HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2024 Cuma - 12:44

Vizede ret oranı yüzde 16'yı aştı!

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türklere vize reddinin 4 yılda yüzde 9.7'den yüzde 16.1'e yükseldiğini söyledi. Bağlıkaya, Türk vatandaşlarının ret oranının Çinlilere göre yaklaşık 3 kat fazla olduğunu açıkladı.

Vizede ret oranı yüzde 16 yı aştı!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu'nun yeni açıklanan Schengen vize istatistiklerine göre, 2019'da yüzde 9,7 olan Türk vatandaşlarının başvurularına ret oranının, 2023'te yüzde 16,1'e yükseldiğini söyledi. 2024 yılında vize müracaatı yapabilmenin dahi ayrı bir başarı olduğunu belirten Bağlıkaya, Türk vatandaşlarının ret oranının Çinlilere göre yaklaşık 3 kat fazla olduğunu duyurdu.

Yaz dönemi yaklaşırken yurt dışı seyahate gitmeyi düşünen vatandaşların planları, vize engeline takılıyor. Schengen bölgesi ülkeleri, sınırlı kontenjanların dolması gerekçesiyle vize randevularını mayıs ayı sonuna kadar kapatmış durumda. İtalya'nın randevuları haziran ayı sonuna kadar kapalıyken, ilk kez ABD vizesine başvuracak vatandaşlara ancak 2025 yılının eylül- ekim dönemine randevu veriliyor.

Vize süreçlerinde yaşanan sorunlara ilişkin konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, pandemiden hemen sonra yoğunlaşarak başlayan vize sorununun her sene arttığına dikkati çekti. Vize aracı kurumlarının, seyahat acentelerinin yurt dışı tur satışları kapsamındaki müracaatlarını kabul etmediğini kaydeden Bağlıkaya, bu nedenle yurt dışına tur düzenleyen üyelerinin işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi.

"RANDEVU PARALARI İADE EDİLMİYOR"
Vize randevularında 2023'ün ortasından beri fiili olarak sorun yaşandığını, gece yarısı açılan sınırlı kotanın da yeterli olmadığını vurgulayan Bağlıkaya, "Şu anda randevular kapatılmış durumda. Çok sınırlı sayıda ve nadiren gece yarıları randevu için kota açılabiliyor. O kotayı da kim kaparsa, kim internetten oraya ismini yazdırırsa onlar randevu alabiliyor. Randevu sıkıntısı had safhada. Aracı kurumlar randevuları, kendi kurdukları acentelere tahsis etmiş vaziyette. Yaklaşık 80 euro vize ücreti, 40 euro civarında da randevu parası var. Randevu paraları iade edilmiyor" dedi.

2023'TE 1 MİLYON 55 BİN VİZE MÜRACATI
Bağlıkaya, 2019 yılında Türk vatandaşlarının yaptığı vize başvurularında ret oranının yüzde 9,7 seviyesinde olduğunu belirterek, "Avrupa Komisyonu'nun dün açıklanan son verilerine göre, ret oranı 2023 yılında yüzde 16,1 düzeyine yükseldi. 2023 yılında 1 milyon 55 bin vatandaşımız vize müracaatı yapabildi" diye konuştu.

Kontenjan sıkıntısından dolayı vize başvurusu yapamayan vatandaşların sayısının müracaat yapabilenlerin katbekat üzerinde olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, "Özellikle 2024 yılı itibarıyla vize müracaatı yapabilmek dahi ayrı bir başarı. Müracaat edilemediği için maalesef vize talep edenlerin yüzde kaçının randevu alabildiğini de tam olarak bilemiyoruz" dedi.

TÜRKLERE RET, ÇİNLİLERİN 3 KATI
Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan 2023 yılı Schengen vize istatistiklerini de değerlendiren Bağlıkaya, "Müracaat ve ret oranlarını başka ülkelerle mukayese ettiğimizde de vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Örneğin Çin'den 2023 yılında Schengen vizesine müracaat edenlerin sayısı 1 milyon 117 bin, ret oranları yüzde 5,5. Neredeyse müracaat eden sayılarımız aynı ama ret oranları bizim 3'te birimiz kadar" diye konuştu.

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ ELİNDEN ALINIYOR
Türk vatandaşlarının vizeye müracaatlarının dahi engellendiğine vurgu yapan Bağlıkaya, "Vize vermemek ilgili ülkenin kendi politikası olabilir ama vizeye müracaat dahi edilememesi gerçekten çok büyük sıkıntı yaratıyor. Bu süreçte en büyük zararı görenler de seyahat acentelerimiz. Sorunun bir an evvel çözüme ulaşmasını temenni ediyorum. Bunun çözümü, seyahat acentelerinin gücünü ve boyunu çok aşan bir iş. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Dışişleri Bakanımızın müdahaleleriyle çözüme kavuşabilir. Önceleri güvenlik ve kontenjanla bağlantılı olduğu lanse edilen bu konu, artık bir insanlık sorununa dönüştü. İnsanların seyahat özgürlüğü elinden alınıyor" dedi. (DHA)

 
Diyanet'ten 'Audi A8' kararı: İade edildi
 
Bakan duyurdu: Bu ilaçları artık aile hekimleri yazacak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Arda Yıldız 17 Mayıs 2024 Cuma 13:04

Avrupa nın Vizede zorluk çıkarmasının tek nedeni akepe iktidarının yıllardır yapmış olduğu yanlış politikaların sonucudur..

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anket yayımlandı: Yıl sonu dolar beklentisi geriledi!
Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki anket ...
Menüye 'TL' ibaresi koymayana ceza geliyor!
Restoranlara menü denetimleri devam ederken Antalya'da bir işletmeye menülerde ...
2024 yılı ilk çeyrek işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye'de işsizlik oranı, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre ...
 
Memurlara çek, kupon ve nakit ödemeler kaldırıldı
Tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de ...
İzmirli ünlü restorancı ‘dünyanın her yerinde böyle’ dedi: Garsoniye yüzde 10’u geçemez!
Restoran, kafe ve eğlence merkezlerinde hesaplara kuver, garsoniye, müzik ...
SPK 2 şirketin halka arzını onayladı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sanayi AŞ ile ...
 
Borsa günü yükselişle tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,59 değer kazanarak 10.319,96 puandan tamamladı.
Bakan Şimşek'ten Merkez Bankası açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Programımız çalışıyor, finansal ...
Yabancı yatırımcıdan rekor tahvil alımı!
Yabancı yatırımcılar, 10 Mayıs haftasında 2,83 milyar dolar ile Türk tahvillerinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva