HABERLER>GÜNCEL
24 Eylül 2020 Perşembe - 09:26

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türk: İnciraltı’na şerh koyduk çünkü...

İl Toprak Koruma Kurulu'nun İnciraltı planlamasının önünü açacak olan "Burası tarım alanı olmaktan çıkmıştır" yönündeki kararının altına şerh koyan Başkan Tevfik Türk, "Mahkeme, burasının tarım arazisi olduğu yönünde gerekçeli kararı var. İl Tarım Müdürlüğü, daha bu yıl içerisinde 'Burası, mutlak tarım arazisidir' görüşünü tekrarlıyor. Bunlara rağmen alanın tarım dışı kullanımı doğru olmaz. Bu nedenle şerh koyduk" açıklamasında bulundu

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türk: İnciraltı’na şerh koyduk çünkü...

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İnciraltı'nın planlanması konusunda gerekli olan adımlardan biri daha atıldı, İl Toprak Koruma Kurulu, İnciraltı'nın tarım alanı olmadığı yönünde karar alarak, sağlık turizmi ve termal tesislerin önünü açtı. Ancak bu karara, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi şerh koydu. Kurulda yer alan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, karara neden şerh koyduğunu, Egedesonsöz'e anlattı.

MAHKEME: BÖLGENİN POTANSİYEL ÜRÜN YELPAZESİ ÇOK GENİŞ
Şerh kararını, gerekçeleriyle birlikte yazılı olarak kurula ilettiklerini belirten Başkan Türk, süreç hakkında, "2012 yılına ait bir mahkeme kararı var. Bu konu 2010 yılında Toprak Koruma Kurulu'na gelmiş. Kurul, turizm amaçlı plan yapılmasına izin vermiş. O zaman Ziraat Mühendisleri Odası dava açıyor. Gerekçe olarak da, 'Burası tarım arazisidir ve alternatif alan aranmamıştır' diyor. Mahkeme, söz konusu arazinin tarım alanı olduğunu tespit ediyor ve Toprak Koruma Kurulu'nun aldığı kararı iptal ediyor" bilgisini verdi.

Mahkemenin gerekçeleri kararıyla ilgili kararına dikkat çeken Başkan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mahkeme, gerekçeli kararında, bölgenin potansiyel ürün yelpazesinin çok yüksek olduğunu öngörüyor. Ayrıca, bu bölgede yer alan özellikle sera tarımsal kullanımıyla, uluslararası rağbet gören iyi tarım uygulamalarıyla daha fazla gelir elde edilebileceğine vurgu yapıyor. Bilirkişi raporunu, aynen kabul ederken, 5403 sayılı Toprak Koruma Kanununa göre, mutlak korunması gereken birinci, ikinci sınıf tarım arazisi olduğu, aktif tarıma halen hizmet vermesi, ekonomik ve istihdam açısından olduğu kadar, üretim açısından da ekonomik önem taşıdığını belirtiyor. İncelenen üzerinde turizmin, kamu yararı olduğuna yönelik alınan bir kararın dayanağının olmadığına dikkat çekiyor. Mahkeme, bölgede termal turizmin zaten mevcut olmaduğunu, planlama için öne sürülen İnciraltı alanının da tarımsal ve doğal potansiyeliyle hem görsel hem de arazi kullanımı açısından farklı bir boyutunun olması nedeniyle, bunun da aslında geri bölgede (Kaya Otel, Balçova Termal Otel) yapılan turizm açısından da bir çeşitlilik yaratmakta olduğunu, yani turizmi desteklediğini kabul etmiş."

PEKİ BİZ NEDEN ŞERH KOYDUK?
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, İl Toprak Koruma Kurulu'nun İnciraltı için aldığı karara, hangi gerekçelerle şerh koyduklarını ise şu sözlerle dile getirdi:

"Mahkeme bunları söylüyoruz. Biz de Ziraat Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki, İnciraltı'nın tarım alanı olduğuna dair mahkeme kararı var. Burası, mahkeme tarafından da tarım alanı olarak tescil edilmiş. Artı, Tarım İl Müdürlüğü, bu alan için 'Mutlak tarım arazisi' olarak kabul etmiş. Hem de 2020 yılı içerisinde...  Tekrar başvuru oluyor, dosya yeniden Toprak Koruma Kurulu'na geliyor. Tarım İl Müdürlüğü, aynı yer için bir kez daha görüşünü tekrarlıyor, 'Burası, mutlak tarım arazisidir' diyor. Karşımıza, turizm amaçlı yada koruma amaçlı imar planı çıkıyor. Bu tür uygulamaların yapılacağı alternatif alanların bulunduğu gerçeğinden yola çıkarak, karara şerh koyduk. Sonuçta burası, bir tarım alanı. Yöre insanı, arazinin eskiden tarım alanı olduğunu ancak eski özelliğini yitirdiğini söylüyor. İyi, güzel de... Bu aşama devreye giren Anayasa'nın 45. maddesi ve 5403 Sayılı Toprak Koruma Kanunu, devlete, tarım arazilerini korumasını, iyileştirmesini, bozulan arazileri ıslah etmesini emrediyor. O zaman şunu sorgulamak gerekiyor: 2012 yılında çıkan mahkeme kararından bugüne dek, arazinin tarım özelliğinin yitirmesine izin veren valisinden belediye başkanına, kişilerden kamu kuruluşlarına kadar kimlerin ihmali varsa, irdelenmesi gerekiyor. Kaldı ki, bölgenin su sorunu, ıslah yöntemleriyle pekala iyileştirilebilir ve yüksek tarımsal üretim potansiyeline tekrar kavuşturulabilir."

İMAR PLANI YAPILACAK DİYE HALKA UMUT VERMİŞLER
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, sözlerini şu iddialarla bitirdi: "Orada arazisi olan vatandaşlar da, politikacılar da, kamu da, burasının tarım arazisi olduğunu pekala biliyor. Ne yazık ki yöre insanına yıllardır, imar planı yapılacak, buralar değer kazanacak, diye umut vermişler. İmar planının bunca yıldır yapılmamış olmasının altında, bu gerçek yatıyor. Kurulun İnciraltı için verdiği kararı, ilgili kurullarımızda görüşeceğiz. Gerekirse, yine dava açabiliriz."

 
Bornova’ya 100.000 metrekare kilit parke taşı
 
Salihli’deki olaylı ‘biyogaz’ tesisi için ‘acil’ karar!
YORUMLAR
Toplam 29 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 25 Eylül 2020 Cuma 00:52

Şu, yeşil alan olarak "kent ormanı var" diyenler teleferiğe çıkıp bir baksınlar o alanda kent ormanının devede kulak kaldığını rahatlıkla göreceklerdir o kadar yeşil alan bu kente yetmez.Tarım arazilerinin imara açılması gibi bir şart yoktur, kentin her yerini betonla doldurmak her yere bina yapmak gibi bir şart da yoktur bırakın şehir nefes alsın bu ne napolyon tutumudur sanırsınız ki tüm servetleri ellerinden alınmış. Ot yetişmiyor diyorlar ama okaliptüsler boy boy hologram mı o ağaçlar? daha 2-3 sene önce atıyla tarlasını süren çiftçinin haberi yapıldı bu sitede demek ki istenince tarım yapılabiliyormuş. Hasan Tahsin Kocabaşın bir yerel kanalımızda yıllar önce yaptığı bir program vardı değerli Nedim Atilla da o üçlünün bir parçasıydı sanırım Fikri Firar idi programın adı, çok net hatırlıyorum ki o zaman bazı kişilerin burada tarım yapılamadığını göstermek adına ağaçları bilerek kuruttuğunu ifade etmişlerdi şimdi bakıyorum burada bu algıyı yerleştirmeye çalışanlar mevcut, ben de şunu söylüyorum açın uydu görüntüsünü bakın ot bile yetişmiyor denen inciraltı bölgesine ot var mı yok mu? gözlerinizle görün.

Yorumu oyla      2      3  
basri oyuncuoğulları 24 Eylül 2020 Perşembe 21:04

İyi ki Tevfik Turk var.İzmirin Tevfik Turklere daha cok htiyacı var.Ziraat muhendisleri çok doğru bir secim yaptıklarının farkındalar

Yorumu oyla      2      3  
Tabi tabi... 24 Eylül 2020 Perşembe 20:08

Sayın başkan buyrun 5000 metrekareyi gelin koruyun,elvirişli hale getirin, bizimle beraber ekim yapın, hasat edin sonra da beraber satalım kazanabilirsek, sizlerle beraber sevinelim... Yahu otoban geçiyor, heryer toz duman, su borlu, toprak bitik kimi neyi koruyorsun.??? Kaçak yapı dolu, garip satmış zengin almış, kim neyi düzelticek??? 3 tarafı, yüksek katlı avm olmuş, burası şeytan üçgeni gibi kaldı arada. Nerede bunun adaleti??? Allah haklının yanında olsun inşallah......

Yorumu oyla      2      3  
Mustafa kaya 24 Eylül 2020 Perşembe 18:03

Burda nefes alıyoruz diyen arkadaşa yazıyorum. Başkasının ciğeriyle nefes almak nerde görülmüş. Burası kamulaştırılır,bedelini İzmir’li öder.Nefesmi alır spormu yapar onu bilemem. o şerh koyan başkana da selam söyleyin,buradan çıkan mandalini sakın yemesin 15 günde bir ilaç atılıyor.Hepsi hastalıklı.Etrafta bukadar düğün salonu yapılırken,Çeşme otoyolu geçerken akılları nerdeydi...

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 24 Eylül 2020 Perşembe 17:04

Bak bir sonraki haberde Arsa sahibi oldugunu iddia eden bir kişi %40-45 civarı arsalarından hibe edeceklerini yazıyor. Yazık adamları imar uğruna kandırmışlar. resmen arsalarınızdan pay verin bakanlıktan özel izinle imara açalım demişler . başka bir şey değil.

Yorumu oyla      2      3  
arazi sahipleri 24 Eylül 2020 Perşembe 16:44

çırpınıyor.Aileden kalmış arazilerini ranta çevirecek para kazanacaklar.Kaç kişi ,diyelim bin kişi,dörtle çarp dörtbin kişi hadi benden de bin kişi etti beş bin.İzmirin nüfusu 4,5 milyon,merkezi 2 milyon.Dört bin kişi az biraz para kazanacak diye ikimilyonun heran kullanabileceği nefes alabileceği ormana dönüşebilir(bu arada borlu su var ama yeşile terkedilecek diye bu arkadaşlar övünüyor) Borlu su varsa ağaçlar nasıl yaşıyor anlamış ta değilim.Nitelikli tarım arazisine dönüşebilir,israil çölde bile domates yetiştiriyor.Yatırım yapılır dönüştürülür.Zaten orada tarım yapılsın isteyen de yok.Benim izmirli olarak istediğim tek nefes alacak yerimizin biran önce kamulaştılıp kent ormanına ilave edilmesidir. Kişiler umurumda,onlara değerine göre belli bir kamulaştırma bedeli ödenir.Konu kapanır. Şu yapılırken,bu yapılırken neredeydiniz mantığı kadar saçma bir mantık olamaz,o dönenlerde yapılmadıysa bu dönem yapılır muhalefet,osman kibarın İzmiri mahvettiği yıllarda biz çocuktuk gençtik şimdi aynı kafa yapısına karşı koymayacakmıyız yani? inciraltı avm lere betona gömülürse buna karşı çıkmayanlara hoş bakmayacağım

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 24 Eylül 2020 Perşembe 15:52

Sanırım göl, dere ... kuruduysa beton dökmek en mantıklı hakaret

Yorumu oyla      4      4  
Bülent ışık 24 Eylül 2020 Perşembe 14:23

Bir yorumcu Karabağlar imara açılırken neredeydin diye sormuş oda başkanına. Ben 61 yaşındayım ve Izmır doğumluyum Karabağlar'da tarım arazisi olduğunu görmedim.

Yorumu oyla      9      6  
İnciraltı mağduru 24 Eylül 2020 Perşembe 13:44

Sayın Z.B evet dedelerimiz Inciraltındaki topraklarımızı narenciye yetiştirmek için almış topraklar verimliyken portakal yetiştirdik ama ne yazıkki 15 sene önce alttan geçen borlu kaynar su bir gecede 850 ağacı yaktı kömürleştirdi topraklarimızda hiçbir şey yetişmiyor yıllardır atıl vaziyette .Sizin toprak sahiplerine rant sağlayacaksınız dediğiniz yerlerde şu anda başkaları rant sağlıyor. Plan yapılırsa rant ortadan kalkar Toprak sahiplerinden çok İzmir ve İzmirliler kazanır

Yorumu oyla      5      6  
Ercan 24 Eylül 2020 Perşembe 13:41

inciralti arazi sahipleri ben daha geçen gün burdan uyardım.Bu bölge zor bir bölge.Siz once dernek başkanımıza kızın.Medyatik olmak duruma gore bazen yarardan çok zarar getirir.Basta izmir büyük sehir belediyesini devre disi birakan bu bölge ile ilgili toplantıyı sanki çözüme çok yakınız anlamina gelen demeçler verirsen burdan çözüm falan çıkmaz.Uzun yıllar sürüncemede kalmaya devam eder. Hic kızmayın buraya karsi dava daha çok açılır eger is plan aşamasına gelirse.Hos bırakın planı daha tarım alanı vasfı olarak görülüyor bolge.Daha yolun başında bile değilsiniz Kent ormanını bile yapilasmaya açan plan yapan zihniywtle yola çıkmaya çalışmak zaten en büyük hata.

Yorumu oyla      7      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şırnak'ta 4 terörist etkisiz hale getirildi
İçişleri Bakanlığından, Yıldırım-1 Operasyonu kapsamında Şırnak'ın Beytüşşebap ...
İzmir'de polis takibine takip! 'Arabada karım var' dedi...
İzmir'de, polis kontrolünden kaçan içerisinde biri kadın, 2 kişinin bulunduğu ...
Hayali öğrenciyle milyonluk vurgun!
Kahramanmaraş'ta sahte evrakla yaklaşık bir milyon liralık haksız kazanç ...
 
Rüşvet diyalogları: Taksit parası çıksın yeter
Edirne İpsala Gümrük Müdürü Mustafa Kemal Mısırlıoğlu dahil 18 kişiye ...
6 üniversiteye yeni rektör atandı
Gaziantep Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, ...
Karantinadan kaçana hapis cezası geliyor!
Artan vaka sayıları yeni toplumsal önlemleri gündeme getirdi. Kesilecek ...
 
İzmir Çevreyolu'nda kaza: Her yer hurda!
İzmir'in Bornova ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan hurda yüklü ...
İzmir'de marangoz atölyesinde korkutan yangın!
İzmir'in Bornova ilçesinde marangoz atölyesinde çıkan yangın, itfaiyenin ...
Marangoz atölyesi yangında küle döndü!
Bornova ilçesinde marangoz atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva