HABERLER>ENERJİ
23 Ağustos 2021 Pazartesi - 12:54

Vatandaşa elektrik faturası kazığının perde arkası!

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, elektrik faturalarına yansıyan yüksek zamlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Özelleştirilen dağıtım şirketlerinin döviz üzerinden yaptıkları borçlanmaların diyetinin vatandaşa ödetildiğini aktaran Uğurlu, “Dağıtım firmaları borçlarını ödeyemez durumdalar ve dolayısıyla bu firmalar batışa doğru sürükleniyor… Kurtaracak tek şey de zam. Yani uygulanan zamlar; firmaların düştüğü bataklığın vatandaş üzerinden kurutulma çabası” dedi.

Vatandaşa elektrik faturası kazığının perde arkası!

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Son dönemde elektrik faturaları ellerine ulaşan vatandaşlar hayretler içerisinde kaldı. 2020 yılının yaz aylarına göre neredeyse 2 katı faturalar ile karşılaşan vatandaşlar, bir yanlışlık olabileceğini düşünerek dağıtım şirketlerinin yolunu tuttu ancak fiyatlarda bir yanlışlık olmadığı, yapılan zamlar gerekçesiyle bu fiyatla karşılaşıldığı gerçeğiyle yüzleştiler.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, faturalara bu denli yüksek yansıyan zamları değerlendirdi. Yapılan zamların, doğrudan dağıtım bedeline yapılmasının vatandaş tarafından daha hissedilir olmasını sağladığını söyleyen Uğurlu, bunun en büyük sebebini dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine ve döviz üzerinden aldıkları kredileri ödeyememelerine bağladı.

ÖZELLEŞTİRİLEN DAĞITIM FİRMALARI BATIŞA DOĞRU SÜRÜKLENİYOR!
Dağıtım şirketlerinin büyük oranda borçlanmalarının bedelini vatandaşların ödediğini söyleyen Uğurlu, “Özelleştirilen dağıtım şirketleri genellikle yurtdışından çok yüksek faizlerle, döviz üzerinden kredilerle borçlandılar. Bir şirket yurtdışından krediyle borçlandığında ve bu borçlanma döviz üzerinden olduğunda –Türk Lirası’nın da değer kaybı yaşadığı süreçte- borçları inanılmaz arttı. Şu anda bu borçları ödeyemez durumdalar ve dolayısıyla bu firmalar batışa doğru sürükleniyor. Kurtaracak tek şey de zam. Yani uygulanan zamlar; firmaların düştüğü bataklığın vatandaş üzerinden kurutulma çabası” dedi.

VATANDAŞ ZAMLARLA KARŞI KARŞIYA BIRAKILIYOR!
Uğurlu, uygulanan zamların diğer bir sebebinin ise yine döviz karşısında Türk Lirası’nın değer kaybından kaynaklandığını dile getirerek, “Ülkede enerji üretimi yapan şirketlerin önemli bir kısmı ithal kömür ve doğalgaz kullanıyor; yani dövize bağlılar... Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da bunu itiraf etti, ‘Türkiye’nin ekonomisiyle alakası yok, döviz yüzünden’ dedi. Bizim yıllardır söylediklerimizin itirafıydı bu açıklamalar, biz de ‘Dövize bağlı üretimde zam olması kaçınılmazdır’ diyorduk yıllardır. İthal kömür ve doğalgazdan alımı, Türk Lirası’nın değer kaybıyla tüketiciye yine zam olarak yansıdı. Türk Lirası’nın her değer kaybedişi vatandaşın cebinden sürekli olarak firmalara aktarılıyor. Sonuçları vatandaştan çıkıyor. Türkiye’de açıklanan enflasyon yüzde 18 ancak üretici endeksi yüzde 40.  Bu aslında reel enflasyonun yüzde 30-35 olduğunu gösterir. Yani tamamen ülkedeki ekonominin enerji ekonomisine yansımaları dolayısıyla bu zamlarla vatandaş karşı karşıya bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıllara göre sıcaklıklardaki artışın da enerji tüketimini arttırmış olabileceğini söyleyen Uğurlu, “Bu yıl çok sıcak ve kurak bir yaz geçiriyoruz. Bu da elektrik harcamaların arttığını tahmin edilebilir kılıyor. Bütün bunlar vatandaşın cebinden yavaş yavaş çıkıyor” dedi ve yapılan zamların dağıtım bedeline yapılarak direkt olarak vatandaşa yansıtıldığına dikkat çekti. Uğurlu, “Önceleri zamlar yapıldığı zaman çıplak enerji fiyatına değil de çeşitli vergilerle kenardan kıyıdan dolaşırdı. Son zamlar özellikle dağıtım bedeline yansıtıldı. Çıplak fiyata yapılan bir zam oldu. Bu da vatandaş tarafından daha da hissedilir oluyor doğal olarak” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞININ YÜZDE 7,5 ELEKTRİK FATURASINA GİDİYOR!
1 Temmuz 2021’de yapılan zammın ardından asgari ücretle geçinen kesimin maaşının yüzde 7,5’ini elektrik faturasına ayırmak zorunda kaldığını aktaran Uğurlu, şu ifadeleri kullandı:

“Temmuz ayındaki tarifeye göre, tüm abone gruplarına yüzde 15 oranında zam yapıldı. Bir yıllık dilimde konutlardaki zam oranı yüzde 29,1`e ulaşırken, asgari ücretliler maaşının yüzde 7,5`i elektrik faturasına ayırmak zorunda kalacak. Konutlarda perakende enerji birim bedeli yüzde 19,5 artışla 47,4 kuruşa yükselirken, dağıtım bedeli ise yüzde 7,2`lik artışla 26,5 kuruşa ulaştı.

4 kişilik ailenin asgari yaşam standartları için tüketeceği varsayılan 230 kWh`lik enerjinin faturası ise yüzde 15`lik artışla birlikte 27,4 TL zamlanarak, 211 TL`ye yükseldi. Aynı miktardaki enerji tüketiminin konut faturalarına Temmuz 2020 döneminde 163,4 TL olarak yansıdığı düşünüldüğünde, aradan geçen 1 yıllık zaman diliminde konut faturalarına yüzde 29,1 oranında 47,6 TL`lik zam yapıldığı görülecektir.

Yeni tarifede diğer abone gruplarında dağıtım bedeli yüzde 7,2 oranında artırılırken, fatura toplamına yansıyacak zam oranı yüzde 15 olacak şekilde enerji bedellerinde değişen oranlarda yüksek artışlarla oldu. Net asgari ücretin 2 bin 825 TL olduğu bir ortamda, asgari ücretli yurttaşlar aylık maaşının yüzde 7,5`ini elektrik faturalarına ayırmak zorunda kalacak. Bu oran Haziran 2021`de yüzde 6,5 düzeyindeydi

 
AK Partili Kaya'dan Soyer'e 'Çernobil' çıkışı: Kanarya Sevenler Derneği Başkanı mısın?
 
Menemenspor devamını getiremedi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 24 Ağustos 2021 Salı 11:04

Bu firmaların zorda olduguna inanmıyorum dogudaki sozde vatandaslarımızın kacak olarak kullandıgını hepimize odetıyorlar...

Yorumu oyla      2      3  
3535 24 Ağustos 2021 Salı 11:00

canı sıkılan vatandasa kosuyor. kasası bosalan vatandasa kosuyor. vatandas nereye gıdıcek. artık ınsan gıbı yasamak istıyoruz. insaf artık.....

Yorumu oyla      2      3  
Kışın bir zam daha olur 23 Ağustos 2021 Pazartesi 15:51

Geçen ay 237 TL gelmişti; bu ay 410 TL. Yapılan zamların söylenenden daha fazla olduğu çok net. Eskiden daha fazla tüketim olmasına rağmen 200'ü geçmezdi.

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akaryakıtta tabela oyununa EPDK'dan inceleme
EPDK, akaryakıt istasyonlarında tabela ile pompada farklı fiyat iddialarına ...
Elektrik üretiminde Güneş'in payı yüzde 7.5'e yükseldi
Türkiye'nin elektrik üretimi ocak-temmuz döneminde 188,8 milyar kilovatsaate ...
Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti... Çeşme'de RES gerilimi!
2020 yılında Güral Porselen tarafından Çeşme'nin Germiyan Köyü sınırları ...
 
Otogaza salı gününden itibaren zam!
Otogaza salı gününden itibaren geçerli olmak üzere 17 kuruş zam geldi. ...
Akaryakıt istasyonlarında çalışanlara aşı şartı
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), akaryakıt istasyonlarında ...
Motorin fiyatlarına zam geldi!
Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde motorinin litre satış ...
 
İzmir'deki elektrik kesintisinin nedeni belli oldu!
Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintilerinin yüksek talep ve iletim ...
EPGİS'ten 'yangın' uyarısı: Bidonla yakıt vermeyin
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı ...
Proje tamam… İzmir’deki cezaevi kendi enerjisini üretecek
İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Açık Cezaevi İnfaz Kurumu, enerji ihtiyacını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva