HABERLER>GÜNCEL
30 Ekim 2022 Pazar - 09:07

Yol çalışmasından tarih çıkmıştı... Koruma altına alındı!

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Ödemiş’te yol kazı çalışmaları ortaya çıkan tarihi kaya mezar ile Tire'de definecilerin hedefinde olan tümülüslü mezarı koruma altına aldığını duyurdu. Ayrıca Çeşme’de bulunan tarihi sarnıç da koruma altına alındı.

Yol çalışmasından tarih çıkmıştı... Koruma altına alındı!

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı kentteki korunması gereken tarihi SİT alanlarına yenilerini ekledi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Çeşme, Tire ve Ödemiş ilçelerinde yeni koruma bölgeleri ilan etti.

Resmi Gazete’de yer alan karara göre Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’nde Doç. Dr. Elif Koparal ve tarafından yapılan yüzey araştırma sonucunda tespit edilen sarnıç yapısı Kurul tarafından 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı ilan edildi.



TİRE'DE TÜMÜLÜSLÜ MEZAR
Tire’nin Doyranlı Mahallesi sınırları kaçak kazı çalışmaları sonucu tümülüslü mezar ve gözetleme kulesi çıkan 19 bin 707 metre kare büyüklüğündeki bölge ise kurul tarafından birinci derece arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı.



ÖDEMİŞ'TE KAYA MEZAR
Ödemiş-Kiraz karayolu yol güzergahında yapılan toprak hafriyatı çalışmaları sırasında tespit edilen ana kayaya oyularak yapılmış olan dromoslu mezar yapısı da Kurul tarafından 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı ilan edildi. Lidya döneminden kaldığı tahmin edilen kaya mezarın kazı çalışma alanının yakınlarında bulunan Antik Neikaia Kenti'nin bir parçası olduğu belirlenmişti.



Alınan kararlar şu şekilde:

- İzmir İli, Çeşme ilçesi, Germiyan Mahallesi, Turnaboğazı Mevkiinde, kısmen 145 ada, 2 parselde, Doç. Dr. Elif KOPARAL tarafından İzmir ili, Urla, Seferihisar ve Çeşme ilçelerinde gerçekleştirilen yüzey araştırma çalışmalarında tespit edilen sarnıç yapısının, 2863 sayılı Yasanın 6. maddesi kapsamında bulunması nedeniyle 2863 sayılı Yasanın 7. Maddesi hükümleri gereğince Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescil edilmesine, tescil fişlerinin uygun olduğuna, taşınmazın koruma grubunun 1.Grup olarak belirlenmesine, kararımız eki harita ve koordinat listesinde gösterilen alanların koruma alanı olarak belirlenmesine karar verildi.

- İzmir İli, Tire ilçesi, Doyranlı Mahallesi, Köşeli Mevkiinde, özel mülkiyete ait 101 ada, 47 ve 125 parselde kayıtlı taşınmazda yapılan kaçak kazı sonucunda; Tire Müze Müdürlüğü tarafından Tümülüs mezar ve gözetleme kulesi vb. yapı kalıntıları tespit edilerek temizlik ve belgeleme çalışmaları yapılan, dromoslu mezarın bulunduğu 101 ada, 47, 48, 51 ve 53 parseller (kısmen) ile tespiti yapılan gözetleme kulesinin yer aldığı 101 ada, 124, 125, 128 ve 129 parsellerin içinde bulunduğu kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince "1. derece Arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazın tapu kayıtlarına "1. derece arkeolojik sit alanı" şerhinin konulmasına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine,

- İzmir İli, Ödemiş İlçesi, İlkkurşun Mahallesi, 509 parselde Ödemiş-Kiraz karayolu yol güzergahında yapılan toprak hafriyatı çalışmaları sırasında tespit edilen, Ödemiş Müze Müdürlüğü tarafından temizlik ve kurtarma kazısı çalışmaları yapılan ana kayaya oyularak yapılmış olan dromoslu mezar yapısının 2863 sayılı Yasanın 6. maddesi kapsamında bulunması nedeniyle 2863 sayılı Yasanın 7. Maddesi hükümleri gereğince Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescil edilmesine, tescil fişlerinin uygun olduğuna, taşınmazın koruma grubunun 1.Grup olarak belirlenmesine, kararımız eki harita ve koordinat listesinde gösterilen alanların koruma alanı olarak belirlenmesine karar verildi.

 
Balçova’da Cumhuriyet geleneği bozulmadı    
 
Muhittin AKBEL yazdı... Kemikler sızlıyor vicdanlar sızlamıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremzedelerin Başkanı Özkan içini döktü... İki yıl havanda su dövdüm!
Depremzedelerin Başkanı Özkan içini döktü... İki yıl havanda su dövdüm!
Evin avlusunda bıçaklanmış halde bulundu!
Mardin'de bir kadın, evinin avlusunda başına sert bir cisim vurulmuş ve ...
Resmi Gazete'de yayımlandı... İzmir'e 4'üncü serbest bölge müjdesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’deki kurulacak 4’üncü serbest bölgenin müjdesini ...
 
Yardıma koştu, ikinci kazaya neden oldu!
Kırıkkale'de ilginç bir trafik kazası yaşandı. Keskin ilçesinde kazayı ...
Bayram hediyesi... TOGG banttan indi!
Togg'un Gemlik'teki üretim kampüsü bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı ...
'Türkiye Yüzyılı' videoları İzmir'de dev LED ekranda
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim ...
 
Yasadışı geçişte 16 kişi yakalandı!
Yunanistan ve Suriye'ye yasadışı yollarla geçmeye çalışan 16 kişi hudut ...
Kamyona çarpan otomobil alev alev yandı
Bursa'nın Karacabey ilçesinde önündeki kamyona çarpan otomobil alev aldı. ...
Kanalda akıntıya kapılan 2 kardeş boğularak can verdi
Şanlıurfa'da düşen balık oltasını almak için girdikleri sulama kanalında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva