HABERLER>EKONOMİ
29 Kasım 2022 Salı - 09:02

Yağmur altında yaşam savaşı… Patrondan ‘git, öl’ talimatı!

Motosikletli kuryeler ekipman  fiyatlarına ve yakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından zor günler yaşamaya başladı. Öte yandan yağışlı günlerde hayatları hiçe sayılan kuryeler adeta ölümü göze alarak servise çıkıyor. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, işten atılma baskısı sebebiyle yollara düşmek zorunda kaldıklarını ve bu yüzden birçok çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi.

Yağmur altında yaşam savaşı… Patrondan ‘git, öl’ talimatı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Koronavirüs pandemisi ile birlikte oldukça yaygınlaşan motokuryelik mesleği son günlerde, kazalarla anılır hale geldi. Her gün yollarda ölümle burun buruna gelen motokuryeler, iş kolunda hala az tehlikeli sınıfta yer alıyor.

Kuryelerin en çok sorun yaşadığı günler ise yağışlı günler… İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, yağışlı havalarda patron baskısı sebebiyle yollara düşmek zorunda kaldıklarının altını çiziyor.

Egedesonsöz’e konuşan Akgül, kuryelerin yaşadığı sıkıntılardan bahsetti. Akgül açıklamasında “İş güvenliğinde en tehlikeli sınıf olan polis ve askerlerimizden daha da tehlikeli sınıftayız. Şehitlerimizden daha çok ölüyoruz. Bu görmezden geliniyor. En büyük yaramız bu. Trafikte moto kuryeleri taşıttan saymıyorlar. Çok büyük bir savaş veriyoruz. Ekonomideki sıkıntılar her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi.  Ücretlere zam geldikçe firmalar kurye sayısını azaltmaya başladı. Kurye arkadaşlarım da yağmurlarda da işlerinden olmamak için çalışmak durumundalar. Önceleri isterseniz çalışın, isterseniz çalışmayın gibi bir tehdit söz konusu değildi. Çünkü kurye bulmakta sıkıntı yaşanıyordu. 50 cc’lik motorların devreye girmesiyle B sınıfı ehliyetliler de motor kullanılmaya başladı” dedi.

PATRON BASKISI
Kurye sayısı artışından kaynaklı yağmurlu günlerde çıkmak istemeyen motokuryelerin işveren tarafından işiyle tehdit edildiğini vurgulayan Akgül, “Eskiden yağmurda risk almayıp çalışmayan birçok motorumuz vardı. Şimdilerde ise işverenler, kuryelere çalışıyorsan çalış çalışmıyorsan başkasını çağırırım,  başkasıyla devam ederim gibi tehditler ediyor. Son dönemde bu tehditler arttı. Kurye arkadaşlarımız da ölüm pahasına da olsa işini kaybetmemek için maalesef ki çalışmak zorunda kalıyorlar. İş kazalarında, tehlike sınıfımız hâlâ az tehlikeli olarak geçiyor. Bunun çok tehlikeli sınıfa geçmesi için taleplerimiz oldu. Meclise önerge verildi. Bazı milletvekillerimiz bizim derneğimiz üzerinden oluşturduğumuz bilgilerle mecliste sunum yaptılar. Fakat önemli olan iktidar partisinin bu konuya kulak asmış olması… Ama maalesef kulak asmıyor ve taleplerimiz hiçbir şekilde yerine gelmedi. Öncelikle bizim az tehlikeli sınıftan çok tehlikeli sınıfta geçmemiz lazım…” açıkalamasında bulundu.

YÜZDE 300 ZAM GELDİ, TEÇHİZAT ALAMIYORLAR
Teçhizatlara gelen zam sebebiyle birçok motokuryenin ekipman alma noktasında sorun yaşadığını kaydeden Akgül, “Motokuryenin teçhizatları da zamlandı alamayıp da o riski almayı tercih eden kuryelerimiz var. Kaskından tutun ne kadar koruyucu kıyafetleri, ne kadar ekipmanlar varsa yüzde 300 400 zam geldi. Kurye çalıştıran bazı firmalar kurumsal değilse bu teçhizat giderlerini karşılamıyor ama kurumsal ise karşılayıp maaşından kesiyor. Kurye arkadaşlarımız maaşımdan 3 bin- 4 bin TL kesilecekse bu ekipmanları almam diyor” şeklinde konuştu.

GÖĞÜS HASTALIKLARI MESLEK HASTALIĞI OLDU
Göğüs hastalıklarının kronik hale gelerek meslek hastalığına döndüğünü kaydeden Akgül, “ Moto kuryeler olarak yaz mevsiminde kış aylarından daha çok hastalanıyoruz. Kışın bir şekilde kendimizi korumaya alıyoruz. Vücudumuza soğuk almamak için kendimizi korumaya almamız lazım ama yazın tişörtlerle motor kullanan arkadaşlarımız var. İster istemez rüzgârın vurmasıyla göğüs hastalıkları oluyor. Meslek hastalığı olarak geçiyor. Ülkemizde şehit haberlerini alıyoruz. Allah rahmet eylesin. Şehitlerimizden de daha fazla ölüyoruz. Bunu görmezden gelmelerini anlayabilmiş değilim. En büyük yaramız bu. Motosikletli kuryeden emekli olan kurye daha görmedim. Ya başka bir sektöre geçiyorlar, ya da hayatlarını kaybediyorlar” dedi.

KADIN KURYELER DAHA AZ KAZA YAPIYOR
Kadın kuryelerin erkeklere oranlara daha dikkatli araç kullandığının altını çizen Başkan Akgül, “İzmir’de  motosiklet kullanımı çok fazla. İzmir’de hemen İstanbul’a çok yakın olan motosiklet kurumu var. Paket servisleri  çok yoğun. Artık A'dan Z'ye aklınıza gelebilecek her şeyi paket servisle evlere getiriyorlar. Her 5 kişiden birisi motosiklet kullanıcısı oldu. Hatta kadın kuryerlerimizin sayısında   yüzde 60 oranında bir artış var.  Kadın kuryeler,  daha az kazaya sebebiyet veriyorlar. Kadınlar motor bakımlarında bile daha dikkatli” diye konuştu.

MOTOSİKLET EĞİTİMİ YETERSİZ
Kuryeyi trafikte taşıttan saymayan sürücülerin olduğunu söyleyen Akgül, “Moto kuryelerimizin Türkiye genelinde bir eğitim alması lazım. Motosiklet eğitimi çok yetersiz. Ehliyetini alan hemen kullanıma başlıyor. İzmir’de de bununla beraber tabii ki ticari taksi kullananlar, ticari minibüs kullananların da eğitimden geçmesi gerekiyor. Çok büyük savaş içerisindeyiz. Kuryeyi hala taşıttan saymayan şoförler var “ açıklamasını yaptı.

FİRMALARA YAĞIŞLI HAVADA ARAÇ ÇAĞRISI
Akgül son olarak, “Çok aşırı yağmur ve rüzgârların olduğu günde kurumsal firmalar motosiklet yerine araç çıkarıyor. Şiddetli yağmurlar uzun sürmüyor. Böyle aşırı yağışların olduğu günde araçlar kullanılabilir” İfadelerini kullandı.

 
PKK/KCK'ya operasyon: 50 gözaltı kararı
 
Başkan İduğ'dan 'bütçe' raporu: Doğru zamanda doğru kararlar verdik
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Misafir 29 Kasım 2022 Salı 11:43

Sayın Akgül dediklerinize katılmamak mümkün değil.Fakat tüm motokuryelerin ilave eğitim almaları şart Kaldırım da son gaz gidip yaya ya korna çalanmı ararsınız Demirköprü yaya geçidinden motorla geçenmi neredeyse kuryelerin hiç biri trafik lambalarına uymuyor kırmızı ışık ta bekleyen kurye görmedim desem yalan olmaz.Bu eğitimleri verirseniz sadece yağmurlu havalarda değil kuru havalarda da kazalar ölümler yaralanmalar azalacaktır.

Yorumu oyla      9      3  
Karaoğlan 29 Kasım 2022 Salı 11:24

Modern köleliğin bir sonu gelmeli, insanlar ölüyor.

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teklif veren çıkmıyor… Kamu ihaleleri durma noktasında!
Artan inşaat maliyetleri vatandaşları yakından ilgilendiren pek çok kamu ...
Asgari ücrette takvim yarın belirleniyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yarın TÜRK-İŞ ve TİSK ...
Başkan Yorgancılar’dan ‘EYT’ çıkışı: Özel sektörün üzerinde yük büyük!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ...
 
Patates uçuşa geçti… Kilosu değil tanesi 3,5 TL!
Üreticinin 6 liradan dahi satamadığı patates, bir haftada 5 lira birden ...
'1 TL' iddialarına yanıt: Yalan ve gerçek dışı!
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, son günlerde kamuoyunda ifade ...
Sağanak ve fırtına balık fiyatlarını yükseltti
Zonguldak'ta sağanak ve fırtına nedeniyle balıkçıların denize fazla açılamaması, ...
 
'Vergi kaçakçılığıyla mücadele edeceğiz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergi kaçakçılığıyla ilgili "Bakanlığımız ...
Bakanlık duyurdu: Destek ödemeleri hesaplara yatıyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı, 83 milyon 943 bin liralık tarımsal destekleme ...
Zorunlu Deprem Sigortası'nda yeni dönem!
Zorunlu Deprem Sigortası tarifesinde değişikliğe gidildi. Konutlar için ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva