HABERLER>SAĞLIK
28 Kasım 2021 Pazar - 09:17

Varyant değişti, tedbirler aynı... Korkutan Omicron!

Güney Afrika’dan çıkan ve ‘Omicron’ adı verilen yeni korona varyantının yapısı ve etkileri henüz tam olarak bilinemese de DSÖ’nün “Kaygı verici” açıklaması dünyada panik yaşanmasına yetti.

Varyant değişti, tedbirler aynı... Korkutan Omicron!

Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Kenan Midilli ve Prof. Dr. Nurettin Yiyit, yeni varyantı değerlendirdi.

YENİ Mİ TESPİT EDİLDİ? 
Prof. Dr. Kenan Midilli: Bu varyantla ilgili dikkat çekici noktalardan biri, Afrika’da genom analizlerinin daha az yapılmasından dolayı uzun bir süre gözden kaçmış olma ihtimali. Ve biz son halini görüyoruz. Ya da orada bağışıklık sorunu olan kişilerdeki uzamış enfeksiyonlar sırasında seçildi ki, bağışıklık sorunu olanlarda uzamış enfeksiyon sık görülür. Çünkü soy ağacına bakınca evrimsel olarak bunun ara formlarını görmüyoruz. Birden bire ve son derece farklılaşmış haliyle ortaya çıktı.

ÇOK MU BULAŞICI? 
Prof. Dr. Nurettin Yiyit: Virüsler mutasyon geçirir. Yani yapılarında ufak tefek değişiklik olur. Bunu da bizim bağışıklık sistemimizden, aşıdan kaçmak için yapıyor. Genelde tek bir değişiklik olurken, bu defa çok sayıda mutasyon aynı anda oldu. Bu virüs tehlikeli mi bilemiyoruz. Henüz gözlemleniyor. Her mutasyon tehlikeli değildir, bazıları hayırlıdır. Ancak Omicron çok daha hızlı yayılıyor. Tehlikeli olup olmadığını zaman içinde anlayacağız.

Prof. Dr. Kenan Midilli: Omicron varyantı bilinen tüm varyantlardan daha fazla sayıda mutasyon içeriyor. Bu yeni kaygı verici varyantın alfa, beta, gamma ve delta gibi diğer kaygı verici varyantlarla ortak mutasyonlara ilave mutasyonları da var. Bu da önceki varyantların bulaşıcılık, aşılardan kaçma gibi özelliklerindeki değişikliklerden sorumlu olan mutasyonların Omicron’da daha da zenginleşmiş halde bulunduğu anlamına geliyor. Hakim varyant olup olmayacağını kesin bir şekilde söylemek için henüz erken, yoğun bir şekilde inceleniyor.

ÖLÜMCÜL MÜ? 
Prof. Dr. Nurettin Yiyit: COVID-19’da çok fazla mutasyon oluştu. Hepsinde panik olduk. Sadece iki varyant hakim oldu. Bu da hakim olacak mı zaman gösterecek. Öldürücü olup olmadığını zaman gösterecek. Şu anki hedefimiz ülkemize girmesini engellemek. Ne kadar geç sokarsak o kadar iyi. Hemen endişe etmemeliyiz.

Prof. Dr. Kenan Midilli: Güney Afrika’da çok hızlı yayılması ve günlük vaka sayılarının artış hızı kaygı verici ve buralarda deltayı geçebileceğine işaret ediyor. Sahip olduğu mutasyonlarına bakıldığında geçirilmiş enfeksiyon ya da aşılamalar sonucu kazanılmış bağışıklıktan kaçabilme potansiyeli yüksek görünüyor. Durum birçok açıdan virüsün lehine görünüyor.

VAR OLAN AŞILAR ETİKİLİ Mİ? 
Prof. Dr. Nurettin Yiyit: Elimizdeki mevcut aşıların bu varyanta etkili olup olmadığına aşı firmaları bakacak. Etkili değilse, hatırlatma dozlarında bu virüsü kapsayacak şekilde düzenleme yapılacak. Şu anda biz de ülke olarak aşımızı izole ettiğimiz ilk virüsten ürettik. Zaman içinde yeni varyantları yapan virüsleri de izole ediyoruz. O virüslere karşı etkili değilse inaktif aşımızı da güncelleyebiliriz.

Prof. Dr. Kenan Midilli: Klinik olarak belirtilerinde henüz dikkat çeken bir farklılık yok. Ancak incelenmekte olduğundan yine bir şey söylemek için henüz erken. Ama şunu söyleyebilirim; aşılar büyük olasılıkla tümüyle etkisiz kalmayacaktır. En olumsuz senaryonun gelişmesi halinde bile aşılanma kritik önemini koruyacaktır. Mevcut aşılar enfeksiyona karşı tam olarak korumasa da ağır hastalık gelişimine ve ölümlere karşı bizi koruyacaktır.

NASIL KORUNURUZ? 
Prof. Dr. Nurettin Yiyit: Korunma yöntemleri de aynı; maske ve mesafe tüm varyantlara etkili.

Prof. Dr. Kenan Midilli: Omicron’a karşı da korunmak için yapılması gerekenler aynı. Maske-mesafe, kalabalık ve kapalı ortamlardan olabildiğince kaçınma ve bu tarz ortamlarda mümkün olabildiğince kısa süre kalma, iyi bir havalandırmanın sağlanması gibi korunma önlemlerine özen göstermek ve aşı programına alınmış tüm yaş gruplarının aşılanması. Sonuçta bu mutasyon aşılanma oranının çok düşük olduğu bir toplumda çıktı. (Hürriyet)

 
Bornova lavanta kokacak
 
Göz-Göz galibiyet istiyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuveyt, 9 ülkeye seyahat yasağı getirdi
Kuveyt, yeni tip corona virüsün (covid-19) yeni varyantı Omicron'un tespit ...
Spor yapmayanların oranı yüzde 75
Nüfusun ezici çoğunluğu hiç spor yapmıyor. 10 kişiden 4'ü, markete gitmeyi ...
Omicron bir AB ülkesine daha sıçradı
İtalya'da ilk kez yeni tip koronavirüsün (COVID-19) yeni varyantı olan ...
 
Son 24 saatte 23759 vaka, 192 ölüm
Türkiye'de son 24 saatte 358 bin 274 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 759 ...
Bakan Koca'dan 'Almanya' paylaşımı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Almanya'da dünkü koroavirüs verilerini paylaşarak, ...
Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Aşı yaptırmayanlar büyük risk altında
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ...
 
Son 24 saatte 201 can kaybı 24 bin 2 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 361 bin 229 Kovid-19 testi yapıldı, 24 bin 2 ...
Dünya'da 'süper varyant' alarmı
Afrika kıtasının güneyindeki bazı ülkelerde ortaya çıkan yeni koronavirüs ...
Bakan Koca: 40 bin sağlık çalışanı alınacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni gelişmeleri duyurdu. Aşı Ar-Ge yönetim ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva