HABERLER>GÜNCEL
12 Temmuz 2022 Salı - 09:14

Yangınlar yaban hayatı vurdu!

Yangınlar en çok karakulak, boz ayı, kurt ve su samurlarının yaşam alanlarını vurdu. 11 ilde Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi kuruldu.

Yangınlar yaban hayatı vurdu!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Hüseyin Gökçe Meşe, en son Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşanan orman yangınının Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda (YHGS) neden olduğu tahribatı ve yapılacak rehabilite çalışmalarını Milliyet’e değerlendirdi.

Meşe, bu yıl 21 Haziran’da Muğla’nın Marmaris ilçesinde yanan sahaların karakulak, boz ayı, kurt ve su samurunun yaşam alanları olduğunu belirterek, “Bunun yanında yöredeki yangından kara kaplumbağası, yılanlar ve porsuklar da etkilendi. 3433 hektar olan Bördübet YHGS’nin yüzde 60’lık kısmı maalesef tamamen yandı” dedi.

Nesli tehlikeye düşebilecek canlı türlerine ilişkin bilgi veren Meşe, fauna olarak yaşam alanı yok olan karakulağın ülke genelinde sayılarının 2000-2500 civarında olduğunu belirterek, “Görüldükleri her alan önemli. Küresel seviyede ‘düşük riskli’ grupta ancak Akdeniz ölçeğinde ‘yakın tehdit’ statüsündedir. Muğla ilindeki en önemli yayılış alanı Marmaris Bördübet ve Köyceğiz’dir. Karakulağın yeni alanlara adaptesi ve diğer türlerle rekabet yaşaması kaçınılmaz” diye konuştu. Meşe, boz ayının ise Akdeniz bölgesinde ‘hassas koruma’ statüsünde olduğunu belirterek, boz ayının dünyada kızılçam ormanlarında yaşadığı ender bölgelerden birisinin Muğla olduğunu dile getirdi.

‘Doğal haline bırakın’
Meşe, yanan alanlarda yapılacak ekolojik rehabilite çalışmalarına ilişkin ise şunları aktardı: “Öncelikle bölme ve bölmecik bazında sahada çalışma yapılıp mevcut durum ortaya konulmalı. Durum tespitinden sonra hedef türlere göre rehabilite önerileri geliştirilecek. Eldeki geçmiş yılların verileri de değerlendirilip hangi alanda makineli çalışma yapılmalı, ki hayvan varlığının olmadığı bölgelerde orman idaresinin ağaçlandırma çalışmasının da engellenmemesi gerekir, hangi alanlar doğal haline bırakılmalı gibi kararlar verilecek. Hedef türümüz karakulak olduğu için bu türün yoğun olarak görüldüğü bölgeler doğal haline bırakılarak orman altı örtüsünün gelmesi beklenmeli. Bu örtü geldiğinde alana karakulağın en önemli besin kaynağı olan keklik ve tavşanlar yerleşeceğinden karakulak da bu alana tekrar gelecektir. Ancak alanların kesin rehabilitasyon kararı alanda yapılacak hasar tespitinin ardından farklı dallardaki uzmanların ortak çalışması sonunda hazırlanacak rapor sonucuna göre verilmeli.”

Yaban Hayvanı Kurtarma Merkezleri
Meşe, bakanlıkça yangın sonrasında alan taraması yapılarak bakıma ve tedaviye muhtaç olan yaban hayvanlarının, tekrar doğal yaşam ortamlarına bırakılıncaya kadar tedavi ve rehabilitasyonları yapılması için Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezleri kurulduğunu da belirterek, şimdiye kadar 11 ilde (Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Konya Şanlıurfa, Mersin, Sinop, Kars, Van, Rize ve Hatay) kurtarma merkezi inşa edildiğini söyledi.

 
Yorgancılar, 'Türkiye için büyük bir şans' dedi... Bu başarı İzmir'in!
 
Modern parklara yenisi ekleniyor... Güzelbahçe nefes alacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
15 yaşındaki İbrahim gölette boğuldu
Antalya'da İbrahim Zahit Ayyıldız (15), akrabalarıyla girdiği gölette boğuldu.
PKK'nın çocuklara yönelik ihlalleri BM raporunda
Terör örgütü PKK/YPG, ailelerinden zorla aldığı çocukları yıllardır acımasızca ...
Afganistan uyruklu 260 kişi sınır dışı edilecek
Sınır dışı edilecek 260 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen, Edirne Göç ...
 
Tur minibüsü devrildi: 18 yaralı
Karadeniz gezisinden dönen tur minibüsü, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini ...
Korkmaz’ın ABD’ye iadesi kesinleşti
Avusturya’nın Wels kentinde tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz, 15 Temmuz'da ...
İzmir'de otluk alanda çıkan yangın söndürüldü
İzmir'in Aliağa ilçesinde ormanlık alana yakın otluk bölgede çıkan yangın söndürüldü.
 
Kiraz'da uyuşturucu operasyonu: 2 kişi gözaltında!
Kiraz ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 2 kişi gözaltına alındı.
Tartıştığı komşusunu öldürdü
Konya'da komşusuyla husumet yaşayan Besim A. çıkan tartışmanın ardından ...
Ödemiş Zeybek Ekibi huzurevi sakinlerine halk oyunları gösterisi sundu
Ödemiş Zeybek Ekibi, Kurban Bayramı nedeniyle Ödemiş Belediyesi Mutahhar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva