HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Mart 2016 Salı - 12:18

Yeni Kent Merkezi'nde transfer yok!

Planlarında "Merkezi iş alanı" veya "Metropolitan aktivite merkezi" alanlarında parseller arası transferi olanağı sağlayan plan notu yargıdan döndü, ardından Büyükşehir Belediye Meclisi de 15 Mart'ta mahkeme kararı doğrultusunda transferle ilgili kısımların çıkartıldığı yeni plan notunu onayladı.

Yeni Kent Merkezi nde transfer yok!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür", "Merkezi iş alanı " tanımlarının geçerliliği sadece 2 yıl sürdü. Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri'nin açtığı davalarda önce "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımları İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin 30 Eylül tarihli kararıyla iptal edildi.2013 yılında yapılan değişiklikte "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna "yüksek nitelikli konut", "rezidans" eklendi."Turizm ve ticaret" plan notunda varolan üçte bir oranında rezidans koşulu korunmuştu. Turizm-ticaret tanımında malikleri aynı olan ve bir bütünlük oluşturan imar adası ve parsellerinde yapılaşma koşulları ve kullanım kararı oranları değişmemek kaydıyla kullanımlar arası transfer yapılabilmesi, bir parselde birden fazla kullanımın yeralmasının önü açılırken, böylece, örneğin çok katlı mağaza olan bir parselin, turizm kullanımlı başka bir parselle değiştirilmesi sağlandı. Yeni Kent Merkezi'ndeki üçte bir olarak belirlenen turizm koşulu ise yüzde 15'e düşürüldü. Konut kullanımlarının üçte bir oranından fazla olamayacağı maddesi korunurken, parseller arası kullanım transferi olanağı sağlandı.

MESLEK ODALARI DAVA AÇTI
Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2014 yılı içinde dava açtı. Plan notu değişikliği sonrası Liman arkası bölgesinde Tariş, Turan Alsancak arası sahilde de yatırımcılar projelerini hayata geçirmek için harekete geçti. İzmir 1. İdare Mahkemesi plan notu iptali davasında 30 Eylül tarihinde karar verdi. Mahkeme, plan notu değişikliklerini "kamu yararı taşıyan nesnel ve teknik gerekçelere dayanmaması, planda öngörülmeyen bir nüfus artışına neden olmasına karşın, artan bu nüfusun ihtiyacı olan ilave teknik ve sosyal altyapı alanlarının yine aynı bölge içerisinde planlanmasına yönelik bir plan kararı içermemesi ve mevcut planın işlevsel bölgeleme kararına dayanan yaklaşımını ve bu yaklaşımın hayata geçmesine yönelik yönlendiriciliğini ve bütünlüğünü ortadan kaldırması gerekçeleriyle planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına, yasal mevzuata uygun olmadığı ve hukuka aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etti. İptal kararı proje ve ruhsat aşamasına olan bazı yatırımcıları olumsuz etkiledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise mahkemenin iptal kararı gerekçesine göre plan notlarında yeni düzenlemeler yapmak üzere harekete geçti. Aralık ayı son Meclis toplantısına iptal edilenin yerine yeni turizm-ticaret plan notu onaylandı. Mahkeme'nin iptal kararı doğrultusunda yapılan yeni düzenlemede turizm-ticaret tanımında eski notta var olan kullanımlar arası transfer tanımı kaldırıldı.

MİA'DA DA TRANSFER OLMAYACAK
Meslek odalarını açtığı diğer davada da İzmir 2. İdare Mahkemesi Aralık 2015'de kararını verdi. Bu kez Merkezi İş alanı (MİA) veya Metropolitan Aktivite Merkezleri'nde kullanımlar arası transfer olanağı sağlayan plan notu iptal edildi. Meslek odaları bu plan notunun bir anlamda imar hakkı transferi olduğu gerekçesiyle dava açmıştı. İptal kararı gereğince Büyükşehir Belediyesi yeni plan notu hazırladı. Mart ayı ilk meclis toplantısında transfer olanağının yeralmadığı plan notu oybirliğiyle kabul edildi.

 "TURİZM-TİCARET-KÜLTÜR'DE" REZİDANS YAPIMI ÖNÜ AÇILMADI
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, iptal edilen turizm-ticaret-kültür plan notuyla ilgili henüz yeni bir düzenleme yapmadı. Mahkeme tarafından iptal edilen rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına olanak sağlayan plan notuyla ilgili yeni nasıl bir düzenleme yapılacağı henüz bilinmiyor. Belediye'nin planlama biriminin yeni plan notu konusunda çalışmalarını sürdürdüğü, mahkemenin iptal kararındaki gerekçelerin dikkate alınarak 2016 yılı içinde yeni bir plan notunu Meclis onayına sunması bekleniyor. Turizm-ticaret-kültür plan notundaki konut ve rezidans yapımına olanak sağlayan değişikliğin iptalinden Liman arkası bölgesinde Tariş arazilerinde yapılması planlanan konut projeleri olumsuz etkilenecek. (dha)

 
Karşıyaka'da sezonun 5. teknik patronu için 4 aday!
 
ABD bu fotoğrafı konuşuyor!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tarafsız 16 Mart 2016 Çarşamba 10:54

sevgili yorumcular katı bir önyargı ile olanı biteni okuyup anlamadan yorum yapmaya kalkmayın ki cahilliğiniz ortalara dökülmesin.Neye itiraz edildiğini anlayın önce.O bölgeler çok önemli,tartışılp bir kere doğru karar alınmalı her türlü rant kamu yararı önüne geçmemeli,sıkıntıyı sonra biz insanlar çekecek.Geçmişte sağ iktidarlar tarafından yapılan hatayı bugün kordon ve sahildeki çirkin yapılaşma ile biz çekiyoruz.Hatırlıyorum Osman Kibar zamanında gabare artışına karşı çıkanlara komünist yaftası yapıştırıyordu önyargılı cahiller.

Yorumu oyla      11      5  
sezo 15 Mart 2016 Salı 18:53

MEslek odaları izmirin gelişimindeki en büyük engeldir. Bazı meslek odaları derhal kapatılmalıdır. bunun en başında mimarlar odası geliyor. Bazı davaları haklı olsada özellikle mimarlar odası izmirin önündeki en büyük engellerden biridir.

Yorumu oyla      11      5  
15 Mart 2016 Salı 14:41

Yani vatandaş diyor ki; yatırım yapılmasın, bölgede çürük depolar kalmaya devam etsin, bölgesel barış devam etsin. 😀😀

Yorumu oyla      11      5  
Vatandaş 15 Mart 2016 Salı 13:54

Üretim sektörleri içerisinde sadece hizmet sektörünün gelişmesinin önünü açacak girişimler kent içerisinde bölgesel gelişmelere olanak tanır. Kent içi bölgesel gelişmeler az gelişmiş ülkelerde metrepol kentlerin megapolleşmesine ve kent içi zengin-yoksul bölgelerin oluşmasına sebep olur. Buda kentlerdeki sosyal, siyasal, ve toplumsal sorunların önünü açarak kentsel barışı zedeler.

Yorumu oyla      11      5  
15 Mart 2016 Salı 13:38

Aman liman arkası bu şekilde kalsın. Modern yapılar yapılır falan ... aman bak !

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan ÇED isyanı: Artık bardak taştı!
Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nda meydana gelen kaymanın ardından açıklama ...
Narlıdere Belediyesi terörü lanetledi
Narlıdere Belediye binası önünde Ankara’da gerçekleştirilen terör saldırısını ...
Ödemiş caddelerinde İstanbul laleleri!
Ödemiş’in ana caddelerindeki orta refüjlerde rengarenk açan laleler dikkat ...
 
Ödemiş'te doğalgaz harekatı
Ödemiş en büyük sorunlarından biri olan hava kirliliğine çözüm için doğalgaz ...
Kemalpaşa’da köylünün malı köyün meydanına çıkıyor!
Akalan’daki satışının köylünün lehine sonuçlanması için elinden geleni ...
Karşıyaka’da hayvan sevgisine engel yok!
Karşıyakalıların doğayla ve can dostlarla buluşma noktası Tay Park, bu ...
 
Çıray’dan çok sert sözler: Oslo’da MİT görevlisi…
CHP Karşıyaka İlçe Örgütü'nün düzenlediği panelde konuşan CHP İzmir Milletvekili ...
‘Bornova Çocuk Dünyası’na ilk adım!
Bornova Belediyesi, çocuklar için oyunla eğitimi bir araya getirecek ‘Bornova ...
Torbalı TOKİ'ye rekor başvuru!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’nin Torbalı’da yapacağı binalar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva