HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
23 Nisan 2021 Cuma - 09:02

Yıkımda kanser tehlikesi… Asbest kent Bayraklı!

30 Ekim tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki İzmir depreminin ardından 6 ay geçmesiyle birlikte bölgede hasarlı binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. TMMOB İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay, yıkımlar esnasında ortaya çıkan kimyasal maddelere ve yarattığı risklere değinerek asbest tehlikesine dikkat çekti. Kınay, yıkımlar hakkında “Binaların hemen hemen pek çok kısmında bulunan asbest toplum sağlığı açısından büyük bir risk” dedi.

Yıkımda kanser tehlikesi… Asbest kent Bayraklı!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- 30 Ekim tarihinde meydana İzmir depreminin bir yandan yaraları sarılmaya çalışılırken bir yandan da yıkımların yarattığı çevresel faktörler büyük önem arz ediyor. Yıkımlar esnasında oluşan çevre kirliğiyle ilgili TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu uyarılarda bulunurken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay, sağlık açısından yarattığı tehditlere dikkat çekti.

Brezilya’dan Aliağa’ya getirilerek sökümü planlanan ve içerdiği yüksek asbest iddiasıyla tepki toplayan geminin ardından depremde veya deprem sonrasında ağır hasarlı olduğu için yıkılan binalarda da asbest tehlikesi olduğunu belirten Kınay, yıkımlar esnasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek çevresel ve toplumsal sağlık sorunlarından bahsetti.

Kınay, deprem anında toplu yıkımlar ile birlikte depremin yarattığı çevresel risk ve tehditlerin yaşamsal önem arz ettiğini söyleyerek; yapıların yaşına, yapımı ve yalıtımında kullanılan malzemelere, yapı içinde kullanılan özellikle aydınlatma unsurlarının toplum sağlığını ciddi derecede etkileyebilecek bir hava kirliliğine sebep olduğunu söyledi. Kınay,  “Yapılan araştırmalar, yapı çökmelerinin ve yıkımlarının yaşandığı bölgelerde yüksek konsantrasyonda radon, asbest, cıva, sülfür, klor gibi solunması sakıncalı gazların varlığını ortaya koyuyor. Etkilenim bölgesi hesaplanarak görevliler dışındaki kişilerin yıkımın gerçekleştiği alandan uzak tutulması ve kirli havayı solumalarına engel olunması gerekiyor” diye konuştu.

ASBEST, KURŞUN, CIVA!
Kınay, deprem ve sonrasındaki süreçte hasar durumuna göre yıkımı yapılan yerlerde ortaya çıkabilecek tehlikeli kimyasalları açıklayarak şu sözleri söyledi:

“Yıkım sonucu ortaya çıkan atıklar, binaların yaşı ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak asbest, kurşun içeren boyalar, sızdırmazlık amacıyla kullanılan malzemelerden ve lamba balastlarından kaynaklanan çok klorlu bifeniller (PCB), lambalar ve floresanlarda bulunan cıva, cıva içeren çeşitli ekipmanlar (termostatlar vb gibi), pillerden ya da bataryalardan kaynaklanan kurşun, cıva, kadmiyum, gümüş, çeşitli elektronik atıklar, tehlikeli kimyasallar ve benzeri gibi tehlikeli atık içerebilmektedir. Oluşan atıkların özelliklerine göre ayrılması ve geri kazanım/geri dönüşüm ve bertaraf işlemlerinden geçirilmesi gerekmektedir. Pencere ve kapıların, metal eşyaların, kabloların ve tehlikeli maddelerin bina yıkımından önce ayrıştırılması gerekmektedir.”

ÇEVRESEL VE SAĞLIK RİSKLERİ VAR!
30 Ekim depreminden sonra Bayraklı bölgesinde yaşayan ve yıkım çalışmalarında görevlendirilen personeller için ciddi bir risk olduğunu belirten Kınay, “Deprem sonrası özellikle Bayraklı, Bornova bölgesinde yürütülen yıkım çalışmaları ve yıkılacak bina sayısı değerlendirildiğinde, bu faaliyetlerde çalışan personel ve bölgede yaşamını sürdüren, ikamet eden vatandaşlarımız için de çevresel ve sağlık riskleri yaratıyor. Ağır hasarlı binalardan başlayarak yapılan yıkım sürecinde asbest envanteri, atık yönetim planı ve benzeri çalışmalar gerçekleştirilerek binaların mevcut durumu ve yıkım sürecinin nasıl yürütüleceğinin planlanmasına yönelik verileri içeren yıkım projeleri planlarına ilişkin elimizde veri bulunmuyor. Bu çalışmaların kontrollü, planlı ve ilgili önlemler alınarak uzman personel tarafından yürütülmesi, denetiminin etkin gerçekleştirilmesi yaşamsal bir durum” dedi.

Özellikle Bayraklı ve Bornova Bölgesi’nde ekim ayından bu yana sürekli olarak yıkım ve yapım faaliyeti yürütüldüğüne vurgulayarak bu faaliyetlerinin denetiminin sağlanmasının büyük önem arz ettiğini vurgulayan Kınay, “Yıkımların uzmanların kontrolünde ve denetiminde gerçekleştirilmesi, atıklarının da uygun olarak ortamdan uzaklaştırılarak bertaraf edilmesi gerekmekte” ifadelerini kullandı.

ASBEST EVİN HER YERİNDE!
Yıkımlar ve yıkım sonrası ortaya çıkan yıkıntıların kaldırılması/depolanması konusunun Türkiye’de mevzuatlarla tanımlanmış olmasına rağmen uygulama ve denetimlerdeki yetersizlikler çevre ve halk sağlığı açısından riskler oluşturduğunu söyleyen Kınay, “Bu risklerden birisi olan binaların hemen hemen pek çok kısmında bulunan asbest ise toplum sağlığı açısından büyük bir risk arz etmektedir. Asbest, dünyada özellikle 1980’li yıllardan önce yapılmış binalarda; yer ve tavan kaplamaları, yalıtım amaçlı püskürtme kaplamalar, ara duvarlar, yangına dayanıklı yalıtım panelleri, kazanlar, kaloriferler, yalıtım ceketleri, asbestli çimentodan imal edilmiş ürünler, conta elemanları, kağıt ürünler, yangın battaniyeleri, pis su boruları, eternit levhalar, ve derzlerdir vb. alanlarda yalıtım malzemesi olarak kullanılmıştır” dedi.

KANSERE YOL AÇIYOR!
Asbest, solunum ya da içme suyuyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığını söyleyen Kınay, “ Asbest lifleri havayla alındığında bu liflerin büyük bölümü hava yolları hücrelerinde birikir. Kentsel dönüşüm uygulamalarında asbest kaynaklı en önemli risk asbest tozlarının havaya salınmasıdır. Yıkılacak binada, asbestli maddeden üretilen söz konusu yalıtım ve kaplama malzemesi varsa önce çevresinin karantinaya alınması, hem yıkım işinde çalışan personelin hem de çevrede yaşayanların zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

Kınay, asbestin insan sağlığına olan zararları fark edildikten sonra dünyanın birçok ülkesinde yasaklandığını vurgulayarak, “Avrupa Birliği ülkeleri, Avustralya, Brezilya, Hong Kong, Japonya, Yeni Zelanda, ABD gibi ülkeler bu maddenin yeni bina yapımında kullanımı yasaklanmıştır. Ülkemizde de bu yasak bulunmuyor. Özellikle eski binaların yıkımı ile ve bu binalarda yapılacak her türlü bakım, onarım, restorasyon ve yıkım işlerinde çalışanların asbeste maruz kalma olasılığı yüksek. Eski binaların yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alan asbestin, binaların yıkımı safhasında ayrıştırılması ve bertarafı ile ilgili oluşabilecek çevresel risklerin doğru yönetilmesi önem taşıyor” diye konuştu.

 
Depremde ölen kardeşlerin adı parkta yaşayacak
 
Yavru köpekler foseptik çukurunda bulundu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakan 23 Nisan 2021 Cuma 22:56

Baskan sandal bu is ogretmenlik yapmaya benzemiyor ZIp Zip baskan ne dusunuyorsun

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir emlakçılarının başkanı açıkladı... Konut fiyatlarında düşüş!
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, vatandaşların ...
İzmir'de o bölge için 'kesin korunacak alan' kararı
İzmir'in en uzun kanyonuna sahip olan Kemalpaşa-Ansızca ile Yenmiş Köyü ...
Rekabet Kurumu'ndan 9 çimento şirketine soruşturma
Rekabet Kurulu çimento sektöründe faaliyet gösteren 9 teşebbüs hakkında ...
 
Milli Emlak'tan duyuru... Alaçatı'da satışlar durmuyor!
Çeşme Milli Emlak Müdürlüğü, ilçe sınırları içerisinde yer alan 2 adet ...
İzmir'in turizm cennetinde satış yağmuru!
Çeşme Milli Emlak Müdürlüğü, bünyesinde bulunan 5 adet taşınmaz için satış ...
Karabağlar’a ‘TOKİ-üniversite’ planı için yeni adım... Konut sayısı arttı!
Karabağlar ilçesinde yapılması planlanan ve tartışmalara yol açan 'Demokrasi ...
 
Konut fiyatları dünya gündeminde... İzmir dünya ikincisi!
Londra merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'in verilerine ...
Çeşme'de 'İzale-i Şuyu' satışı: Tam 147 milyon TL!
Yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği alanlar içinde yer alan ...
Bakanlıktan İzmir’de satış yağmuru: Denize sıfır, altın araziler!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çeşme ilçesinde de 2 adet 'konut alanı'nı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva