HABERLER>GÜNCEL
20 Mayıs 2020 Çarşamba - 17:04

Yurdışından gelenlerle ilgili yeni karar!

Yurtdışından planlı uçuşlarla toplu olarak gelecek kişiler için uygulama esasları, Sağlık Bakanlığınca belirlendi. Covid-19 salgınına ilişkin normalleşme süreci kapsamında, yurtdışından planlı uçuşlarla gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonları artık Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında yapılmayacak, kişilerin havaalanlarında yapılan muayeneleri sonrasında, izolasyonları ve izlemleri evde yapılacak.

Yurdışından gelenlerle ilgili yeni karar!

Sağlık Bakanlığınca, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını kapsamında yurtdışından planlı uçuşlarla ülkeye gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonlarının, artık Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yapılmayacağı kişilerin havaalanlarında yapılan muayeneleri sonrasında evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağı bildirildi.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, "Yurtdışından Planlı Uçuşlar İle Toplu Olarak Gelen Kişilere Yönelik Uygulamalar" başlıklı resmi yazı, İçişleri ile Dışişleri Bakanlıklarına, Türkiye Hudut Ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğüne ve tüm valiliklere gönderildi.

Resmi yazıda, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeler ile yurtdışından Türkiye'ye, Türk vatandaşlarının girişlerine izin verildiği ve bu kişilerin ülkeye girişleri sırasında yapılacak çalışmaların belirlendiği, uygulamaya konulduğu ifade edildi. Bu kapsamda yurtdışından planlı uçuşlarla gelen kişilerin Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlara alınarak izole edildiği ve izlemlerinin gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

Türkiye'de yeni normalleşme süreci içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 18 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrasında yurtdışından planlı uçuşlar ile gelecek vatandaşlara dair uygulamaların düzenlendiği belirtildi.

Yazıda, "Yurtdışından planlı uçuşlarla gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonları artık KYK yurtlarında yapılmayacağına, kişilerin hava alanlarında yapılan muayeneleri sonrasında evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağına ve halen yurtlarda kalmakta olan kişilerin 14 gün karantina süreçlerini tamamlamasına bakılmaksızın PCR testi sonrası yurtlardan çıkışlarının 23 Mayıs 2020'ye kadar tamamlanmasına karar verilmiştir'' bilgisine yer verildi.

"İLETİŞİM VE ADRES BİLGİLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK"
Bu kapsamda, yurtdışından planlı uçuşlarla yeni gelecek gelen kişiler için yapılacak uygulama esasları şöyle:

"- Havaalanı içinde belirlenen alanlarda muayeneler yapılacak ve semptomları değerlendirilecek, muayene yapılan kişilerin iletişim ve adres bilgileri Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'ne (HSYS) sınır girişi bölümünde kayıt altına alınacak.

- Havaalanında yapılan muayeneleri sırasında semptom yönünden şüpheli görülen kişiler, havaalanlarında izolasyon alanına alınacak ve 112 aracılığıyla il sağlık müdürlüğü tarafından belirlenen hastaneye yönlendirilecek.

- Yapılan değerlendirmede herhangi bir semptom belirlenemeyen kişilere onam formları imzalatılacak ve kendi imkanlarıyla evlerine ulaşmaları, kendi evlerinde 14 günlük izolasyonları sağlanacak ve bu süreç içinde aile hekimleri tarafından izlemleri yapılacak."

Yurtdışından planlı uçuşlar ile daha önce gelen ve halen yurtlarda kalmakta olan kişiler için ise uygulama esasları şu şekilde olacak:

''- Yurtta herhangi bir pozitif vaka olmasına ve 14 günlük karantina sürelerinin tamamlamasına bakılmaksızın, yurtta kalan kişilerin tamamına yapılacak olan PCR taraması sonrası yapılan analiz sonuçları pozitif olan kişiler hastanelere alınarak, tanı ve tedavi işlemleri başlatılacak.

- Negatif olan kişiler ise temaslı olarak kabul edilip ikinci bir 14 günlük izolasyon ve izlem için onam formları imzalatılarak evlerine gönderilecek."

TALİMATLARA AYKIRI HAREKET EDENLERE CEZASI VERİLECEK
Öte yandan, Covid-19 hasta temaslısı olarak değerlendirilen, hastanede yatması gerekmediğinden sağlık ekibince evde izlenmesine karar verilen kişilerin evde klinik durumunun takip edilebilmesi, hastalık belirtileri görüldüğünde veya mevcut belirtilerde değişiklik olduğunda veya genel sağlık durumunda bir bozulma gerçekleştiğinde erken müdahale yapılabilmesi ve hastalığın topluma yayılımının engellenmesi amacıyla 14 gün süreyle evde izlemi ve izolasyon/karantina altında bulunması gerektiğini belirten ve kişinin bunu imzalaması gereken "Evde Covid-19 Hastası/Temaslısı İzlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formu" da yazının ekinde yer aldı.

Yazıda, onam formunda talimatlara aykırı hareket edilmesi halinde 3 bin 150 lira idari para cezası uygulanacağı, kesin, olası veya temaslı olunması nedeniyle sadece kişinin kendi sağlığını değil başkalarının sağlığını da doğrudan tehdit etmesi karşısında idari yaptırım olacağı ve suç duyurusunda bulunulacağı vurgulandı. (AA)

 
Merkez Bankası'nın Konut Fiyat Endeksi açıklandı
 
Kütahya ve Muğla'da orman yangınları!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnşaatta toprak kayması: 2 işçi göçük altında!
Tekirdağ'da bir sitenin dış cephesinin kaplamasını yapan 2 işçi kayan ...
Bakan Akar açıkladı: Orduda pozitif vakalar var!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK'da 156 pozitif corona virüs vakası ...
AK Parti Milletvekili trafik kazasında yaralandı!
TEM Otoyolu Ümraniye mevkiinde  meydana gelen trafik kazasında AK Parti ...
 
Tatlı ve Adana dürüm sözü intihardan vazgeçirdi
Antalya'da madde bağımlısı olduğu belirtilen ve kokladığı çakmak gazının ...
Ege'de ormanlar İHA'larla gözetlenecek
Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, orman yangınlarına hazır olduklarını ...
Türkiye'de aşı denemelerine başlandı!
Erciyes Üniversitesi'nde Covid-19’a karşı geliştirilen hücre kültür temelli ...
 
İzmir ve ülke raporu: Bayramda hava nasıl olacak?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bayramda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin ...
Yurtdışından gelenlerle ilgili flaş karar!
Yurtdışından planlı uçuşlarla toplu olarak gelecek kişiler için uygulama ...
Türkiye'den sonra Avrupa Birliği'nde de yasaklandı
Avrupa Birliği'nin en üst yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı kararı ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva