HABERLER>EKONOMİ
22 Ağustos 2016 Pazartesi - 12:22

Ve rakamlar açıklandı: İncirde rekolte düştü, kalite arttı!

Ege Bölgesi kuru incirde 2016/2017 sezonu rekolte tahmin rakamları açıklandı. Rekolte geçtiğimiz yıla oranla yüzde 3’lük düşüş yaşayıp 72 bin olarak açıklanırken incirin son 10 yılın en kaliteli inciri olduğu bildirildi.

Ve rakamlar açıklandı: İncirde rekolte düştü, kalite arttı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Ege Bölgesi kuru incirinde yeni sezonun rekolte tahmin rakamları açıklandı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün katkıları ile gerçekleştirilen toplantıda 2016/2017 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekolte rakamları kamuoyuyla paylaşıldı.

REKOLTE DÜŞTÜ KALİTE ARTTI
Yeni sezonun rekolte tahminlerini açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, bu sene ürünlerdeki hastalık oranlarının daha düştüğünü ancak buna rağmen rekoltede düşüş yaşandığını incirin kalitesinin ise arttığını söyledi.

Geçtiğimiz sene 74 bin 500 ton olan rekolte tahmin rakamları bu sene yüzde 3 oranında bir düşüşle 72 bine geriledi.



HASTALIKLAR AZALDI KALİTE ARTTI

Geçen seneki rekolte çalışmalarında yaklaşık yüzde 5 oranında bir sapma olduğunu, sapma oranının düşük olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Şen, yeni sezon ürünü hakkında, “Geçtiğimiz sezon kuru incir rekolte miktar olarak yüksek olsa da, yağış, nem ile hastalık ve zararlıların etkisiyle akma, ekşime ve çatlama gibi kalite sorunları yaşamıştık. Heyetimiz bu yılki çalışmalarında hastalık ve zararlıların etkisinin geçen yıla göre az olduğunu ve dolayısıyla daha kaliteli ürün elde edeceğimizi tespit etmiştir.  İş malı olarak tabir ettiğimiz kaliteli incir oranının toplam rekolte içerisindeki payının daha yüksek olmasını bekliyoruz. Ancak, bazı bölgelerde meyvelerin olgunlaşma döneminde yaşanan yüksek sıcaklıklar nedeniyle meyve iriliği geçen yıla göre daha düşük kalmıştır.  Kasım-nisan aylarındaki yağışların az olması nedeniyle sürgün uzunluklarının kısa kalmış ve bu nedenle birçok bölgede meyve tutumunun geçen yıldan az olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

VATANDAŞLARA UYARI: PAZARDA…
Şen konuşmasında kuru incirde yaşanan ilaç sorunu hakkında vatandaşları uyardı. Özhan Şen, “Kuru incirde hidrojen peroksit kullanılıyor. Vatandaşlarımızı uyarıyorum, pazarda satılan beyaz inciri asla kabul etmesinler. Görür görmez anında gerekli yerlere bildirsinler” dedi.

İNCİR YAPRAĞINDA BOR MİKTARI ARTIYOR
Aydın başta olmak üzere incirde yaşanan jeotermal sorunu hakkında konuşan İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, bölgede incelemenin detaylı olarak sürdürüldüğünü, kısa sürenin ardından jeotermalin incir için tehdit olup olmadığının kesinleşeceğini ifade etti.  Arpacı, “Aydın’da  fiziki olarak görünen kuyu sayı artışı var. Kuyulardan gelen borular incirde itme yapıyor. Bölgede çıkan gazlarla ilgili araştırmalar yapılıyor.  Cihazlarla ölçüm yapıyoruz. Bununla ilgili çalışmaların sonunda jeotermalin etkisi araştırılacak net konuşabileceğiz. Mevcut araştırmalarda incir yapraklarında Bor miktarının fazla olduğunu söyleyen Arpacı, “İncir yaprağında bor miktarının yükseldiği ortaya çıktı.   Bu miktarın azalması için santrallerin veya kuyu açılma işlemlerinin düzenli yapılması ile önüne geçilebilir” dedi.

KALİTE DÜŞÜŞ FARKINI KAPATACAKTIR
Kuru incirde yapılan ihracatın geçtiğimiz yıllara oranla artış gösterdiğini ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlik Başkanı Birol Celep, “Rekoltedeki düşünün rakamsal değerini kalite problemi ile kapatacağız. Geçen sene kalite baya eksikti. Ürünün kaliteli olması, işçilik anlamında da ekonomimize katkı sağlayacak. Artık hiçbir pazarlık sorunumuz olmaz. Biz inciri 12 ay tüketilebilecek duruma getirdik. Arz talep dengesini devam ettirecek bir piyasa oluşturmak lazım. Spekülatif düşüncelere yer vermemek gerekiyor. Geçen seneye oranla ihracatımızda yüzde 15 oranında bir artış var. Bu sene kalitenin yüksek olması ihracat için son derece önemli. Bu seneki ürün son 10 yılın en iyi ürünü diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'de FETÖ operasyonunda gözaltına alınan akademisyenler adliyede!
 
Vahşet: Kardeşini ve 3 yeğenini öldürüldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve ünlü işadamı teslim oldu!
FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla bazı şirketlere yönelik ...
AB'deki Türk girişimci sayısı 150 bine yaklaştı
Avrupa Birliği sınırları içerisindeki Türk girişimci sayısı 149 bini buldu. ...
Dolar yeniden yükselişe geçti!
Fitch'in görünümü negatife çekmesi, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ...
 
İkinci el otoda devrim gibi karar!
Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesine sahip ...
TOKİ'nin yüzde 20 indirim kampanyası başlıyor!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yüzde 20 indirim kampanyası ...
EPDK akaryakıt şirketlerine ceza yağdırdı!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 20 akaryakıt firmasına, toplam ...
 
İEF ticarete de doyuracak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 26 Ağustos ...
Kuyumcuların gözü BDDK'da
BDDK'nın kredi kartında taksit miktarını artırma yönündeki çalışması, ...
Kuru üzümde üreticiye güven mesajı: Bakanlık zirvesi!
Çekirdeksiz kuru üzümde üreticinin isyanına EİB Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva