HABERLER>EKONOMİ
21 Ekim 2019 Pazartesi - 10:07

Zehirli ürünler sokakta ve raflarda 5 TL!

Bakanlığın ‘hileli ürünler' listesinde bulunan ve ölümcül olabilecek "sildenafil” maddesi ihtiva eden cinsel gücü artırıcı macun ve haplar özellikle tekel bayilerinin ön raflarını dolduruyor. Tekel bayileri de eczacı gibi ürünler hakkında önerilerde bulunuyor.

Zehirli ürünler sokakta ve raflarda 5 TL!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yapılan denetimler kapsamında taklit-tağşiş yapılan gıda ürünlerinin listesini geçtiğimiz hafta yayınladı.

Listede halkın sağlığını tehlikeye atan firmaların ve ürünün adı, markalar ve tespit edilen yabancı madde kamuoyu ile paylaşıldı.

Kanatlı hayvan etinden domuz etine, cinsel gücü artırıcı içeceklerden, çikolata ve haplara kadar birçok üründe ölüme sebebiyet veren 'sildenafil' ve 'sibutramin' ilaç etken maddeleri tespit edildi. İhbarlar veya denetimler kapsamında yakalanan bu ürünleri satan işletmelere para cezası uygulandı. Sahte ürünler ise toplatılıp imha edildi.

Listede geçtiğimiz yıllarda da yer alan Hilti, Festal çikolata, Nitro Max Gold enerji içecekleri bu sene de bulundu. Yüksek oranda ve bilinçsizce kullanımı ile ölüme kadar yan etkilere sahip olan bu sahte-kaçak ürünlerin, denetimlere rağmen tekel bayilerinde, bakkallarda, sokak aralarında satışları yapılıyor.

'HER YERDE SATILIYOR"
Milliyet gazetesinden Cihat Aslan, satışı yasak olan bu ürünlerin satıldığı İstanbul'un Esenler, Fatih, Aksaray, Beyoğlu, Sarıyer ve Kadıköy ilçelerinde tekel bayilerini, bakkalları gezdi. Özellikle kolay ulaşılabilen Hilti, Kamagra, Festal gibi cinsel içerikli sahte ilaçların satışların da patlama yaşandığı görüldü.

Haberde şu bilgiler yer aldı: "Bu kapsamda ilk durağımız Esenler Karabayır oldu. Burada girdiğimiz tekel bayisinin işletmecisi özellikle Hilti'nin tüketiciler tarafından çok tercih edildiğini belirterek “Hilti hem ucuz hem etkili. Bizde de vardı, ama bitti. Bu ürünleri her bakkal satıyor" ifadelerini kullandı.

PAKETİ 45 TL 
Fatih ve Laleli'de de bulunan tekellerde de durum aynı. Bakanlığın yayınladığı listede yer alan 'Festal' isimli çikolata tekel bayilerinde en ön raflarda yer alıyor. Denetim korkusuna aldırmayan ve ürünleri saklama gereği bile duymayan satıcılar, soru sorduğumuzda tercih edilen sahte ilaçların etkisini anlatmaya başlıyor.

Beyoğlu'nda uğradığımız bakkal ve tekellerde ise Hilti ve Kamagra jeli daha çok rağbet görüyor. 2017 yılında 100 miligramlık Kamagra yapılan denetimlerde, ilaç gibi lanse edilerek piyasaya sürülen 73 sahte-kaçak ürün arasında bulunmuştu. Jelin etkisinin yüksek olduğunu belirten satıcı, içerisinde 7 paket olan jeli 45 TL'ye satıyor. Tekli paket istediğimizde ise jele sadece 5 TL ödedik. 

TEZGAHLARDA SATILIYOR
Aksaray ve Tahtakale'de ise durum biraz daha farklı. İki bölgede tekel bayilerinin yanı sıra sokak aralarında kaldırımlara kurulan tezgâhlarda bu ürünlere rastlayabiliyorsunuz. Yan yana dizilen tezgâhlarda en çok 2017 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklı ürünler listesine alınan Cobra 130 tablet, Lacoste 120 tablet, Lion-125 gibi haplar bulunuyor. Burada bulunduğumuz sürede satılan ürünlere özellikle yaşlı kesimin rağbet gösterdiğini gözledik. Yanına yanaştığımız ve tehlikesini sorduğumuz ilaçlarla ilgili satıcılar, hapların eczane malı olduğunu ve etkisinin yüksek olduğunu iddia etti. Kutu halinde ve tekli olarak da satılan haplar 20 TL'den başlayarak 100 TL'ye kadar çıkabiliyor. 

TERCİHLER HİLTİ'DEN YANA
Sarıyer'de de girdiğimiz ilk tekel bayinde Hilti, Nitro ginseng gazlı içecek, Bufalo çikolata, Buzzer enerji içeceği gibi cinsel içerikli ürünler yer alıyor. Büfe sahibi 15 TL fiyatıyla ürünler arasında en çok Hilti'nin tercih edildiğini söyledi. Ayrıca satici, Bufalo çikolatanın ise tadini beğenmeyen iki müşterinin kendisine şikayetle geldiğini ifade etti. Anadolu Yakası'nda ise Kadıköy'de uğradığımız tekel bayilerinde Hilti, Festal ve Kamagra gibi ürünler tercih edilirken, Q7 isimli çikolata da raflarda yer alıyor. 

 
Nazilli'de bıçaklı kavga: 2 ağır yaralı 
 
AK Partili Nasır, Karadenizli STK temsilcileriyle buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Harekata İzmir esnafı desteği: 10 bin boyoz Mehmetçiğe
İzmir'deki Boyoz ve Börek Sanatkarları Derneği üyeleri, Barış Pınarı Harekatı'ndaki ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 5,79 TL; Euro 6,46 TL'den işlem görüyor.
Merkez Bankası anketinde enflasyon beklentisi geriledi
Merkez Bankası Beklenti Anketi'ne göre, yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde ...
 
İzmir’in yanardağı kapatıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi daha önce dört kez yangın çıkan Aliağa’daki ...
Mahkemeden booking.com kararı
Türkiye'deki faaliyetleri tedbiren durdurulan booking.com'a Türkiye Seyahat ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, Türkiye ile ABD'nin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki operasyon için ...
 
ABD ve Türkiye anlaştı, dolar sert düştü!
Türkiye ile ABD heyetinin Suriye konusundaki görüşmeleri sonrası dolarda ...
TBMM'de bütçe maratonu başlıyor
2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin bugün TBMM'ye sunulacak.
Varlık Fonu Başkanı: Varlık Fonu’nu ailem de anlamadı
Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) bağımsız denetim raporları, kurulduğu 2016 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva