HABERLER>EKONOMİ
10 Ocak 2017 Salı - 09:54

Yeni Kent Merkezi’nde imar krizi

Yeni Kent Merkezi İmar Planlarında 2013 yılında yapılan plan notu ve lejant değişiklikleri imar krizine dönüştü.

Yeni Kent Merkezi’nde imar krizi

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notları ve lejantlarında değişiklikler yaptı. Yeni düzenlenen "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür", "Merkezi iş alanı" tanımları "Turizm ve ticaret" ile " Turizm, ticaret ve kültür" tanımları mahkeme tarafından 2015 yılında iptal edildi. Meslek odalarının açtığı davaların sonunda Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararı doğrultusunda 2016 yılı başında plan notlarında "turizm ticaret" tanımını değiştirdi. Kullanımlar arası transfere olanak sağlayan bölüm çıkarıldı. Merkezi iş alanlarında da transfer olanağı kaldırıldı. Yeni plan notlarını içeren 1/5000 ölçekli plan Büyükşehir Belediyesi'nde onaylandı. Bu plana uygun Bayraklı Belediyesi ve Konak Belediyesi 1/1000 ölçekli plan notu değişikleri yapıldı. Konak ve Bayraklı belediye meclisleri, "Turizm Ticaret" ve "Merkezi iş alanı" ile ilgili plan notu değişikliğini onayladı. Yeni Kent Merkezi'nin Bayraklı kesiminde bu nota uygun yatırımların önü açıldı.

PLANDA REVİZYON YAPILDI AMA
Büyükşehir Belediyesi Ekim 2016'da "turizm-ticaret -kültür" tanımıyla ilgili 1/5000 ölçekli değişikliği de yaptı. Plan notlarında, "Kullanımlar arası transfer yapılabilir. Bu durumda bir parselde anılan kullanımların bir veya birkaçı yer alabilir. Kültür kullanımına ayrılan alanlarda daha sonra fonksiyon değişikliği yapılamaz" ve "Yapımlaşma hakkının 1/3'ü konut kullanımına ayrılabilir. Konut kullanımının yer alması durumunda ortaya çıkan donatı ihtiyacı ilgili imar planlarında gösterilecektir" kararları yer aldı. Buna uygun olarak Konak Belediye Meclisi'nde ise Ekim 2016 tarihinde gündeme gelen 1/1000 ölçekli plan tartışma yarattı. CHP Grubu'nun bölünmesi nedeniyle önergeler onaylanmadı. Plan notu değişiklikleri AK Parti Grubu ve CHP Grubu'nda bazı üyelerin aynı yönde oy kullanması sonucu 21 oyla reddedildi. Bu karar Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş tarafından yeniden görüşülmek üzere Meclis'e iade edildi. Komisyon'dan çıkacak karar Şubat ayı meclisi gündemine girecek.

1/1000 ÖLÇEKTE YÜRÜTMEYİ DURDURMA
Plandaki yeni düzenlemelerin CHP Grubu içindeki bölünme nedeniyle sürüncemede kaldığı Konak Belediyesi, İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin kararıyla şok yaşadı. Şehir Plancıları İzmir Şubesi'nin iptal edilen 1/5000 ölçeli plana uygun yapılan 1/1000 ölçekli Alsancak Liman arkası ve Salhane Bölgesi- Halkapınar Salhane kesimi uygulama imar planı ve 1/1000 ölçekli plandaki lejant ve plan notlarının iptali için açtığı davada İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararla birlikte Konak Belediyesi, ilçe sınırları içinde bu plan notlarına göre ruhsat veremeyecek. Bölgede başta Tariş arazisinde yapılacak proje olmak üzere başvuru hazırlığı yapan projeler var. Mahkemelik bu planların yapılmadan önce geçerli planlara göre ruhsat alan ve inşaatı bitmiş yatırımlar oturma ruhsatı alabilecek. Ancak, bu planlar geçerliyken ruhsat alan ve davam eden inşaatlarla ilgili kritik bir süreç yaşanacak. Konak Belediyesi, bu binaların seviye tespitlerini yaparak durdurabilecek.

MİMARLARDAN İTİRAZ, PLANCILARDAN DAVA
Konak sınırları içindeki bu ruhsat krizine çözümü için yeni 1/5000 ölçeğindeki yeni plana uygun yeni 1/1000 ölçeki planın onaylanması için Şubat ayı beklenirken bu kez de askı süresinde içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000 ölçekli plan değişikliğine Mimarlar Odası itiraz etti. Bir bütün olarak tasarlanan Yeni Kent Merkezi planlarının, planın donatı dengesi hesapları ve planın bütünselliği göz önüne alınmadan, sadece parsel bazında gerçekleştirilmesine olanak veren plan notu düzenlemeleriyle, planlarla birlikte kurulmuş olan sistematiğin tamamen çökmesine neden olduğu belirtilen itirazda parsel bazında yapılan uygulamaların kentlerin plansız gelişmesine neden olduğuna dikkat çekildi. Mimarlar Odası itirazında, "Plan notuyla getirilen konut kullanım ve getirilecek sosyal donatı kullanım türleri ve yüksek yapı yoğunluğu dikkate alındığında mevcut ulaşım ağı üzerinde olumsuz etkilere neden olacağı açıkça görülmektedir. Plan notu değişikliği ile plan ana kararlarında getirilen değişiklik yapılaşma koşulları açısından ciddi sakıncaları barındırmaktadır. Bölgede yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırmakta, Yeni Kent Merkezi bütününde emsal teşkil edici ve plan bütünlüğünü bozucu bir nitelik taşımaktadır. Bu değişikliğin kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu kanaatiyle itiraz etmekteyiz" açıklamasına yer verildi. Öte yandan 1/1000 ölçekli planın yürütmesini açtığı davayla durduran Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, 1/5000 ölçekli yeni planın iptali için de dava açma kararı verdi. (DHA)

 
Milli Eğitim Müdürü açıkladı: O liseler askeri alanlara taşınacak
 
‘Gezici Çocuk Dünyası’ gönülleri fethediyor
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gelincik 10 Ocak 2017 Salı 23:22

fuar izmire dava açıldı. Ayrıca kültür parkıma dokunma diye bir platform u destekliyor.metro ve izban neden örnek verdiniz? bu şehirde sadece metro ve izban mı var :) ? ayrıca izban değil ama zamanında metro projeleri içinde revizyona gidilmesi konusunda dava açtıkları oldu.

Yorumu oyla      11      6  
TC misafir 10 Ocak 2017 Salı 21:38

Düzgün iş yapılırsa dava falan açılmaz Fuar İzmir, metro, izban hangisine dava açıldı?

Yorumu oyla      12      7  
sezo 10 Ocak 2017 Salı 17:11

davalar yapılan projeleri kapsamıyor mahall bomonti ve rönesans vb.. mevcut projeler devam edicek.İto nun davayı kaybetmiş olması bir şey değiştirmez.sonuç olarak meslek odalarıda açtıgı her davayı kazanamıyor ama süreci geciktiriyor. aynı şekilde diğer kurumların da meslek odalarına açacakları maddi veya manevi davalar sezarın dediği gibi caydırıcı nitelik taşıyacaktır. meslek odaları izmirin önündeki en büyük engeldir.Haklı itirazlarıda oluyor tabi ama açtıkları çogu dava baltalıyıcı olarak göze çarpıyor. bakıyorsunuz devlet projelrine bile dava açtıkları oluyor. özel sektör projelerine davaları var. Belediye projelerin davaları var. Kısaca herşeye dava açıyorlar. ne yapmak istediklerini kimse anlamıyor.bu sebeple izmirdeki son istemezükçü konumundalar. meslek odalarını kapatmak çözüm değil ama kesinlikle yetkileri kısıtlanmalı.

Yorumu oyla      13      8  
10 Ocak 2017 Salı 14:48

Yeni kent merkezine önce deprem olur diye itiraz ettiler , sonra da İzmir' in ciğerleri yok ediliyor diye itirazlara devam ettiler. Depremin kralı Japonya' da oluyor. Gökdelenler var mı var. Salhane bölgesi İzmir' in ne ara ciğerleri oldu ? Adı salhane olan bir bölge nasıl ciğer olabilir ? İtiraz edilsin, yanlışlar düzeltilsin iyi güzel de iztemezükçülük başka birşey. Şimdi bu sürekli her halta dava açan gruplar yüzde 100 eminim ki İzmir Körfez Geçiş Projesi'ne de karşıdırlar.

Yorumu oyla      13      9  
10 Ocak 2017 Salı 14:09

ITO davayı kaybetti ama...

Yorumu oyla      12      6  
10 Ocak 2017 Salı 14:03

Peki yapılan projeler ne olacak

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 10 Ocak 2017 Salı 12:53

İzmirin önünün açılması isteniyorsa tüm kurumlar meslek odalarına karşı birleşmeli. Bakın mesela İTO mimarlar odasına dava açtı. Belediyelerde açabilir. Projesi engellenen firmalarda açabilir . tabi bunlar manevi tazminat davaları olur genelde ama bu tür davalar bile caydırıcı nitelik taşıyacaktır. 5 senede bayraklıyı tanıyamadık, meslek odaları kapansın bir 5 sene sonra izmiri tanıyamazsınız.

Yorumu oyla      13      9  
10 Ocak 2017 Salı 11:16

Sonra İzmir' e niye yatırımcı gelmiyor deniyor. Parasıyla rezil olmaya mı gelsin ? Her projeye , herşeye bir bahane bulunup sürekli dava açılıyor. Bu şehirde bir tek gecekondu yapımına kimse karşı değil. 😀😊

Yorumu oyla      17      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk gıda devi Brezilyalılara satıldı
Banvit'in yüzde 79,48'ine denk gelen hisselerinin tamamının satışına ilişkin ...
İTO’nun TMMOB’a açtığı ‘yeni bina davası’nda ne karar çıktı?
İzmir Ticaret Odası’nın yeni hizmet binası eleştirileri nedeniyle TMMOB ...
Flaş! Dolar uçuyor: Yine tüm zamanların rekoru
Dolar/TL 3,7387 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, 2016 ...
 
Moody's'den Türk bankalarına ilişkin değerlendirme
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankalarının ...
TOKİ İzmir’deki o araziyi yeniden açık arttırmaya çıkarıyor!
TOKİ Bornova Doğanlar’da yer alan eski kışlanın bulunduğu araziyi yeniden ...
Flaş gelişme: İlaç fiyatlarına zam geliyor
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru 20 Şubat'tan geçerli ...
 
TÜSİAD'ta İzmirli değişimi: Ünlütürk’ün yerine…
TÜSİAD’ta yeni başkan adayı belli olurken, A Takımı’nda da İzmirli değişimi ...
IF Wedding’de genç tasarımcılara büyük destek
IF Wedding Fashion İzmir’de, her yıl Gelinlik Tasarım Yarışması birincilerinin ...
Dolar ve euro yeni haftaya da tarihi rekorlarla başladı
Küresel piyasalarda tırmanışını sürdüren dolar ve parite etkisiyle yükselen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva