HABERLER>GÜNCEL
9 Ocak 2022 Pazar - 08:49

Yerli aşıyla ilgili tartışma devam ediyor... Turkovac ne kadar güvenilir?

Aynı zamanda veteriner hekim olan DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Ben VLP aşısında gönüllü oldum. Biz İran’a, Çin’e aşı göndermiş bir ülkeyiz. Turkovac da çok büyük bir emeğin sonucu ortaya çıktı. Herkes hatırlatma dozu olarak bu aşıyı gönül rahatlığıyla yaptırabilir” dedi

Yerli aşıyla ilgili tartışma devam ediyor... Turkovac ne kadar güvenilir?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Koronavirüs salgınında neredeyse iki yıldır üzerinde çalışıyan yerli ve milli aşımız Turkovac’ın onayı alındı ve geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın canlı yayında aşı yaptırdı. Ancak kamuoyunda Turkovac’a karşı güvensizlik ortamı oluşurken, DSP Genel Başkan Yardımcısı veteriner hekim Selçuk Karakülçe, aşıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Aşı üretme konusunda veteriner hekimlerin etkin ve yetkin olduğuna vurgu yapan Karakülçe, “Turkovac, arkasında çok büyük emeklerin ve bilimsel çalışmanın olduğu bir aşıdır. Herkes hatırlatma dozu olarak bu aşıyı gönül rahatlığıyla yaptırabilir” dedi.

VLP AŞISINA GÖNÜLLÜ DENEK OLDUM, TURKOVAC’A YETİŞEMEDİM

“Turkovac, öyle söylendiği gibi bir günde ortaya çıkmış bir aşı değil. Arkasında büyük bir emekle beraber, bilgi, birikim ve deneyim var. 17 aşı projemizden biriydi Turkovac… Diğer aşılar geriden geliyor ama Turkovac, güvenebileceğimiz bir aşıdır” sözleriyle adeta yerli ve milli aşımıza kefil olan Selçuk Karakülçe, araştırmalar sırasında VLP aşısının gönüllüsü olduğunu, ancak VLP’nin imkansızlıklar yüzünden Faz III aşamasına gelmediğini bildirdi. Gönüllü sayısı dolduğu için Turkovac’a gönüllü olamadığının altını çizen Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

TURKOVAC, BİZİM BİLİM İNSANLARIMIZIN ÜRETTİĞİ GÜVENİLİR BİR AŞIDIR

“Bu işi en başından beri takip ediyoruz. Sonuçların son derece olumlu çıktığını biliyoruz. Burada söz söylenmesi gereken şey şudur: Bu kadar bilgi birikim, bu kadar imkan varken, bu aşıyı neden biz bu kadar geç ürettik? Bu soruyu yetkililere sormak istiyorum. Onun haricinde sorulacak soru yoktur. Bizim hocalarımız, bilim insanlarımız, topluma dayatılmaya çalışıldığı gibi siyasallaştırılmış değiller. Hala etik değerlere inanıyorlar, etik değerler çerçevesinde çalışıyorlar. Turkovac aşısı, ülkedeki pek çok sorunun üstünü örtmek için kamuoyuna duyurulmuş bir olay değildir. Bizim ülkemizde tesis de var, bilim insanımız da var. Bizim ülkemizin yüzlerce yıllık aşı geleneği var. İngilizlerin bu ülkeden aşı yapıldığını farkına varıp kendi ülkelerine götürdüklerini biliyoruz. Çin’e, İran’a aşı vermiş bir ülkeyiz. Turkovac da bizim bilim insanımızın ürettiği, güvenilir bir aşıdır.”

TURKOVAC, EL ÜSTÜNDE TUTULMASI GEREKEN BİR AŞIDIR

İktidarı eleştirirken, Hıfzıssıhha’nın, aşı enstitülerinin neden kapatıldığını sorguladıklarını, ancak ülkenin öyle ya da böyle bir şekilde kendi aşısına kavuştuğunu belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Dolayısıyla doğru olanı, güzel olanı takdir etmek gerekir. Biz de aşımızı takdir ediyoruz. Turkovac aşımız el üstünde tutulması gereken bir aşıdır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turkovac’ın, Sinovac’tan daha etkili olduğu ortaya çıktı. Sağlık bakanımız canlı yayında aşısını yaptırdı. Bu aşıyı çıkaran ekibin başında dünyaca ünlü virolog, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamız var. Yerli ve milli aşımızda emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Turkovac’ı yaptırmak istemeyenlere saygı duyarım. Vatandaş tercih hakkını kullanmalı. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki, insanlarımız gönül huzuru içinde Turkovac aşısı yaptırabilir. Aşı karşıtlarının önemli bir kısmı, yabancı aşıya karşıydı. İşte yerli aşımız çıktı. Gelin, aşınızı yaptırın. Unutmayalım ki, koronavirüsten kurtulmanın tek yolu, aşıdır.”

 
Pakistan'da donarak ölenlerin sayısı 23’e çıktı
 
Akaryakıt 1 yılda 46 kez zamlandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Hayatı sır… Ölümü sır… Mezarı sır…
Mehmet KARABEL yazdı... Hayatı sır… Ölümü sır… Mezarı sır…
İçki şişelerine 'kanser uyarısı' konulması teklifi
Kanadalı uzmanlar, içki şişelerinde alkolün kanser riskini artırdığına ...
12 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, Akçakale hudut hattında 3 askerin şehit düştüğü ...
 
MSB duyurdu! Sınır hattında 3 asker şehit oldu
Milli Savunma Bakanlığı, Şanlıurfa Akçakale hudut hattında teröristlerce ...
16 yaşında kansere yenik düştü!
Ege Üniversitesi'nde tedavi gören 16 yaşındaki Devrim Gümüştekin kansere yenik düştü.
Bakanlıktan Pakistan ve Mısır'a başsağlığı mesajı
Dışişleri Bakanlığı'nca, Pakistan'da kar nedeniyle araçlarında mahsur ...
 
Erdoğan'dan sert tepki: Haddini bildiririz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Karaman İl Danışma Meclisi ...
Vali Köşger çiftçilerle buluştu: İzmir tarımda Türkiye'ye örnektir
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün düzenlediği etkinlikte çiftçilerle ...
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
Milli Savunma Bakanı Akar, 2022 yılı bedelli askerlik ücretinin son belirlemelere ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva