HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Mart 2017 Pazartesi - 19:26

Yeni Kent Merkezi krizinde düğüm Büyükşehir Meclisi'nde çözüldü

Konak Belediye Meclisi’nde krize neden olan Yeni Kent Merkezi’ne ait imar planları Büyükşehir Belediyesi meclis oturumunda oy birliğiyle kabul edildi. Çözüme kavuşan planların böylece önü açılmış oldu.

Yeni Kent Merkezi krizinde düğüm Büyükşehir Meclisi nde çözüldü

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Toplantıda İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'ne ait imar planları çözüme kavuştu.

Konak İlçe Belediye Meclis oturumunda çıkmaza giren ve hem Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) hem de AK Parti grubunu bölen karar Büyükşehir Meclis toplantısında oy birliğiyle kabul edildi ve planların önü açıldı.

SÜREÇTE NELER OLDU?
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notları ve lejantlarında değişiklikler yaptı. Yeni düzenlenen "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür", "Merkezi iş alanı" tanımları "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımları meslek odalarının açtığı davada mahkeme tarafından 2015 yılında iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararı doğrultusunda 2016 yılında değişikler yaptı. Yeni plan notlarını içeren 1/5000 ölçekli plan Büyükşehir Belediyesi'nde onaylandı.

Bu plana uygun Bayraklı Belediyesi ve Konak Belediyesi 1/1000 ölçekli plan notu değişikleri yapıldı. Bayraklı Belediye Meclisi'nde onaylanan planlar Konak Belediye Meclisi'nde CHP Grubu'nun bölünmesi nedeniyle ekim ve şubat ayları toplantılarında iki kez onaylanmadı. Bu süreçte İzmir 5. İdare Mahkemesi' Aralık 2016 tarihinde yürürlükte olan 1/1000 ölçekli planların yürütmesini durdurdu. Yeni planları Konak Belediye Meclisi'nin kabul etmemesi nedeniyle mahkeme kararı imar uygulamalarında imar krizi yarattı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Meclis'te yeni planın onaylanmamasını dava konusu yapmadı. Planlarla ilgili kararı Büyükşehir Belediye Meclisi'nin vermesinin yolunu açtı.

Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı gündemine giren plan önergesi İmar ve Bayındırlık Komisyonuna sevk edildi. Konuyu inceleyen komisyon, "1/1000 ölçekli Yeni Kent Merkezi Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı (Alsancak Liman Arkası Kesimi) ile 1/1000 ölçekli Yeni Kent Merkezi Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı (Halkapınar-Salhane Kesimi) "Turizm-Ticaret" kullanımını tarifleyen plan notunu; iptal edilen İmar Planı Değişikliği ve Lejant Paftasında yer alan mevzuata ilişkin düzenlemeleri de kapsayacak şekilde oybirliğiyle uygun buldu. Komisyon kararı Meclis'in Mart ayı gündemine alındı.



SON DÖNEMLERDEKİ EN YÜKSEK KREDİYE MECLİSTEN ONAY!
Öte yandan İzmir metrosunun mevcut 19 kilometre uzunluğundaki hattı 7.2 kilometrelik F. Altay- Narlıdere İstiham Okulu hattıyla 26 kilometreye çıkaracak karar da meclisten oy birliğiyle geçti. Güzergah üzerindeki günlük yaşamı ve sosyal hayatı etkilememesi için 'derin tünel' inşaat yöntemiyle yapılacak metro hattı projesini Haziran 2016'da tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden de onay aldı. Yüksek Planlama Kurulu'nun 2017 yılı yatırım programına almasıyla da projenin önü açıldı.  Büyükşehir Belediyesi projeyle ilgili Mart ayında da finansmanla ilgili de önemli bir adım atmış oldu.  

Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı gündemine başkanlıktan sevk edilen ve kabul edilen önergeyle 2017 - 2018 - 2019 Mali Yılları Çok Yıllı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi'nde 2017 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere, finansman kuruluşlarından 841 milyon 873 bin TL veya eşdeğeri yabancı döviz cinsinden nakdi krediye sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yetki verdi. Böylece bu kredi Belediye'nin son dönem yatırımlarında kullandığı kredilerin en yükseği olacak.

 
İzmirli anne-kız birlikte sınava girdi
 
Mülteciler İzmir'den kaçarken yakalandı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Mart 2017 Pazartesi 20:08

Peki ruhsat alıp da başlamamış olan projeler ne olacak

Yorumu oyla      11      5  
13 Mart 2017 Pazartesi 20:00

Peki yeni kent merkezi ndeki projeler ne durumda başlayacak mı hemen devam eden proje var mı

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 13 Mart 2017 Pazartesi 19:56

Haydi hayırlı olsun. İstemezükçülere karşı,meslek odalarına karşı müthiş bir zafer kazanıldı. umarım bundan sonra yeni kent merkeznin önünü kesmezler .

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu maraton Antik Çağ’ın kalbinde koşulacak!
“Antik çağın kalbinde koşmaya hazır mısın” sloganıyla düzenlenecek Selçuk ...
Alaçatı Ot Festivali için rekor başvuru!
Bu yıl 8. kez düzenlenecek Alaçatı Ot Festivali için rekor stant başvurusu geldi.
Başkan Görmez'den minibüs krizi açıklaması
Torbalı Belediye Başkanı Yaşar Görmez tarafından yapılan açıklamada, "Açıklamada ...
 
Kemalpaşa'da kültür merkezinde sona doğru
Kemalpaşa Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar bütün hızıyla devam ...
KETA'dan öğrencilere Yaratıcı Drama etkinliği
Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi (KETA) tarafından öğrencilerin ...
Konaklı minikler kuklayla sevindi
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın Agora semtinde yaşayan çocuklar için üç ...
 
Bornova’da 3 yılda 120 milyonluk yatırım
Bornova’da 3 yılda 120 milyon liralık yatırım yapıldı. Başkan Atila’ya ...
Karşıyaka’nın ‘engelleri kaldıracak’ merkezi yükseliyor!
‘Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi’ ile hem engellileri hem de yakınlarını hayata katacak.
İZSU’dan Mordoğan’a 20.7 milyon liralık yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun’un turistik mahallesi Mordoğan’ın ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva