HABERLER>GÜNCEL
9 Nisan 2021 Cuma - 22:18

Yerli aşı için gönüllüler aranıyor

Yerli aşı çalışmaları için gönüllülere ihtiyaç var. Açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan. Oktay "Ne kadar çok gönüllü olursa o kadar çabuk sonuç alırız."dedi. Hastalığı bulunmayan ve aşı olmamış herkesi gönüllü olmaya çağırdı.

Yerli aşı için gönüllüler aranıyor

Ankara Şehir Hastanesi Aşı Merkezi'ni ziyaret eden Oktay, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinin her aşamada son derece disiplinli şekilde devam ettiğini belirten Fuat Oktay, "Ama hangi tedbir alırsak alalım asıl önleyici tedbirler çok daha önemli burada da yine aşı birincil derecede öncelik arz ediyor. Son zamanlarda da aşı çalışmalarımıza yine Cumhurbaşkanı'mızın talimatlarıyla da bütün çalışmaları çok yakinen takip altına almış durumdayız." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili kurumlarla verdikleri kararlardan birinin de süreci daha da hızlandırmak için Türkiye'deki klinik merkezleri sayısının 9'dan 20'ye çıkarmak olduğunu anımsatan Oktay, şöyle devam etti:

"Dünya standartlarının çok çok üzerinde, son derece harika bir klinik merkezimizi ziyaret ettik. Merkezimiz de şu anda hazır ve gelecek haftadan itibariyle de inşallah fiili olarak da uygulamaya geçecek. İlk aşamadan itibaren burada gönüllü olarak gelip aşı yaptırmak isteyen vatandaşlarımızı da ilk aşamada alıp, bilgilendirip sonrasında da her türlü testlerinden geçen, uzman hocalarımız tarafından değerlendirmesi yapıldıktan sonra da yine uygulamalı şekilde aşısı yapılan ve sonra da yine bunu takip eden bir merkez.

Normal dünya standartlarında bu merkez ortalama 4 yataklıdır. Şehir Hastanemizdeki bu merkez toplamda 24 yataklıdır. Yani dünya standartlarının çok çok üzerindeki merkezimizdeki aşı çalışmalarımız devam ediyor. Bugün itibarıyla Türkiye'de fiili olarak çalışılan 18 aşımız var ve bunların 7'sini çok yakinen takip ediyoruz. 7'sini yakından takip etmemizin sebebi de 3'ünün insan uygulamalarına, diğer 4'ünün de laboratuvar ve hayvan denekleri aşamasını tamamlayıp insan uygulamalarına başlama aşamasında olmasıdır. Yani 7'si son derece ciddi derecede yürütülen aşı çalışmamız var."

Bu merkezleri de yakından takip ettiklerini belirten Fuat Oktay, Selçuk Üniversitesinden Osman Erganiş'in başında bulunduğu üretim merkezi ile Adıyaman'da bir üretim merkezinin birlikte çalıştığını söyledi. Bu aşı adayları için seri üretime geçildiğinde eş zamanlı süreç yürütüleceğini bildiren Oktay, "Osman Erganiş hocamız Selçuk Üniversitesi ile birlikte bu merkeze başvurmuş durumda. İnşallah süreçler tamamlandıktan ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun onayından geçtikten sonrasında hemen uygulamalara burada başlayacağız." dedi.

"VATANDAŞLARIMIZI GÖNÜLLÜ OLMAYA DAVET EDİYORUM"
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Fuat Oktay şunları kaydetti:

"Son derece güvenli, yani preklinik dediğimiz, klinik öncesi çalışmaların anlamı şu, aşı kimyasal olarak üretiliyor ama gerek laboratuvar gerek diğer çalışmalarla da bunun güvenilir olduğu tespit ediliyor ve insan üzerindeki uygulama aşamasına geçilmiş oluyor. Buradan herhangi bir hastalığı olmayan, sağlıklı ve henüz aşı yaptırmamış, henüz koronavirüse yakalanmamış vatandaşlarımızı gönüllü olmaya davet ediyorum. Ne kadar çok gönüllümüz olursa aşı çalışmasında o kadar hızlı şekilde sona geliriz. Erciyes Üniversitemizin yürüttüğü, FAZ-3 aşamasında bir aşı çalışmamız var. Kısmet olursa nisan sonu itibarıyla son aşamayı uyguluyor olacak. Dolayısıyla burada da gönüllerimize çok daha fazla ihtiyacımız olacak. "

Aşıya erişiminin ticaret veya güç mekanizmasına dönüştürülmeye çalışıldığını söyleyen Fuat Oktay, Türkiye'nin her zamanki dik ve ilkeli duruşunu burada da gösterdiğini belirtti.

Oktay, merkezin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek Türkiye'deki klinik merkezlerinin sayısını 20'ye çıkarma çalışmalarının süratle devam ettiğini söyledi.

 
Beyaz Saray'dan Ukrayna açıklaması!
 
Karaburun'da faaliyet raporu kabul edildi: Erdoğan'dan 'saldırı' çıkışı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunan gazeteci Yorgos Karaivaz kurşunlanarak öldürüldü
Yunan gazeteci Yorgos Karaivaz evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü.
6 ilde dev zehir operasyonu!
Kilis merkezli 6 ilde, Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın ...
253 can kaybı, 55 bin 791 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte 305 bin 103 Kovid-19 testi yapıldı, 55 bin 791 ...
 
Siirt'te çatışma: 1 asker şehit
Siirt'in Eruh ilçesinde bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik yürütülen operasyonda ...
Bakanlıktan sokağa çıkma yasağı hatırlatması
İçişleri Bakanlığı, hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına ...
Putin'den Erdoğan'a 'Montrö' vurgusu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ...
 
Erdoğan'dan yatay mimarı mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beykoz Cam Müzesi'nin açılışında konuştu. ...
Boeing 737 Max uçaklarda yeni hata tespit edildi!
Boeing, iki kez düşen Max tipi uçaklarında yine problem tespit etti. Kazalarda ...
Ölmek üzereydi, polisin 'Dost'u oldu
Bolu'da, polislerin ölmek üzereyken bulup, tedavi ettirdiği köpek sağlığına ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva