HABERLER>SAĞLIK
27 Temmuz 2021 Salı - 08:29

Ve o noktaya gelindi: ‘Aşı olmayana kısıtlama şart’

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, 1 Eylül’den itibaren restoran, kafe, gece kulübü, spor salonu, sinema, konser ve düğün salonu gibi yerlerde bulunacaklara 2 doz aşı zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulundu. Demirer, “Geçmişte olduğu gibi kapanma tedbirleri gelmesin istiyoruz. Çünkü yeni bir kapanma sürecini sektör kaldıramaz” dedi.

Ve o noktaya gelindi: ‘Aşı olmayana kısıtlama şart’

Türkiye yaz aylarına düşen vaka sayıları ve artan aşılamanın da etkisiyle koronavirüse karşı alınan bazı tedbirleri kaldırarak girdi. Bayram tatilinde de milyonlarca insan harekete geçti. Kimi yazlık bölgelere, kimi ise memleketine akın etti. Artan hareketlilik sonrasında 5 binin altına inen vaka sayıları, dün itibarıyla 15 bin seviyesini aştı.

Vaka sayılarının artmasının ardından uzmanlar yeniden bazı tedbirlerin devreye alınması gerektiğine dikkat çekti. Ancak dün Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, ‘aşı olmayanlara’ yönelik bazı tedbirler alınması konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

2 MADDELİK ÖNERİ
Demirer, 1 Eylül'den itibaren restoran, kafe, gece kulübü, spor salonu, sinema, konser ve düğün salonu gibi yerlerde bulunacaklara 2 doz aşı zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulundu. Kaya Demirer, TURYİD olarak hükümetin desteğiyle gerçekleşebilecek iki yeni önerilerinin bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı: “Birincisi; 1 Eylül’den itibaren lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane, spor salonları, her türlü müsabaka sahaları, sinema, tiyatro, konser ve düğün ve özel davetlere katılacak misafir ve müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu getirilmesi. İkincisi; 1 Eylül’den itibaren 2 doz aşısını yaptırmaktan imtina etmiş sektör çalışanlarımızın kanun değişikliğiyle işverenin inisiyatifinde ileri bir tarihe kadar tek taraflı bir karar ile zorunlu ücretsiz izine çıkartılabilmesi durumu. Önerdiğimiz bu iki maddenin 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girebilmesi için 1 Ağustos’ta bu kararın açıklanmasıyla 4 haftalık süre içinde hiç aşılanmamış bireylerin dahi iki doz aşısını tamamlaması sağlanmış olacaktır.”

ÖNERİYİ DESTEKLİYORUZ
TURYİD’in paylaştığı öneriyi, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel’e de sorduk. Öncel konu hakkında şunları söyledi: “Aşının yan etkilerinin çok sınırlı olduğu kanıtlandı. Aşı ile ölüm riski çok çok aza iniyor. Ayrıca entübe olanların veya hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun aşısını yaptırmayanlar olduğu ifade ediliyor. Tüm bu bilgiler alt alta toplandığında aşının salgınla mücadele en önemli tedbir olduğu ortaya çıkıyor. Bu çerçeveden bakınca TURYİD’in paylaştığı öneriyi bizlerin de desteklediğini söyleyebiliriz. Çünkü, bir kez daha kapanma sürecine girilirse, hiçbir işletme bu durumu kaldıramaz. Bu yüzden çeşitli noktalara 2 doz aşısını olmayanların kabul edilmemesi yönünde bir tedbir alınması salgınla mücadelede yararlı olabilir.”

SICAK BAKIYORUZ
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özpamukçu da, “TURYİD önerisini bize de sundu. Öneriye göre bazı kapalı alanlara aşı olmayanların girememesi ve aşı olmayan çalışanların izne çıkarılması durumu var. Biz de TAMPF yönetim kurulu olarak öneriyi değerlendirmeye aldık. Yönetim kurulu tarafından henüz nihai karar verilmedi ancak sıcak baktığımızı söyleyebiliriz” diye konuştu. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl ise bu öneri konusunda kendilerinin bilgilendirilmediğini, dernek olarak kendi önerilerini hazırlayıp kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

‘SALGININ BEDELİNİ ÖDEDİK’
EKONOMİYİ durma noktasına getiren çok sert karantina önlemleri yaşadıklarını, 18 aylık salgın sürecinde çalışamadıklarını, uzun süre kapalı kaldıklarını anlatan Kaya Demirer, kısıtlı saatlerde faaliyet göstermeye çalıştıklarını, halen ruhsat saatlerine göre faaliyetlerini tam olarak sürdüremediklerini aktardı Demirer, salgının bedelini ekonomik ve sosyal olarak ödediklerini belirtti.

‘AŞI TERCİH DEĞİL TOPLUMSAL SORUMLUK’
Aşının, tercih değil toplumsal sorumluluk olduğunu belirten Kaya Demirer, “İnanıyoruz ki bireysel özgürlükler ancak toplumsal kazanımlarla korunabilir. Şu anda mümkün olan tek seçenek hayatı korumak için virüsle güvenli bir şekilde bir arada yaşamak, toplumun farkındalığını ve kurallara uyumu arttırmaktır. Toplumsal bağışıklığı yakalamak da artık bir yöntem olarak görünmektedir. Zira iki doz aşısını tamamlamış bireylerin virüsle temaslarında varyantı ne olursa olsun ağır bir vaka durumunun gerçekleşmediğini tüm dünyada gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı. Yeme-içme sektörünün artık yeniden kapanmayı kaldıramayacağına vurgu yapan Demirer, “İnsanların aşı olmama hakkı olabilir. Ancak aşı olmayanlar aşı olanların hakkına girdiği noktada önlem alınması gerekir. Getirdiğimiz öneriyle aşı olmayanların zaruri hayattan değil, sosyal hayattan kısıtlanmasını talep ediyoruz. Eğer bu önerimiz kabul edilir ve 1 Eylül itibariyle bu öneriler devreye alınırsa, aşı olmayanlara iki doz aşı için de zaman tanınmış olur” dedi. (Hürriyet)

 
22 milyon neden aşı olmuyor?
 
AK Partili Kırkpınar’dan İzmir mesajı: Projelerimiz engelleniyor!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
citizen 27 Temmuz 2021 Salı 12:46

Restoran sahibi gerçekten aşılı kişileri nasıl tespit edecek? Aşı karşıtı bir kişinin yasakları delmesi çok basit, aşılı arkadaşından barkodu ekran görüntüsü al istediğin yere girersin kim kimlik sorabilir?

Yorumu oyla      2      3  
27 Temmuz 2021 Salı 11:17

Aşı olmayanı almayın mekanlara. Net. Ben dikkat edeceğim, o adam etmeyecek sonra sana da bulaştıracak. Yok öyle yağma

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
22 milyon neden aşı olmuyor?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın henüz ilk doz aşısını olmamış 22 milyonu ...
2 il kırmızı kategoriden turuncuya geçti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ın kırmızı kategoriden ...
Salgında günün bilançosu: Vaka sayısı 16 bini aştı!
Türkiye'nin 26 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
Prof. Dr. Ceyhan: Birkaç artış dalgası daha göreceğiz
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
3'üncü doz tartışmasına Uğur Şahin ne dedi?
Dünyada onaylanan ilk Covid-19 aşısını Pfizer ile birlikte geliştiren ...
İzmir Tabip Odası'ndan aşı olmayanlara yaptırım çağrısı!
Normalleşme için epidemiyolojik verilerin uygun olmadığını, Delta virüsünün ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Ya aşılanacağız ya kapanacağız!
Mehmet KARABEL yazdı... Ya aşılanacağız ya kapanacağız!
Salgında günün bilançosu: Vaka sayısı 14 bini aştı!
Türkiye'nin 25 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Buna ...
Üçüncü doz aşı tartışması... Kimler için gerekli?
Üçüncü doz aşı tartışması... Kimler için gerekli?
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva