HABERLER>EKONOMİ
4 Ocak 2020 Cumartesi - 09:12

Yılbaşında marketlere leblebi piyangosu!

Tüketici, yılbaşında Antep fıstığı ve fındıkta yüksek fiyat nedeniyle leblebi ve tuzlu fıstık alımına yöneldi. Bunu fırsat bilenler fiyatları yüzde 30-50 artırdı. Fiyatların normale dönmesi bekleniyor.

Yılbaşında marketlere leblebi piyangosu!

Market raflarında Antep fıstığı, fındık derken fiyat artışlarından nasibini kabuklu fıstık ve leblebi de aldı.

Yıl boyunca rekolte düşüşü ve stok gibi sorunlarla fiyat artışını sürdüren fındık ile Antep fıstığını daha az alan tüketici yılbaşında kabuklu fıstık ve leblebiye yönelince fiyatlar bir anda yüzde 30 ila yüzde 50 arasında artış gösterdi.

Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, marketlerin öz markalı ürünlerindeki fiyat artışı, kuruyemişçilerin tezgahlarına da yansıdı. Fiyatların ilerleyen günlerde normal seyrine dönmesi beklense de, bu süreçte özellikle marketlere 'leblebi, fıstık piyangosu' çıkmış oldu.

Geçen yıl antep fıstığında en düşük kilo fiyatı 60 lira iken, bu yıl 90 liradan 120 liraya kadar çıkıyor. Yine 2019'a girerken en düşük kilo fiyatı 40 lira olan fındık, mevcutta 65-90 lira arasında satılıyor. Leblebi fiyatı ise 18 liradan 35 liraya; tuzlu fıstık 12 liradan 25 liraya çıktı.

'FAHİŞ FİYAT OLUR'
Tavşanlı Leblebiciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Mustafa Sarı, Türkiye'nin önemli leblebi üretici illerinden Kütahya Tavşanlı'da mevcut durumda leblebi kilo fiyatının 8-12 lira arasında değiştiğini söyledi. 'İstanbul'da leblebi kilo fiyatında 22 liranın üstü fahiş fiyat olur' diyen Sarı, "Daha bir hafta önce İstanbul'a 12 liradan satış yaptım. Bunun üzerine 5 lira kar payı konulabilir. İstanbul dükkan ve işçi maliyetlerini ekleyerek tabii. 20-22 liranın üstü fahiş fiyat olur. Yılbaşı dolayısıyla kuruyemişe bir ilgi vardı. Vatandaş, antep fistığı, fındık ve kaju gibi ürünlerde yüksek fiyatı görünce leblebi, kabuklu fıstık ve çekirdek aldı. Bir anda gelen talep artışı da fiyatları tetiklemiştir" ifadelerini kullandı. 

1 HAFTADA NE OLDU?
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TUKSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Danacı, Antep fıstığı ve fıstık içi gibi ürünlerde yıl boyu büyük fiyat artışları yaşandığını belirtirken, yılbaşından bir hafta önce yapılan gözlemlerde leblebi fiyatında bir dengesizlik görülmediğini söyledi.

Danacı, "En iyi leblebi kilosu 15 lira. Kavrulup maliyetler eklenip rafa çıkması 22 lira olur. Tam yılbaşında bunu menfaate çevirenler oluyor ama gelecek günlerde normal seviyelere gelir" diye konuştu. 

ÇORUM'DA KİLOSU 15, İSTANBUL'DA 35 LİRA
Fiyatıyla alışverişin en dikkat çeken ürünü olan leblebinin kilosu; açık halde 25, paketli 35, markalı halde 42 liraya kadar satılıyor. Bu fiyat, üretimin merkezlerinden Çorum'da ise 15 liradan başlıyor.

Fiyat artışlarına neden olabilecek nohut rekoltesinde ise bir değişim yok. Leblebilik nohut farklı olsa da, Türkiye Istatistik Kurumu'nun nohut üretime ilişkin son verilerinde önceki yıla göre bir fark görünmüyor.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Gür, "Leblebi kilo fiyatı genel olarak 15 liradan satılıyor. En kaliteli leblebi Çorum'da 20 lira. Ancak çok yoğun olarak alınmıyor. Yeni yıl döneminde yüksek talep olunca bir fırsatçılık yapılmış olabilir. Ürün bazlı bir durum değil. Şehirler arası bu kadar fark olması üretim ya da tüketimle açıklanamaz" dedi.

 
Haşdi Şabi: Öldürülenler tıbbi müdahale ekibi
 
'ABD ile İran savaşa mı gidiyor?'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatta 2019 karnesi açıklandı!
Ticaret Bakanı Pekcan, ihracatın 2019'da yüzde 2,4 artışla 180 milyar ...
Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu!
2019 yılına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ...
2019 yılının enflasyon oranı belli oldu!
Enflasyon aralık ayında yüzde 0,74 arttı. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 11,84 oldu.
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 5,95 TL, Euro ise 6,66 TL'den işlem görüyor.
Resmen açıklandı: O ürünlerde KDV indirimi!
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan Katma Değer Vergisi (KDV) ...
Bakan açıkladı: Mobilyada KDV indirimi
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, mobilyadaki KDV oranının yüzde 18'den ...
 
Plastik poşete yeni yıl zammı!
2019’da parayla satılma başlanan plastik poşetlere yüzde 22.58 oranında ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 5,94 TL, Euro ise 6,68 TL'den işlem görüyor.
Yeni yılın ilk zamları köprülere!
Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretlerine yüzde 14 zam yapıldı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva