HABERLER>SAĞLIK
1 Haziran 2021 Salı - 14:54

Vertigoya sanal gerçeklik tedavisi: İlaç kullanılmıyor

Vertigo şikayetleri bulunan bir hasta üç boyutlu sanal gerçeklik gözlüğü tedavisi uygulandı. Tek bir hastada uygulanan yöntemde olumlu sonuçlar elde edildiği bildirildi.

Vertigoya sanal gerçeklik tedavisi: İlaç kullanılmıyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Bayramoğlu, Türkiye'de bir senedir uygulanan ve vertigo şikayeti bulunan hastanın, üç boyutlu gözlük takarak dijital ortamda tedavi edilebildiği teknolojiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Baş dönmesi olarak da adlandırılan vertigonun, iç kulaktaki denge merkezinde meydana gelen kristal oynaması, meniere hastalığı, denge sinir iltihabı, damar baskısı gibi çeşitli rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıktığını belirten Bayramoğlu, bunun tedavi edilebilmesi için sebeplerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Bayramoğlu, gerekli araştırmalar sonunda ilaç, iğne tedavisi veya cerrahi müdahaleyle hastaların baş dönmelerinin ortadan kaldırıldığını ancak bazı durumlarda, hastalık tedavi edilse de kişinin denge problemi yaşamaya devam ettiğini anlattı.

Bu aşamadan sonra, hastalığın nedeni tümör veya cerrahi yolla düzeltilebilecek bir durum değilse, egzersiz tedavisine geçilmesi gerektiğini aktaran Bayramoğlu, "Egzersizle, denge sisteminin yeniden kuvvetlendirilmesi, uyuyan hücrelerin uyandırılması amaçlanıyor. Bu noktada, çeşitli denge egzersizleri uygulanıyor." dedi.

"AMAÇ, GÖZ VE İÇ KULAK ARASINDAKİ DENGE YOLLARINI HAREKETE GEÇİREBİLMEK"
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Bayramoğlu, geçmişte denge egzersizleri yapılması için geniş ortamlar ve hastanın bu ortamlara uyum sağlaması gerektiğini, ancak son iki yılda Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde sanal gerçeklik gözlüğü kullanılmaya başlandığını kaydetti.

Türkiye'de ise bir yıldır bu teknolojinin kullanıldığını aktaran Bayramoğlu, öncelikle hastanın bu tedaviden fayda görüp göremeyeceğine ilişkin teste tabi tutulduğunu, eğer uygunsa tedaviye başlandığını bildirdi. Prof. Dr. İsmet Bayramoğlu, şöyle devam etti:

"Hasta, sanal gerçeklik gözlüğünü taktığında, üç boyutlu bir dünyanın içine giriyor. Tıpkı bir oyun gibi, kademe kademe kendisine verilen denge egzersizlerini yapıyor. Burada amaç, gözdeki kasları hareket ettirerek, göz ve iç kulak arasındaki denge yollarını yeniden harekete geçirebilmek.

Hastaya toplam 12 seans uyguluyoruz. Haftada üç gün yarım saat süren seanslara katılıyor ve 1 ay gibi kısa bir sürede hastalığı tamamen tedavi edebiliyoruz. Klasik yolla yapılan tedavi yöntemleri 6 ay hatta 1 yıla kadar uzayabiliyordu ancak bu teknoloji süreyi kısalttı ve ilaç tedavisine gerek duymadan baş dönmesi şikayeti ortadan kalkıyor. Çünkü, hasta gözlüğü taktığında dış uyaranları görmüyor ve konsantre olabiliyor. Tedavi sürecinde bu çok önemli. Bir yıllık süreçte, bu tedaviyi uyguladığımız, yani tedaviye uygun olan hastaların yüzde 100'ünde gelişme gözlemledik." (AA)

 
AK Partili Kırkpınar, Ödemiş’te çiftçi ve üreticilerle bir araya geldi
 
Deprem bölgesinde uyarı eylemi... Böyle kolon mu olur?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
50 yaş ve üstüne aşılama başladı
Türkiye'de corona virüs salgınıyla mücadele kapsamında yapılan aşılama ...
Bakan Koca ilk kez tarih verdi: Maske takma zorunluluğu kalkabilir!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplumsal bağışıklığın bu yaz yakalanabileceğini ...
Muhittin AKBEL yazdı... Ömür biter, bu tablo devam eder!
Muhittin AKBEL yazdı... Ömür biter, bu tablo devam eder!
 
Doğuştan iki kulağı olmayan Alperen için yardım çığlığı
İzmir'in Bornova ilçesinde Fidan Funda Çelik (36) ve Köksal Çelik (35) ...
Türkiye'de 29 milyon 60 bin 863 doz aşı uygulandı
Türkiye'de uygulanan aşı sayısı 29 milyon 60 bin 863'e ulaştı.
Kara mantar hastalığı bir ülkeye daha sıçradı
İlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan kara mantar hastalığı Mısır'da da ...
 
Bakan Koca'dan 'Dünya Tütünsüz Günü' mesajı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
TÜBİTAK yerli aşı için tarih verdi
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, corona virüse karşı Türkiye'de ...
Hedef her hafta 5 milyon doz aşı!
Corona virüsle mücadelede yazla birlikte 'daha az yasak, daha sıkı takipli ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva