HABERLER>SAĞLIK
5 Eylül 2011 Pazartesi - 09:53

Zeytin ve incirle gelen umut

Ege'nin en önemli tarım ürünleri olan zeytin ve incir yaprağından elde edilen bakterinin, patojen seviyesini çok kısa sürede sıfıra indirdiği ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı kullanılabileceği ortaya çıkarıldı.

Zeytin ve incirle gelen umut

AYDIN - Aydın'da kurulu Mucit İş Adamları Platformu'nun (MÜTİAP) zeytin ve incir yaprağı kullanarak geliştirdiği, 100 mg'de 63 milyar patojeni (zararlı bakteri) aynı anda yok eden faydalı bakteri heyecan yarattı. Son derece güçlü yapısı olan bakterinin kanser, şeker ve sedef hastalıklarının tedavisinde kullanılabilmesi için çalışmalar başlatıldı. Amansız hastalıkla pençeleşen kişilere umut olabileceği ifade edilen bakteri ile ilgili rapor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderildi.
 
10 KİŞİLİK EKİP
Aydın'da iki yıl önce kurulan Mucit İş Adamları Platformu (MÜTİAP) heyecan yaratan bir buluşla gündeme oturdu. Platform bünyesindeki 10 kişilik uzman ekip, gıda araştırmaları yaparken, Ege'nin zeytin ve incir yaprağından aynı anda 100 mg'de 63 milyar patojeni yok edebilen faydalı bir bakteri üretti.
 
KAYITLARA GEÇTİ
Isparta'ta bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. H. Turgut Şahin öncülüğünde ve çok sayıda bilimadamının katkısıyla Aydın Ticaret Borsası Laboratuvarı'nda üretilen bakteri kayıtlara da geçti.
TÜBİTAK'ın ithal ettiklerinden 100 kat daha güçlü olduğu belirtilen bakterinin geliştirilirse kanser, şeker ve sedef gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği öne sürüldü. Amansız hastalıkla pençeleşen kişilere umut olabilecek bakterinin mimarlarından MUTİAP Projebank Genel Koordinatörü Hakan Başlık, iddialı konuştu.
 
YANLIŞLIKLA ÇIKTI
Başlık, "MUTİAP TRX" adını verdikleri bakterinin patojen seviyesini çok kısa sürede sıfıra indirdiğini, bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.
Durumun Türkiye'nin ilk akredite laboratuvarı olan Aydın Ticaret Borsası Laboratuvarı'nca da belgelendiğini aktaran Hakan Başlık, "Bakterinin önce 250 milyon, ardından sırasıyla 1 milyar, 10 milyar ve 20 milyar patojeni aynı anda yok ettiğini saptadık. Sonrasında ise miktarı 2 kat yerine yanlışlıkla 20 kattan fazla artırınca bu kez bakterinin 63 milyar patojeni yok ettiğini gördük. Şaşkınlığımızı gizleyemedik" dedi.
 
88 SEKTÖR
Yıllarca uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak kabul edilen zeytin ile incirin yaprağından elde edilen bu ürünü, tam olarak tedavisi mümkün olmayan kanser, şeker ve sedef gibi hastalıkların tedavisinde kullanabilmek için çalışmalara farklı bir boyut kattıklarını anlatan Başlık, "Sağlık sektörü başta olmak 88 sektörün de ana hammaddesini oluşturması beklenen bu bakteri, UV (güneş ışınlarını) kırıcı bir etkiye de sahip. Bununla tüm zararlı bakteriler, virüsler ve mantarlar ile mücadele etmek mümkün" diye konuştu.
Başlık, bu bakteriyle ilgili hazırladıkları son derece kapsamlı dosyayı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na teslim ettiklerini bildirdi.
 
BAŞBAKAN'A PROJE
Bakan Eroğlu'nun bugüne kadar TÜBİTAK tarafından ithal edilmek durumunda kalınan bakteri ile yakından ilgilendiğini anlatan Başlık, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan konuyla ilgili randevu talep ettiklerini, kapsamlı raporlar içeren dosyayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da gönderdiklerini kaydetti. Başlık, "Çalışmalarımıza değer verilir ve geliştirilirse Türkiye'nin bilim çevrelerinde prestiji artar. Belki kanser, şeker ve sedef gibi amansız hastalıklara da çare bulunur. Özellikle bu hastalıkların tedavisi konusunda çok umutluyuz" dedi.
 
ÇALIŞMALARI İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ YÜRÜTECEK
Bu arada, heyecan yaratan bakteriyle ilgili çalışmaların artık Türkiye'nin en büyük teknokentinin bulunduğu İstanbul Özel Aydın Üniversitesi'nde, Gıda Mühendisleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu öncülüğünde yürüteleceği, MÜTİAP'ın da İstanbul'a taşınacağı açıklandı. Ayrıca, bakterinin seri üretimine dönük de bazı ilaç firmalarından teklif geldiği bildirildi.
 
PROF. BİRİNCİOĞLU TEMKİNLİ KONUŞTU
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, heyecan yaratan bakteriye temkinli yaklaştı. Bu çalışmaların daha önce kendisine de anlatıldığını, ancak araştırmaların detayına inilmesi gerektiğini vurgulayan Birincioğlu, "Bitkisel özlü güçlü bir dezenfektan elde edildiği söyleniyor. Sonuçta ortada bir çalışma var. Bu arkadaşlara başarılar diliyorum. Umarım çalışmalar bilimsel çerçeveye oturtulup detaylandırılır" dedi.
 
"AYDINLI OLARAK ONUR DUYARIM"
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) eski Rektörü ve CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, "MÜTİAP bizden araştırma konusunda destek istemişti. Onları SDÜ Orman Mühendisliği Bölümü'ndeki arkadaşlara yönlendirdik. Birlikte çalıştılar. Ortaya böyle bir çalışma koymuşlar. Ben bilimsel verilere göre düşünen bir bilim adamıyım. Anlatılan konu benim alanım olmadığı için değerlendirme yapmam güç. Fakat ortada böyle değerli bir çalışma varsa ve kanıtlarsa bunu Aydınlı bir arkadaşımızın yapmasından onur duyarım" diye konuştu. (Kazım Yörükce/Yeniasır)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanser tedavisinde yeni umut
Kanser hastalarına tek dozda enjekte edilen genetiği değiştirilmiş bir ...
Çavdar ekmeği tok tutuyor
Çavdar kaynaklı yüksek-lifli kahvaltı yapmak doygunluk hissini artırıyor. ...
Cinsel danışma hattına en çok sorulanlar
Avrupa Cinsel Sağlık Birliği (ESDA) Başkanı İrem Hattat, Cinsel Sağlık ...
 
‘Alo telefonum çalışıyor mu?’
112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi'ne 2011 yılının ilk ...
Kelliğin çaresi bulundu mu?
Yale Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, derideki yağ hücreleri, ...
Beş Türk'ten biri ‘sorunlu’
Bakanlık Türkiye'nin psikoloji haritasını çıkardı. 5 kişiden birinin ruhsal ...
 
‘3 kişiden biri şişman, biri de kilolu’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ halkın üçte birinin şişman, üçte birinin kilolu ...
İzmir sağlıkta çağ atlayacak
Türkiye’deki sağlık alanında içinde ayrı bir yeri olan İzmir, yüzlerce ...
Kalp ve tansiyon hastalarına bayram uyarısı
İstanbul Üniversiteleri (İÜ) Hastaneleri Tıbbı Direktörü ve İstanbul Tıp ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva