HABERLER>İŞ DÜNYASI
7 Mart 2024 Perşembe - 14:26

Yorgancılar ‘kayıpları düşünmek bile istemiyorum’ dedi… İzmir'deki okullar yenilenmeli!

İş dünyası buluşmasında konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye seslenirken “İzmir’in okulları çok eski tarihte yapılmış. Bu okullarda yaşanacak deprem sonrası kayıpları düşünmek bile istemiyorum. Deprem bölgesinde yapılan okullarımız kadar İzmir'deki okulların yenilenmesi de o kadar önemli” dedi.

Yorgancılar ‘kayıpları düşünmek bile istemiyorum’ dedi… İzmir deki okullar yenilenmeli!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir İş Dünyası, İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde bir araya geldi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de toplantıya katılım sağladı.

Buluşmaya Özhaseki ve ev sahibi İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in yanı sıra; İzmir Valisi Süleyman Elban, Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile çok sayıda iş insanı katıldı.

İlk olarak kürsüye çıkan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Bakan Özhaseki'ye çağrıda bulundu.

Sözlerine bir çok adımın atılması gerektiğini belirterek başlan Yorgancılar, “ Küresel ekonomideki gelişmeleri konuşurken, özellikle son birkaç yıldır siyasetin, ekonomik konuların dışında iklime, doğal afetlere her geçen yıl daha çok vurgu yapıyoruz, yapmak zorunda kalıyoruz. Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan 10 yıl içinde olası risklerin ilk 5’inin dört tanesi iklim değişikliğine ilişkin konuları içeriyor. AB’yi Avrupa Yeşil Mutabakatı hazırlığına iten ve ülkeleri bir dönüşüm sürecine zorlayan sebeplerin önemli bir kaynağı da bu gelişmelerdir. O nedenle, dünyanın içinden geçmekte olduğu bu değişim ve dönüşüm sürecinde en kritik bakanlıkta görev yapmaktasınız. Sorumluluğunuz çok fazla. Ancak, somut atılan/atılacak adımlarla da bir o kadar riskleri en aza indirerek yaratacağınız fayda da çok fazla. Allah yardımcınız olsun” dedi.
 
TEK BAŞIMIZA BAŞARAMAYIZ
Yeşil dönüşümün önemine vurgu yapan Yorgancılar, “Sanayide sürdürülebilirliğin sağlanması adına birkaç konuyu paylaşmak istiyorum. Öncelikle yeşil dönüşüm sürecinde; gerek kamuda gerekse özel sektörümüzde büyük bir gayret söz konusu. Son açıklanan “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”ni özel sektörümüz için bir fırsat olarak görüyorum. Bu ve benzeri finansal destekler; %99’u KOBİ olan ve yüksek enflasyonun da tetiklediği ciddi maliyet sorunları ile baş etmek zorunda kalan firmalarımız için çölde vaha gibi. Benzer finansal desteklerin artması geçişi kolaylaştıracaktır. Kuralları değişen bu yeni dünyaya uyum sağladığımız sürece, ayakta kalabileceğiz. Bunu firmalarımız tek başına başaramaz. AB Yeşil Mutabakat kapsamında firmalarımız ihracatta karşılaşabileceği sorunların farkında. Ancak, enerji yoğunluğu yüksek sektörlere ürün ve hizmet tedariki sağlayan küçük ölçekli sanayicilerimizin de hazırlanması son derece önemlidir.  Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında vergilendirmelerin başlayacağı 01 Ocak 2026 tarihi sonrasında Türk sanayisinin ağır vergilendirmeler ile karşı karşıya kalmaması amacıyla; Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde, regülasyon kapsamında yer alan ürünlerin hangi tesisler tarafından üretildiği, üretim ve ihracat miktarları gibi kritik bilgilerin tespit edilmesiyle sektörel analizlerin yapılması gerektiği görüşündeyiz. TOBB olarak da, sera gazı emisyonlarının hesaplanması için Karbon Platformunu açtık. Bu yönde çalışıyoruz. “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”, üretimin önünde bir engelmiş gibi görünmekle birlikte, uyum sürecinin hızlı olması yeni ticaret sistemini Türk sanayicimizin lehine çevirmek mümkündür. Bu amaçla, Bakanlığımızın başta üyelerimizin kurumsal karbon ayak izi hesaplamalarını yapabilmeleri ve çıkan sonuçlara göre emisyon azaltım çalışmalarına başlayabilmesi için yönlendirici ve destekleyici olması önem arz etmektedir” dedi.
 
SATIN AL KULLAN AT DEVRİ BİTTİ
Sektörel olarak da konuşan Yorgancılar, “Diğer yandan, Bakanlığımızın sektörel olarak dekarbonizasyon yol haritalarını oluşturması ve bizleri yönlendirmesi de büyük fayda sağlayacaktır. Artık daha az atık üretenin, atığı geri dönüştürerek tekrar kullananın bir adım öne geçtiği bir dönemdeyiz. Ve hatta artık bilinçli tüketici de; doğa dostu firmaları, ürünleri ve hatta ülkeleri tercih eder noktadadır. Dünyada, satın al-kullan-at devri artık bitti. Geri dönüşüme katkı sağlamak adına vatandaşı teşvik ederek ödüllendiren bir sistemin oluşturulmasını, endüstriyel simbiyozun kapsamının genişletilerek teşvik edecek düzenlemelerin hayata geçirilmesini döngüsel ekonomiye geçiş adına çok önemsiyoruz. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bizler de 1985 yılında kurulan Odamız Çevre Çalışma Grubumuz ile bu farkındalığa sahip olduk ve dönüşüme uyum sağlamaya çalışıyoruz. Atıkların Geri Kazanılması Sanayi meslek grubunda 90’ın üstünde üyemiz var. Türkiye’de bir ilke imza atarak, İzmir’de Atık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönündeki girişimlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Henüz yer bulamadık. Ancak, atıkların kaynağında yönetilmesinin sağlanması amacıyla gerek belediyelerin imar planlarında, gerekse Organize Sanayi Bölgelerinin ilgili planlamalarında mutlaka atık sektörüne de belirli oranlarda yer verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

KARARLI, TUTARLI VE SABIRLI OLMALIYIZ 
“Diğer bir önemli konumuz deprem. Ülkemiz de İzmir de ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya. 1 yıl önce yaşadığımız acıyı unutmak mümkün değil. Giderek daha kritik olan çevre konularının ağırlığı ve yoğunluğunu dikkate aldığımızda, doğal afetlere odaklanan bir Afet Bakanlığı’na ihtiyaç olduğu inancındayım. “Deprem öldürmez, bina öldürür” gerçeğini neden her depremde test etmek zorundayız? Depremde başarı sağlamış ülke örneklerinden neden ders alamıyoruz? 5 şiddetinde dahi yüreğimiz ağzımızda. Evet, dirençli kentler kurmak için kaybedecek vaktimiz ne yazık ki yok. Geleceğimizi şekillendirecek en önemli konulardan biri de su kaynaklarımızın azalıyor olmasıdır. Sıcak savaş, ticaret savaşları derken “su savaşları” bugün bize uzak geliyor gibi görünse de, uzmanların raporlarında temel konu. 2050 yılında dünya nüfusunun %40'ının su sıkıntısı çekmesi gündemde iken, tarımsal ürün seçiminden, atıksuyun geri dönüştürülmesine kadar ekonomik büyümeyi de etkileyecek birçok alanda bugünden etkin hamlelere ihtiyaç duymaktayız. Kuşkusuz ki, doğa olaylarının gerçekleşmesini engelleyecek doğa üstü güçlere sahip değiliz. Ancak, atacağımız somut adımlarla, yıkıcı etkilerini yönetebiliriz. Bilim de, kaynaklarımız da bunun üstesinden gelmemizi sağlayacak yeterliliktedir. Vatandaştan en üst makama kadar kararlı, tutarlı ve sabırlı bir tutum sergilemeliyiz.”

OKULLAR YENİLENMELİ
“Bu konuları değerlendirmelerinize arz ederken, üyelerimizin daha detaylı konularını bir dosya olarak sizlere ayrıca takdim edeceğiz. Hassasiyetiniz ve anlayışınız için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.  İzmir’in okulları çok eski tarihte yapılmış. Bu okullarda yaşanacak deprem sonrası kayıpları düşünmek bile istemiyorum. Deprem bölgesinde yapılan okullarımız kadar İzmir’deki okulların yenilenmesi de o kadar önemli.”

 

 
Cumhur İttifakı adayı Dağ açıkladı… Karabağlar’da dönüşüm neden olmadı?
 
İzmir'de 3 örgüte birden operasyon!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serap 7 Mart 2024 Perşembe 21:58

Okul eski diye yıktılar daha 2,5 senedir bitmedi bitmez de

Yorumu oyla      0      0  
7 Mart 2024 Perşembe 14:51

İzmir de her şey eski zaten. Kafalar da antik yunan kafasına kadar dayanır.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in gıda devinde grev!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Lezita Fabrikası'nda çalışan Öz Gıda İş ...
EBSO Başkanı Yorgancılar'dan 8 Mart mesajı!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Kadınlarımızın istihdamı ...
Egeli madencilerin ihracat hedefi 1,2 milyar dolar!
Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim ...
 
Optic World İzmir Fuarı kapılarını açıyor
İZFAŞ tarafından, sektörün desteğiyle ilk kez düzenlenen Optic World İzmir ...
Köylülerden yeşil zafer... Bakanlık'tan çimento devine veto!
Çimentaş Şirketi’nin Menderes’teki ormanlık alanda açmak istediği patlatmalı ...
Balparmak'a 2,5 milyon liralık ceza!
Rekabet Kurulu, Balparmak'a 2 milyon 477 bin 859 lira idari para cezası ...
 
EGİAD’dan 8 Mart mesajı: Yasal düzenlemeler önemli
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, 8 ...
Rekabet Kurulu'ndan 'Nesine.com'a ceza
Rekabet Kurulu, D Elektronik Şans Oyunları ve Yayıncılık AŞ'ye (Nesine.com) ...
İzmirli sahaf Fransız deve karşı!
İZMİR'de ikinci el kitapları 'Hermes Sahaf' adını verdiği iş yerinde satan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Gıda Güvenliği Günü…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden sarışın oldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva