine sahibiz” diye konuştu. 700 bin dekar yüzölçüme sahip Kemalpaşa’nın tarım alanlarının 250 bin dekar dolayında olduğuna vurgu yapan Başkan Bülent Oray, şu değerlendirmeleri yaptı:

SANAYİ KURULUŞLARINA KARŞI DEĞİLİZ, ANCAK…

“İlçemizin yaklaşık yüzde 40'ı tarım alanlarından oluşmaktadır. Uzun yıllar boyunca yapılan bunca tahribata rağmen hâlâ tarımsal faaliyet Kemalpaşa ekonomisinin temel taşlarındandır. Binlerce küçük çiftçi ailesinin geçim kaynağı yine tarımsal üretimdir. Kemalpaşa çiftçisinin temsilcisi sıfatıyla şu uyarıyı yapmak istiyorum: Kemalpaşa ilçesinde sadece sanayi değil, aynı zamanda çok güçlü bir tarımsal potansiyel de mevcuttur. Bütün dünyada tarımın stratejik değeri her geçen gün daha iyi anlaşılırken, biz son derece verimli tarım topraklarımızı daha fazla israf edemeyiz. Buna kimsenin hakkı yok! Tarım arazilerimizi gözümüz gibi korumalıyız. Biz çiftçiler, hiçbir zaman sanayinin gelişmesine karşı olmadık ama sanayi mi yoksa tarım mı şeklindeki ikileme şiddetle karşı çıkıyoruz. Burada çözüm yalnızca sürdürülebilir tarım politikaları olmalıdır.”

BUGÜNE KADAR YETERİNCE TOPRAK KAYBETTİK, ARTIK KAYBETMEYELİM

Yeni kurulan sanayi tesislerinin ardından, konut ihtiyacı doğduğunu, devamında konutlar için yeni alanların imara açıldığını belirten Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanayiyle, imarla, hobi bahçeleriyle her geçen gün biraz daha tükeniyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60’ı ihracata gidiyor. Topraklarımız verimli. Sanayiye elbette karşı değiliz. İki büyük organize sanayi bölgesine sahip ilçeyiz. Yatırımlar yapılırken, tarım arazilerinin korunması gerektiğini söylüyoruz. KOSBİ’nin olduğu yer, kiraz bahçeleriyle doluydu. Kirazımız, şeftalimiz, yağlık zeytinlerimiz var. Bu güzel ürünlere kıymayalım. Devlet veya özel sektör tarafından buralara yatırımlar yapılıyor, istihdam yaratılıyor. Çok güzel. Ancak bunlar, planlı bir şekilde, tarımsal üretimi sekteye uğratmayacak şekilde yapılmalı. Bugüne kadar yeterince toprak kaybettik, artık bundan sonra kaybetmeyelim.”

 
Pınar Karşıyaka'nın rakibi Anadolu Efes
 
ABD'den gelen ilikle İzmir'de hayata tutundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin sebze fabrikası İzmir'de hasat yoğunluğu
Türkiye'nin sebze fabrikası İzmir'de hasat yoğunluğu
Pakdemirli Manisa'da çiftçilerle buluştu... 'Sizler için çalışıyoruz'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçinin artan girdi maliyetleri ...
Salgınla artışa geçen nar ihracatı, rekorunu yeniledi
Yeni tip koronavirüs salgınının başladığı 2020'de 126 milyon dolarla ihracat ...
 
Muhittin AKBEL yazdı… Türk ziraatında İzmir’in farkı!
Muhittin AKBEL yazdı… Türk ziraatında İzmir’in farkı!
İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer: Çoban ateşini yaktık
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Köy Koop Birliği çatısı altında ...
Torbalı'da yevmiye ücretlerine zam geldi!
İzmir'in Torbalı ilçesindeki mevsimlik tarım işçilerinin yevmiye ücretlerinin ...
 
Fındık ihracatında tarihi rekor
Türkiye'nin geçtiğimiz yıl 344 bin 370 ton fındık ihraç etti. Bu rakam ...
Neptün Soyer, TerraMadre'yi anlattı: İz bırakmak istiyoruz
İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği ...
Deneme amaçlı üretilmişti... 'Altın portakal'da hasat zamanı
Anavatanı Doğu Asya ve Çin olan, "altın portakal" olarak da bilinen kumkuatın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva