HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ocak 2022 Çarşamba - 11:09

Yaşayan parklara bir yenisi ekleniyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim kampanyasında söz verdiği 35 Yaşayan Park’tan biri daha Mavişehir’de hayata geçiriliyor. Gediz Deltasının Unesco Dünya Mirası listesine alınması projesi kapsamında Mavişehir sahili Flamingo Doğa Parkı’na dönüşecek. Büyükşehir Belediyesi, Flamingo Doğa Parkı’nın yapımı için önümüzdeki aylarda ihaleye çıkacak.

Yaşayan parklara bir yenisi ekleniyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in seçim vaatleri arasındaki 35 Yaşayan Park projesinin önemli halkalarından biri daha hayata geçiriliyor. Mavişehir’de su taşkınlarını sona erdiren Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi’ni 37 milyon liralık yatırımla tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de bu alana kentin Yaşam Parkı olacak Flamingo Doğa Parkı’nı kurmaya hazırlanıyor. Bostanlı Balıkçı Barınağı’ndan başlayan ve kuzeye doğru Mavi Ada bölgesini içine alan 1,3 kilometrelik sahil bölgesinde oluşturulacak Flamingo Doğa Parkı, bölgedeki kuş popülasyonu için yeni yaşam alanları yaratacak, kentlinin doğayla bütünleşmesini ve kuş türlerini yakından gözlemlemesini sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, parkın yapımı için önümüzdeki aylarda ihaleye çıkacak.




Doğa kent yaşamının parçası olacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, doğaya dair politika üretmenin ve uygulamanın yerel yönetimlerin asli görevlerinden biri olduğunu vurguladı.  35 Yaşayan Park’ı şehrin çeperindeki Meles Vadisi, Gediz Deltası, Yamanlar Dağı, Flamingo Doğa Parkı ve Yarımada’da Olivelo Alanı’ndan başlamak üzere tüm il geneline yayacaklarını ifade eden Soyer, “Olivelo Ekolojik Yaşam Parkı’nda çalışmalarımız devam ediyor. Flamingo Doğa Parkı’mızı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesine alınması için resmi başvuruda bulunduğumuz deltanın başlangıç noktasını oluşturan Mavişehir’de kuruyoruz. Gediz Deltası ve Flamingo Doğa Parkı, Yaşayan Parklar projesinin odak noktalarından biri. Buradan Gediz’e bir koridor oluşturacağız. Binlerce canlı türüne ev sahipliği yapan ve kentin yanı başındaki bu doğal miras artık kent yaşamının bir parçası olacak” dedi.



Deniz içi doğa dersliği
Gediz Deltasının Unesco Dünya Mirası listesine alınması projesi kapsamında 175 bin 500 metrekarelik alanda hayata geçirilecek Flamingo Doğa Parkı ile kentlinin Gediz Deltası hakkında bilgi sahibi olması, bu bölgeyi deneyimlemesi yoluyla koruma-kullanma bilincine sahip olması hedefleniyor. Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapılan kıyı tahkimatı arkasında alanın doğal dokusunu oluşturan tuzcul sulak alanlar, park projesi kapsamında kontrollü olarak yeniden oluşturulacak. Parkta 1,1 kilometrelik bisiklet yolu, ziyaretçi merkezi, deniz içi doğa dersliği, ahşap platformlar, tuzcul sulak alan düzlükleri, 3 kuş gözlem kulesi, 10 seyir dürbünü, kuş tünekleri, denize inen amfi, üzerinde ılgın ağaçlarının bulunacağı ılgınlı amfi, iğde ağaçlarının bulunacağı iğdeli amfi, büfe, idari ofis ve 77 araçlık otopark olacak.



Doğa bulmacaları ile kuşları keşfet
Flamingo Doğa Parkı’nın içinde yer alacak 3 bin 700 metrekarelik oyun alanında ayrıca doğa bulmacaları bölümü olacak. Deltada yaşayan karabatak, sumru, flamingo, tepeli pelikan gibi kuş türlerine ev sahipliği yapacak parkta, bu kuş türlerinin aynı zamanda gerçek ölçülerine uygun maketleri yer alacak. Parkı gezenler hem bu kuş türleri hem de maketleri ile karşılaşarak keyifli vakit geçirecek. Flamingo Doğa Parkı’na 41 farklı türde 85 bin bitki dikilecek.

Çocuklar için oyun parkı
Flamingo Doğa Parkı’nı ziyaret eden çocuklar için oyun alanı da kurulacak. Bu alanda çocukların Gediz Deltasında yer alan biyolojik çeşitlilik, doğal zenginlik ve kültürel miras hakkında bilgi edinirken, çevresine dair farkındalık geliştirmesi ve doğanın korunması konusunda bilinçlendirilmesi oyunlaştırılarak sağlanacak. Oyun parkının yapımında yerel ve doğal malzeme kullanılacak.



Balıkçı Barınağı’na kuş gözlem ünitesi kuruldu
Projenin ilk etap çalışmaları kapsamında Bostanlı Balıkçı Barınağı’nın çıkışına Flamingo Doğa Parkı Bilgilendirme Noktası kuruldu. Gölgelikli toplanma ve oturma alanında 10 bilgilendirme panosu bulunuyor. Bu panolarda Gediz Deltası’nın oluşumu, bölgede yaşayan kuşlar, lagünler, kıyı bataklıkları deltanın sahip olduğu biyoçeşitlilik, deltada balıkçılık, sazlıklar, Üçtepeler ve balıklar konu başlıklarında bilgilendirmeler yer alacak. Bu ünite aynı zamanda delta boyunca yapılacak kuş gözlem aktivitelerinin buluşma ve başlangıç noktası olacak.

Ayrıca balıkçı barınağının içerisinde “Kuş Gözlem Ünitesi” oluşturuldu. Gölgelikli gözlem alanı ve oturma yüzeylerinin yer aldığı ünitede bu bölgede gözlemlenebilen Pelikan, Martı, Sumru, Batağan, Karabatak, Flamingo ve Sakarmeke türleri ile ilgili bilgilendirme panoları yer alacak.                                                                                              

 
Prof. Dr. Şener anlattı: Yeni varyant hakkında her şey!
 
Uzun süreli Covid-19 yaşama riskiniz ne kadar?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı’nın geleceği planlanıyor... Sandal: Müteahhidin değil, halkın başkanıyım
Adalet ve Manavkuyu mahallelerinde, 80 hektarlık alanda imar planlarını ...
Dünyanın en büyük 'Game Jam' i İzmir'de... Bilgisayarını al gel!
İzmir’i girişimcilik ekosisteminde farklı bir alana taşıyan “Oyun Geliştirme ...
Levrek avının zamanı geldi... Karaburun'da balıkçılar olta başına!
Karaburun Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen 12’nci Levrek ...
 
Bucalı kadınlar savunma sanatı öğrenecek
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı kadının her alanda güçlendirilmesi ...
Karayalçın’dan Bornova’ya övgü: Yapılan çalışmalar örnek alınmalı
1993-1995 yılları arasında Başbakan Yardımcısı, 1994-95 arasında Dışişleri ...
Büyükşehir Belediyesi evsizler için sahada
İzmir Büyükşehir Belediyesi aşırı soğuklar nedeniyle barınma olanağı bulunmayan ...
 
Fuarlar kenti İzmir 2022’de 31 fuara ev sahipliği yapacak
Türk fuarcılığının başkenti İzmir, 2022 yılında 31 fuara ev sahipliği ...
Aydın Büyükşehir'den içleri ısıtan dayanışma
Kış aylarının en soğuk günlerini geçiren Aydın’da sabah erken saatlerde ...
Büyükşehir bin 131 vatandaşa kucak açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, soğuk havalarda bin 331 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva