HABERLER>GÜNCEL
25 Ocak 2021 Pazartesi - 15:10

Ziraat Mühendisleri Odası'ndan o atamaya sert tepki: Bu, tarımı görmezden gelmek demektir

İzmir Büyükşehir Belediye Tunç Soyer'in Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı görevine ziraat mühendisi olmayan Şevket Meriç'in atanması sonrası İzmir Ziraat Mühendisleri Odası basın açıklamasında bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası ndan o atamaya sert tepki: Bu, tarımı görmezden gelmek demektir

EGEDESONSÖZ - Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, bir basın açıklaması yaparak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı görevine, mesleği ziraat mühendisliği olmayan Şevket Meriç'in atamasına tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi'nin, hem kent içindeki yeşil alanların, hem de tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı söz konusu kırsal mahallelere yönelik tarım ve kırsal kalkınma hizmetlerinin planlanması, organizasyonu, uygulanması ve denetlenmesi; bilgi, uzmanlık, tecrübe, kısacası ehliyeti ve liyakati gerektirdiğine vurgu yapılan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

TARIM PLANLANMASI VE YÖNETİLMESİ, MÜHENDİSLER TARAFINDAN YAPILIR
"Bu anlamda son günlerde gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na meslek formasyonu dışından yapılan atama meslektaşlarımızı, üyelerimizi ve odamızı son derece rahatsız etmiştir. Günümüzde Tarım bir hobi değil, çiftçiler tarafından yapılan ve tüm insanlara hizmet eden stratejik bir faaliyettir. Bu yüzden planlanması ve yönetilmesi de tarım eğitimi almış mühendisler tarafından yapılmalıdır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan “Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümleri ile Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın, sorumluluk sahası içerisinde yani il bütününde tüm tarımsal faaliyetler ile ilgili proje, işbirliği, destek ve iyileştirme işlemlerini yapacağı; ilimiz temelinde tarımsal üretimin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştireceği belirtilmektedir.

Söz konusu yönetmelikte tarif edilen görev, yetki ve sorumluluklar önce ehliyeti sonra da liyakati gerektirmektedir. Yönetmelikte tarif edilen işlerin planlanması, organizasyonu, uygulanması ve yönetimi için eğitim görenler ve sonunda da bu işin ehliyetini edinenler Ziraat Mühendisleridir. Bu ehliyete sahip olup, sorumluluk alabilecek liyakati taşıyan kurum içinde ve dışında; tecrübeli, yetkin ve uyum içinde çalışabilecek birçok meslektaşımız bulunmasına rağmen böyle bir tasarrufta bulunulmasını kabul edilemez buluyoruz. Bu çalışmaları yürütebilecek ehliyete sahip olan meslek formasyonu dışından, farklı uzmanlık alanlarından yapılan atamalar; projeleri ve işleri sekteye uğratacağı gibi, kendisine bağlı Şube Müdürlükleri ve buralarda çalışan Mühendisler ile aynı dili konuşamamayı ve mühendislik etik ve ilkelerine aykırı davranışları da beraberinde getirebilecektir."

ATAMAYI KİŞİSELLEŞTİRİP ÇİRKİN ÜSLUPLA YAPILAN ELEŞTİRİLERİ DE KINIYORUZ
"Bugüne kadar TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere birçok yerel yönetimle ortak çalışmalar yürüttük. Ancak bizler her şeyden önce mesleğimizin hak ettiği değeri söz konusu ortaklıkların önüne koyan ve meslektaşlarımızın haklarının savunucusu bir meslek odasıyız. Dolayısıyla daha önce oda olarak, yapılacak atamaya ilişkin düşüncelerimizi paylaşmamıza rağmen dikkate alınmamamız bundan sonraki süreçte İBB ile gündeme gelebilecek olası işbirliği konularında da motivasyonumuzu düşürecektir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm Türkiye tarafından çalışmaları dikkatle izlenen uygulamacı dairelerinden biri olan; merkezi yönetime bağlı Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yerel yönetimlerdeki karşılığı diyebileceğimiz, İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı görevine de tarımsal konularda eğitim almış, bilgi, deneyim ve mesleki formasyona sahip bir atamanın yapılması yönetimlerin sosyal belediyecilik sorumluluğudur.

Bu bağlamda, Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızı, atama ve görevlendirmelerin ehliyet ve liyakate dayalı yapılması ilkesine uygun davranmaya davet ediyoruz. Ayrıca basında ve sosyal medyada yer alan söz konusu atamayı kişiselleştirerek ve son derece çirkin bir üslupla yapılan eleştirileri de kınıyor ve desteklemediğimizin altını çizmek istiyoruz. Ziraat Mühendislerini görmezden gelmek, tarımı görmezden gelmektir."

 
İzmir'de özel düzenekli zehir tacirleri yakalandı!
 
Federasyon Başkanı Yenice: Lokantacılık sektörü karanlık bir tünelde
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şükrü Altınova 27 Ocak 2021 Çarşamba 21:52

Bilimi ve liyakati önceleyen bir partinin belediye başkanından beklenmeyen davranış.Kınıyorun

Yorumu oyla      2      3  
Müh. 26 Ocak 2021 Salı 15:35

Tarım bakanın ziraat mühendisi olmadığı bir ülkede takıldıkları şeye bak

Yorumu oyla      2      3  
private35 26 Ocak 2021 Salı 09:51

Oda başkanı haklı. değiştirilsin.liyakat ön planda olmalı.

Yorumu oyla      2      3  
Yalçın KÖKCÜ 26 Ocak 2021 Salı 06:44

Öncelikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanın bu kararından dönmesi lazım,yoksa diğer siyasi partinin yaptıklarından farkımız kalmaz.Işi ehline verirsek daha iyi olur.Oda başkanım sözlerine katılıyorum.

Yorumu oyla      3      3  
Dila 26 Ocak 2021 Salı 01:50

O kadar ziraat teknikeri ve mühendisi atama bekliyor haksızlık yapıp bu insanları başa getirmek ne oluyor hakkımız haram zıkkım olsun cidden okul yok öğretmen atanır kimse ziraatçi yi düşünmez

Yorumu oyla      3      3  
İsimsiz 25 Ocak 2021 Pazartesi 18:19

Şevket beyden önce daire başkanlıklarında oturan akp li ve mhp liler sorgulanmalıdır

Yorumu oyla      3      3  
TC misafir 25 Ocak 2021 Pazartesi 17:26

Oda başkanı kesinlikle haklı. Ziraat mühendisi olmayanın böyle bir dairenin başkanlığına getirilmesi yanlış. Son zamanlarda hep mevcut genel iktidarı yaptıkları liyakat dışı atamalarla eleştirdik, peki eleştirdiğimiz şeyi neden bizler yapıyoruz? Bir işi layığıyla ehli yapmalıdır nokta

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de özel düzenekli zehir tacirleri yakalandı!
İzmir'de Hint keneviri yetiştirmek için evlerin odalarına ve kıyafet dolabına ...
CHP İzmir'den PTT çalışanlarına destek: 'Sendikal hak engellenemez'
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Yönetimi, sendikaya üye oldukları iddiası ...
Minik oğluna kalp için Balıkesir'den İzmir'e geldiler
Doğuştan kalp hastası 4 yaşındaki oğlunun tedavisi için Balıkesir'den ...
 
Çavuşoğlu'ndan kaçırılan gemiyle ilgili açıklamalar
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Gemi şu anda limana yanaştı. Gemide güvenlikle ...
Uludağ'da korona partisi: Ne maske ne mesafe!
Bursa Uludağ'da bulunan oteller geçen hafta sonu tatilcilerle dolarken, ...
80 yaş ve üzerine aşı bugün başlıyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bilim Kurulumuzun önerisiyle bugün itibarıyla ...
 
İzmir'de bir mahalle sokak hayvanlarını zehirleyenleri arıyor!
Bornova ilçesinde belli noktalara bırakılan etlerden yiyen sokak hayvanlarının ...
İzmir'deki mafya tipi cinayet 170 gün sonra aydınlandı
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde aracının önü çalı konularak kesilen 36 yaşındaki ...
Aynı binada 3 günde 8 kez yangın çıktı!
Ordu’nun Altınordu ilçesinde 6 katlı binanın boş dairelerinde 3 günde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Dön evine bitsin bu çile' demek yeter mi?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Uzlaşma, akıl ve kızıl düve üzerine!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva