HABERLER>EKONOMİ
1 Aralık 2021 Çarşamba - 09:30

Yılbaşından sonra kağıt bulamayabiliriz!

Döviz artışı, yüksek enflasyon ve hammadde sorunu kağıt fiyatlarını da arttırırken İzmir Ticaret Odası Matbaacılık Grubu Meclis üyesi Sinan Yolcu “Şu anki görüntü yıl başından sonra kağıt namına hiçbir şey bulamayacağız gibi” dedi.

Yılbaşından sonra kağıt bulamayabiliriz!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Kurdaki dalgalanma, yükselen enflasyon, hammadde tedarikinde sorunlar pek çok sektör gibi kağıt, ambalaj ve matbaacılık sektörünü de olumsuz etkiliyor. Kağıdın yanı sıra mürekkepten kalıba, boyadan kimyasala diğer matbaa materyalleri de ithal ediliyor olması baskı maliyetlerini arttırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ekim 2021 verilerine göre ortalama yüzde 53,6 zamlanan kağıt ve kağıt ürünleri yıllık bazda en çok zamlanan ürünler arasında yer alıyor. Bazı yayıncılar eski kitaplarını yeniden basmayacağını duyurdu. Pek çok yayınevi de kitap fiyatlarına zam yapmaya hazırlanıyor.

‘6 AY SONRASINA ZAMAN VERİLİYOR’
Sektörün temsilcilerinden İzmir Ticaret Odası Matbaacılık Grubu Meclis üyesi Sinan Yolcu son durumu Egedesonsöz’e değerlendirdi. Her gün yeni bir liste ile uyandıklarını belirten Yolcu “Haftada iki defa döviz üzerinden zam geliyor. Sektördeki kağıtların yüzde 90’a yakını dışarıdan ithal ediliyor ve şu anda aklınıza gelebilecek bütün kağıt ürünleri ile ilgili problemler var. Şu anki görüntü yıl başından sonra kağıt namına hiçbir şey bulamayacağız gibi. Avrupa’da bir anda aşırı talep yükseldi, Türkiye'ye çok az mal geliyor. Bu sadece Türkiye'nin sorunu değil dünyada benzer bir durum yaşanıyor. Bugün tüccar yurt dışından sipariş verdiğinde 6 ay sonrasına zaman veriliyor ve fiyat belli değil” dedi. 

‘YÜZDE YÜZE YAKIN ZAM GELDİ’
Son bir ay içinde hem döviz hareketi hem de hammadedeki hareketlilikten dolayı yüzde yüze yakın bir zam geldiğinin bilgisini veren Yolcu şunları söyledi:

 “İşler yarıya yarıya düştü ama fiyatlar iki katına çıktı dolayısıyla bir iş dönüyor ama eskisi gibi değil. Döviz üzerinden yüzde yüze yakın ciro kaybettik ama TL üzerinden değişen bir şey yok. Bizim sektör komple ithal ürüne döndüğü için aklına gelebilecek her şeyde problem var… Boyada problem var, kağıt da problem var, kalıp da problem var, makine de zaten problem var… Sektörün her şeyi problem.”.

‘YOLDA GELEN HAMMADDEYE DE ZAM YAPILIYOR’
Tek çözümün Türkiye’de tekrar üretimin yapılmaya başlanması olduğunu ifade eden Yolcu “Dışarıya bağımlı olduğumuz sürece çözüm yok. Yolda gelen hammaddeye bile zam yapıyorlar. Bu sefer de ithalatçılar almak zorunda kalıyor. Onun da faturasını da biz örüyoruz. Tüccarlar da yerine mal gelmeyeceği için satarken fiyatları yükseltiyor. Matbaacılar da iş devam etsin personel çalışsın diye uğraşıyor ve stok mal almaya çalışıyor ancak biri stok yapınca bu sefer başka matbaa mal alamıyor. Hammadde de tedarik sorunu var. Örneğin şubat ayı için mal istiyoruz mart için tarih veriyorlar. Baskı tarihleri erteleniyor” ifadelerini kullandı.

 
Çocuklarının önünde bıçakladı: İlginç savunma!
 
O katiller tek kişilik odalarda kalıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir kripto para vurgunu daha!
Bir kripto para vurgunu da Kayseri’de ortaya çıktı. ‘Bitrota’ adındaki ...
Asgari ücret pazarlığı bugün başlıyor
Yaklaşık 8 milyon çalışanın merakla beklediği asgari ücret için ilk toplantı ...
İşte farklı asgari ücret senaryoları
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'in 'yoksulluk' fotoğrafı!
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'in 'yoksulluk' fotoğrafı!
Bilgin: 3600 gösterge sorununu çözeceğiz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün öncelikli meselelerinin ...
İzmir'de gevreğe bir zam daha mı geliyor?
İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, “İstişare halindeyiz. Daha ...
 
Görüşmeler öncesinde işçiler sokağa indi
İzmir'de asgari ücret görüşmeleri öncesi sokağa inen Türk-İş, DİSK ve ...
İstanbul'da simit 3,5 lira oldu
İstanbul'da 2,5 liraya satılan simidin fiyatı 1 lira zamlandı. İstanbul ...
Dolar ateşi yükseldi... Yeniden 13 TL’yi gördü
Geçen hafta 13,45 ile rekor kırdıktan sonra 11,50'lere kadar gerileyen ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva